Hamburgergryde (mandag)

Antal personer: 3

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.hamburgerryg, rå
300 g.hvidkål
2 gulerødder
3 kartofler
2 kvistetimian
3 dl.vand
 Salt
 peber
 Persille
 
Hvidkålen skæres i strimler, gulerødderne skæres i tynde stave og kartoflerne skæres i tynde skiver.

Skær hamburgerryg i smalle stave og bland dem med de øvrige ingredienser i en gryde.

Hæld vand ved og krydr med timian, salt og peber. Lad den koge under låg i 15-20 min.

Smag til og server med hakket persille på.

Gratineret hamburgerryg (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.kartofler
2 løg
250 g.champignon
10 g.smør
 
500 g.hamburgerryg, rå
 
Sauce: 
15 g.smør
2.5 spsk.hvedemel
4 dl.mælk
 lidtMuskatnød, friskrevet
0.25 tsk.salt
 peber
 
100 g.reven parmesanost
 
Kartoflerne skrælles og skæres i 1 cm. tykke skiver. Koges i letsaltet vand 10 min. og fordeles i et smurt ovnfast fad.

Hamburgerryggen skæres i terninger og drysses over.

Løgene hakkes og svitses i smørret. Champignon kvartes og svitses med. Fordeles over hamburgerryggen.

Sauce:
Smørret smeltes i en gryde, melet røres i. Mælken røres i lidt efter lidt under konstant omrøring. Gryden tages af varmen. Smages til med muskatnød, salt og peber. Saucen hældes over.

Parmesanost drysses over.

Gratineres i ovnen 30 minutter ved 200 grader C. alm. ovn på midterste ovnrille.

Pasta i fad med oksekød og mornaysauce (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
300 g.pastaskruer
 
500 g.oksekød hakket
1 spsk.vindruekerneolie
1 fedhvidløg
1 ds.hakkede tomater
 salt
 peber
 oregano
250 g.knoldselleri
250 g.porrer
500 g.løg
 
5 dl.Mornaysauce
 
Pastaskruerne koges i letsaltet vand.

Oksekødet brunes i lidt olie, derefter tilsættes salt, peber, oregano, hvidløg og de hakkede tomater.

Porrer, selleri og løg skæres i passende stykker og sauteres i en gryde med lidt olie.

Et ovnfast fad smøres med lidt olie og pastaskruerne ligges i bunden, derpå porre-selleriblandingen, oksekød og til sidst mornaysauce efter behag.

Retten stilles i en 200 grader C. alm. ovn i ca. 30 - 35 minutter.

Server evt. flutes til.

Kalkun i wok med blandede grøntsager (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunkød i strimler
1 spsk.olie
1 fedfinthakket hvidløg
 
750 gkinesisk wokblanding
1 spsk.soyauce
2 spsk.sød chilisauce
 
Tilbehør:  
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Varm olien i wok eller stor pande og rist finthakket hvidløg heri. Tilsæt kødet, rist det i et par minutter under omrøring og tag det op.

Hæld grøntsagerne i panden, rist i 5 minutter.

Bland kødet ved og rist yderligere et par minutter, før retten smages til med soyo- og chilisauce.

Kan serveres med ris og godt brød.

Mørbradgryde med bacon og cocktailpølser (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinemørbrad
125 g.bacon
125 g.cocktailpølser
400 g.champignon
200 g.løg
1 ds.hakkede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 spsk.paprika edelsuss
1 spsk.hvedemel
5 dl.piskefløde
 salt
 peber
 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Bacon ristes i en gryde tages op på fedsugende papir og gemmes til pynt.

Mørbraden skæres i skiver og vendes i mel og brunes i gryden, tages op på en tallerken.

Løg i halve skiver brunes sammen med champignon i skver.

Tilsæt tomatpure, drys paprika og mel over og rør det i løg og champignon. Tilsæt fløden og kog op og rør så tomaterne i.

Læg mørbraderne i og småsimrer i ca. 20 minutter.

Til allersidst kommes cocktailpølserne i og der smages til med salt og peber.

Baconskiverne lægges over retten ved servering til pynt.

Serveres med kogte ris eller kartoffelmos.

Osso Buco med gremolata (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.skiver okseskank
450 gløg
500 g.gulerødder
5 stilkebladselleri
2 spsk.olie
50 g.smør
2 ds.hakkede tomater
70 g.Tomatpure, koncentreret
3 dl.hvidvin
 salt
 peber
5 kvistepersille
1 laurbærblad
2 kvistetimian, frisk
10 hele peberkorn
 
 
Sovs: 
1 spsk.hvedemel
1 dl.piskefløde
 
 
Gremolata: 
 Persille
1 citron reven skal heraf
2 fedhvidløg
 
Giv kødskiverne et par snit i kanten, så de ikke danner skål under stegningen. Pil løgene, og skær dem i både. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Skær bladsellerien i skiver.

Varm olie og smør i en stor gryde og brun kødstykkerne. Tag dem op. Svits grøntsagerne og læg kødet tilbage i gryden.
Tilsæt hakkede tomater, tomatpure og hvidvin. Krydr med salt og peber og kom krydderbuketten i gryden.

Læg låg på, og lad retten simre ved svag varme i 2-3 timer.


Når kødet er mørt og næsten falder af benene tages kødet op og holdes varmt. Sovsen sies over i anden gryde hvor den står et lidt indtil fedtet har samlet sig på overfladen, drys melet over og vent til det er faldet til bunds, kog så sovsen op og pisk godt igennem, spædes op med lidt piskefløde og smages til med salt og peber.


Gremolata:
Hak hvidløgsfeddene fint og bland dem med hakket persille og revet citronskal.

Serveres med kartoffelmos og persilleblandingen drysset over.

Bondeomelet med bacon (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
12 æg
2.5 dl.kaffefløde
 Salt
 peber
 
16 skiverbacon
 
8-12 kogte kartofler i tern
4 tomater i skiver
4 spsk.hakket purløg
 
Æg og fløde piskes sammen, salt og peber tilsættes.

Baconskiverne risten på en pande.

Kartoffel og tomatskiver ristes i baconfedtet og fordeles over panden. Æggemassen hældes over og omeletten steges færdig.

Omeletten serveres fra panden og drysses med de hakkede krydderurter og bacon. Der kan spises rugbrød til.

Tips:

Husk at en omelet bør være blød på overfladen og ikke stegt tør som sålelæder. Det er en god idé at røre i æggemassen med en gaffel. Til denne begynder at stivne.