Kalkun stroganoff (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkunstrimler
 hvedemel
 
500 g.champignoner
1 løg
1 spsk.paprika
50 g.smør
70 g.Tomatpure, koncentreret
1 dl.hønsebouillon
 dl.cremefraiche 38%
 salt
 peber
 
Hak løget og halver eller kvarte champignonerne.

Damp champignoner et par minutter i en tør gryde, tag dem op og stil til side.

Vend kalkunstrimlerne i hvedemel Smelt smørret og svits løget.
Tilsæt kødet og brun det. Tilsæt paprika, tomatpure og bouillon og lad retten simre under låg 5 minutter.

Rør creme fraiche i og smag til med salt og peber.
Tilsæt til sidst champignonerne.

Server med kartoffelmos, pasta eller ris.

Lasagne (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødsauce: 
500 g.hakket oksekød
0.5 spsk.olie
3 løg
400 g.gulerødder
1 laurbærblad
2 ds.flåede tomater
1 bouillonterning, okse
 salt
 peber
 
Hvid sauce: 
25 g.smør
2 spsk.Hvedemel
5 dl.sødmælk
 salt
 Muskatnød, friskrevet
 
9 lasagneplader
 revet ost
 
Løgene hakkes og brunes i olie, kød kommes i og brunes, derefter krydderier, tomater og de revne gulerødder. Evt. lidt ekstra vand. Simre i ca. 15 minutter.
I mens laves den hvide sauce.

Smelt smørret, kom melet i og spæd mælken i lidt af gangen. Så det bliver en hvid sauce

I et ildfast smurt fad, lægges lagvis hvid sauce, kødsauce, og lasagneplader. Osv. osv. Slut af med hvid sauce.

Drys evt. med revet ost.

Bages i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i 30 minutter.

Farsbrød med svinekød, bagte løg og kartofler (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Farsbrød: 
500 g.hakket, magert svinekød, ca. 10 % fedt
1.5 tsk.salt
0.5 tsk.peber
1 spsk.frisk timian (evt. tørret)
1 æg
3 fedhvidløg
2 dl.bouillon
1 dl.hvedemel
125 g.bacon i skiver
 
Halve bagte kartofler og løg: 
4 bagekartofler
4 løg
1 tsk.olie
 salt
 timian
 
Tilbehør: 
4 Tomater i skiver
1 løg
 
Tænd ovnen på 200 grader C. alm. ovn.

Rør kødet sejt med salt, peber og timian. Tilsæt æg, presset hvidløg eller revet løg og derefter væsken lidt ad gangen.

Til sidst røres melet i, rør evt. farsen med lidt mere væske, hvis den er for fast. Farsen stilles i køleskab i min. 10 minutter.

Læg farsen midt i en bradepande og dæk med baconskiver.

Skrub kartoflerne. løg og kartofler skæres igennem og lægges med snitfladen opad rundt om farsen. Snitfladerne pensles med olie og drysses med salt og evt. timianblade.

Bradepanden stilles i ovnen i 70 minutter. Check evt. med en kødnål at kødet er gennemstegt. kødsaften skal være klar.

Hertil passer choronsauce (tomatiseret bearnaise altså bearnaise af eget valg smagt til med koncentreret tomatpure).

Kylling i karry (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kyllingebrystfilleter
2 æbler
300 g.løg
25 g.smør
2 tsk.karry, stærk
2 tsk.gurkemeje
3 dl.hønsebouillon
200 g.flødeost naturel
 
Kyllingefilet, skæres i tern, løget pilles og og hakkes, fjern kernehuset fra æblerne, og skær også dem i tern, de kan, evt. skrælles men det er ikke nødvendigt.

Smelt smørret.
Svits kylling, æbler, løg, karry og gurkemeje ca. 5 minutter.

Tilsæt hønsebouillon og flødeost og lad det simre til osten er kogt ud og har jævnet ca. 5 minutter. Smag til med salt og peber.

