Vintergryde (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.svinekød hakket
20 g.smør
1 tsk.karry
400 g.løg
1000 g.kartofler
300 g.gulerødder
5 dl.vand
100 g.spaghetti
 salt
 peber
 
Smelt smørret og tilsæt karryen. Hak løgene og svits dem sammen med karrysmørret sammen med kødet. Tilsæt de skivede kartofler og gulerødder sammen med 1/2 l vand, krydr med salt og peber. Kog ved svag varme i 15 minutter.

Bræk spaghettien i mindre stykker og tilsæt dem eller brug skruer. Kog retten yderligere i ca. 10 minutter, til pastaen er passende mør.

Tips:

Frosne kartofler i skiver kan sagtens bruges.

Kalkunruller med svesker og bacon og stegte æbler (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 gkalkunschnitzler
250 g.bacon i skiver
16 svesker uden sten
 salt
 peber
1 tsk.rosmarin, tørret
25 g.smør
 
4 røde æbler
 Tyttebær. syltede
 
Sauce: 
2.5 dl.piskefløde
 kulør
 
800 g.kartofler
 
Del schnitzlerne på langs og bank stykkerne let flade med håndroden. Rul hvert stykke sammen om et par svesker og læg derefter en skive bacon om hver rulle. Sæt det hele godt sammen med tandstikkere.

Steg rullerne ved ikke for høj varme i smør på en god pande. Krydr med salt, peber og tørret eller frisk rosmarin. Rullerne skal have ca. 15 minutter i alt.


Skær æblerne midt over og fjern kernehuset ved hjælp af en melonudkugler eller en lille kniv. Steg dem gyldne i det resterende fedtstof, de skal ikke have særlig lang tid. Krydr evt. med salt og peber. Fyldes med syltede tyttebær eller ribsgele.

Kog panden af med fløde og giv evt. lidt kulør.

Rullerne serveres med æbler, kartofler, sauce og tyttebærsyltetøj.

Bøffer, Mexicansk (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.bagekartofler
4 spsk.olivenolie
 
500 g.hakket oksekød
1 løg
1 rødløg
2 tsk.chili mild, stødt
1 tsk.rød chili
1 bouillonterning, okse
 salt
 peber
 
2 ds.flåede tomater
 salt
 
Kartoflerne skrælles, skæres i stave ca. 1 cm tykke og ristes i olie på en pande ca. 10 minutter.

Løgene og jalapeño chili hakkes fint, og æltes i kødet sammen med chilipulver og bouillon (terningen smuldres med fingrene). Kødet formes til bøffer.

De ristede kartoffelstave kommes i et ovnfast fad, bøfferne lægges ovenpå, Tomater hældes over.

Bages i ovnen ca. 30 min. ved 225-250 grader C. alm. ovn.

Boller i karry (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødboller: 
500 g.hakket kalv og flæsk
0.5 løg
30 g.hvedemel
1 dl.mælk
1 æg
 salt
 peber
 
Sovs: 
25 g.smør
1 æble
100 g.løg
0.5 spsk.madras karry
0.25 spsk.gurkemeje
1.5 spsk.hvedemel
4 dl.kogevand
1 dl.piskefløde
 
Rør det hakkede kød sejt med lidt salt. Tilsæt fintrevet løg, hvedemel, æg og peber og rør godt, tilsæt så mælk til passende i konsistens, så den kan formes til boller.

En gryde med vand bringes i kog, skru ned på laveste blus og sæt bollerne med en teske eller dessertske. Når de kommer op til overfladen koger de videre 5-10 an på størrelsen. Tages op og lægges på en tallerken gem kogevandet, det skal bruges til sovsen.



Karry Sovsen:
Kom smørret i en gryde når den bruser kommes hakket æble og løg i som steges bløde. Så tilsættes karry, gurkemeje og hvedemel og rør godt nu kan man ikke gå fra gryden. Tilsæt det varme kogevand mens du rør det hele tiden, bliv ved med at komme kogevand i og pisk indtil man synes sovsen har den rigtig konsistens. Gem resten af kogevandet, hvis sovsen bliver for tyk.

Smag sovsen til med salt og peber og lad den koge et par minutter, for at få melsmagen væk. Rund af med en sjat fløde eller mælk.

Serveres med ris.

Helstegt kylling med courgetter og citronmelisse (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1600 g.kylling, hel
håndfuld kraftfulde krydderurter som fx timian rosmarin og salvie 
1 helthvidløg pillet i fed
1 citron
 
1000 g.nye kartofler
1000 g.courgetter
3 løg
100 gcitronmelisse
3 spsk.olivenolie
 hønsebouillon
Skær ryggen ud af kyllingen, det gøres lettest ved at lægge kyllingen med ryggen nedad og skære på hver side af rygraden med en stor kokkekniv. Bred kyllingen ud og tør den med køkkenrulle. Man kan evt. skære ribbenene ud og skære det yderste af vingespidserne.

Af ryg, ribben og vinger kan man koge lidt bouillon til grønsagerne.

Læg kyllingen på et stort fad med skindsiden nedad. Drys med salt og peber og skær halvdelen af hvidløgene i skiver og dæk hele indersiden af kyllingen. Læg krydderurter over og dæk så med citronskiver. Lad kyllingen marinere i køleskabet i mindst et par timer og gerne op til 6 timer.


Tænd ovnen på 200 grader C.

Dæk kartoflerne i grove stykker med vand, tilsæt lidt salt og bring dem i kog. Lad dem koge 5 min.

Hæld vandet fra og fordel kartoflerne i et stort ildfast fad sammen med courgetter i grove stykker, løg delt i 8 både hver og resten af hvidløgsfeddene. Bland med blade af citronmelissen, olivenolien, et par tsk salt og rigeligt med friskkværnet peber.

Læg kyllingen på en ovnrist med skindsiden nedad og uden at fjerne citronskiver og urter. Sæt kyllingen i ovnen og stil fadet med grønsager under. Steg ca. 25 min.

Tag kyllingen ud og vend den ved hjælp af en paletkniv og en stegegaffel, så den nu ligger med skindet opad. Vend kartofler og grønsager ved samme lejlighed og hæld evt. et par dl. hønsebouillon over.

Steg til skindet er sprødt og saften er klar, når man stikker i kødet mellem lår og overlår. Det tager ca. 25 min.

Grønsager og kartofler skulle også gerne være møre på det tidspunkt.

Lad kyllingen trække 5 min. inden den deles i portionsstykker. Skær lår og overlår fra hinanden og del bryststykkerne i hver 2 stykker.

Server med kartoffel-courgettefadet og en enkel grøn salat.

Tips:

Kom gerne kronblade fra spiselige blomster i den grønne salat (fx fra hjulkrone, purløg, kornblomst og tallerkensmækker).

Ved 4 personer kan grønsagsmængden reduceres og lår og overlår fra kyllingen gemmes til en kyllingesalat. Jeg lavede retten til 4 i en lukket kuglegrill af den type, hvor kullene kan ligge ude langs siderne og fadet med grønsager kan stå under kyllingen.

Oksetyndstegsfilet i ovn med squashgratin (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.oksetyndstegsfilet
 salt
 peber
 
3 dl.vand
1 bdt.persille
1 kvisttimian
200 g.gulerødder
200 g.løg
200 g.selleri
200 g.kartofler
 
Gratin: 
1500 g.squash
30 g.smør
200 g.reven ost
 salt
 hvid peber
 
Tænd ovnen på 250 grader C. alm. ovn.

Klargør stegen. Læg stegen på risten over en lille bradepande og brun den i ca. 10 minutter. eller til fedtet er gyldent.


Rens grønsagerne og skær dem i små stykker.

Tag stegen ud af ovnen, dæmp ovnvarmen til 150 grader C. alm. ovn.

Gnid stegen med salt og peber og stik et stegetermometer i den. Kom urter og vand i bradepanden. Sæt atter stegen i ovnene til termometeret viser 57-62 grader afhængig af, hvor rød stegen ønskes. Det tager 50-60 minutter.


Gratin:
Skær squashene i skiver på 1 cm. Svits skiverne i smør og kom salt og peber ved. Kom squash og reven ost lagvis i et ovnfast fad, der kan stå ved siden af stegen. Slut med et lag ost. Sæt fadet i ovnen i 30-40 minutter.

Tag stegen ud af ovnen. Hæld sky og urter fra. Dæk stegen til og lad den stå i 15-20 minutter.

Skru ovnen op på 200 grader C. alm. ovn og gør squashgratinen færdig, Den skal være gylden på overfladen ca. 10 minutter.

Blend urterne og skyen. Er urterne ikke helt møre, så kog dem lidt mere i en gryde. Smag urtesaucen til.

Tilbehør:
Skær stegen i skiver og server den med squashgratinen, urtesauce og små kartofler.

Tips:

Klargøring af oksetyndstegsfilet:
Rens undersiden af oksetyndstegsfileten for småsener. På siden af fileten kan side lidt ukorrent kød som skæres af. Fedtkanten løftes næsten af, den må ikke løftes helt af. Dette gøres uden kniv. Nu er senen blevet synlig og denne skæres af med en skarp kniv. Fedtkanten lægges tilbage og ridses med en skarp kniv.

Se billeder af klargøring her

Ostegratineret skinkechnitzel med Kantareller (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.skinkeschnitzel af indelår
15 g.smør
1 spsk.olie
 
300 g.løg
250 g.kantareller
125 g.bacon i skiver
0.5 dl.piskefløde
1 bdt.persille
 salt
 peber
 saucejævner
 
4 skiverfranskbrød
1 dl.revet ost
 
Tilbehør:  
 saltagurker
 
Dup skinkeschnitzlerne tørre med køkkenrulle. Krydr schnitzlerne med peber. Lad smør og olie blive gyldent på en pande ved kraftig varme. Brun schnitzlerne ca. 1 minut på hver side.

Læg schnitzlerne til side og drys dem med salt. Skær løget i terninger og katarellerne i passende stykker. Skær baconskiverne i små stykker. Rist bacon og løg på panden et par minutter, damp svampene heri ca. 2 minutter. Tilsæt fløde, hakket persille, salt og peber.

Dæmp varmen, damp under låg ca. 1 minut.

Hvis stuvningen er meget tynd jævnes med saucejævner. Rist brødskiverne i ovnen eller på brødrister. Læg dem side om side i et ovnfast fad. Læg en skinkeschnitzel på hver skive brød, dæk kødet med svampeblandingen, drys den revne ost over. Gratinér i alm. ovn eller under grill, til osten er gylden.

Server straks.