Spises med ris til, og evt. en klat mangochutney.

Wienerschnitzel (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 skiverkalvefileter eller inderlår, højst 1 cm. tykke
1 æg
1 dl.rasp
 salt
 hvid peber
 smør
 
Dreng: 
1 citron
 kapers
 ansjosfileter
 Høvlet peberrod
 
Bank kalveschnitzlerne, så de bliver ensartet tynde, men aldrig så tynde at der går hul.

Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og vend schnitzlerne heri.

Vend herefter schnitzlerne i salt og peber blandet rasp og læg dem på et spækbræt 5 minutter så paneringen når at sætte sig.

Lad smør bruse af på en pande, men læg højst to schnitzler på ad gangen, ellers daler temperaturen for meget og resultatet forringes. Steg schnitzlerne 3-4 minutter på hver side ved jævn varm. Er varmen for stærk, er paneringen brun og sprød før indholdet er stegt, er varmen for lav, bliver paneringen klæg af at suge fedtstof, uden at kødet er stegt nok.
Lad schnitzlerne hvile et par minutter på et varmt fad.

Dreng:
Skær en citronskive. Sno en ansjosfilet om din lillefinger så der bliver et hul, og stil denne på citronskiven og fyld hullet med kapers. Top med høvlet peberrod.

Brasede kartofler, grønne ærter og brunet smør er klassisk tilbehør til denne ret.

Bayonneskinke med sennepssovs (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.bayonneskinke
 vand
 
500 g.gulerødder
200 g.rosenkål
1 bdt.forårsløg
 
Sovs: 
25 g.smør
1 spsk.hvedemel
4 dl.suppe fra skinken
1.5 dl.piskefløde
2 spsk.dijonsennep
 salt
 
1000 g.kartofler
 
Bring vandet i kog, læg skinken i og lad den simre 1 time, lige under kogepunktet, sluk for varmen og lad den trække en times tid i vandet før den serveres.

Skræl gylerødderne og skær dem i stave på ca 5 cm længde, fjern de yderste blade på rosenkålen og halver dem evt. Forårsløgene renses og skæres på skrå i ca. 5 cm. stykker.
Start med at koge gulerødderne da de skal koge længst, ca. 20 minutter. rosenkålen skal have ca. 8 minutter, og fåresløgene kun ca 1 minut.

Sovs:
Smelt smørret og rør melet heri. Tilsæt suppe fra skinken lidt efter lidt og spæd op med fløde Smag til med sennep og salt. Lad koge 2 minutter.


Server skinken, der er varmet i suppen uden at koge, skåret i pæne skiver. Giv grøntsager, kartofler og sovs til.

Blomkålsgratin (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g. blomkålshoved
 
40 g.smør
50 g.hvedemel
3 dl.sødmælk
1,5 dl.vand (kogelage)
5 stk.æg
 salt
 hvid peber
 Muskatnød, friskrevet
 
50 g.reven ost
20 g.smør
10 g.rasp
 
Del blomkålshovedet i halvstore buketter. Kog dem sprød-møre i rigeligt let saltet vand, ca. 5 minutter. Tag dem op.

Bag mel og smør grundigt igennem. Hæld kogelag og mælk i lidt efter lidt og under omrøring. Kog den igennem et par minutter til saucen er jævn. Smag til med salt, hvid peber og muskatnød.

Rør æggeblommerne i saucen når den er kølet en del af. Saucen skal stadig virke tæt og forholdsvis fast.

Pisk æggehviderne stive.
Vend æggehviderne i saucen og vend til sidst blomkålshovederne i.

Det hele fordeles i et smurt og raspdrysser ildfast gratinfad. Fordel et tyndt lag rasp og ost over gratinen. Kom smørklatter på toppen og gratiner i ovnen ca. 40 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Servering:
Server f.eks. med en tomatsovs eller tomatketchup.