Pølserisotto (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kyllingepølser
300 g.porrer
1 grøn peberfrugt
30 g.smør
1 tsk.karry
200 g.langkornede ris
6 dl.vand
 peber
 salt
 
Skær pølserne i skiver.
Fjern rodskiven og de groveste grønne blade fra porrerne, skær dem i skiver og skyl dem godt.
Skyl peberfrugten og befri den for frøstol og kerner og skær den i terninger.


Varm smørret i en dyb pande og svits karry, porreringe og peberfrugt få min. Tilsæt pølseskiver og rå risottoris og lad det svitse med et øjeblik. Hæld vand ved, krydr med peber og lad retten komme i kog. Dæmp varmen og lad retten simre under låg 20 minutter, til væden er opsuget. Smag evt. til med salt.

Servér direkte fra panden.

Tips:

Retten kan tilsættes 200 g. grønne ærter. De skal varme med de sidste 5 minutter. Røget medisterpølse kan erstatte frokostpølserne, den befries for skind og skæres i terninger.

Mexicansk pastafad (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 spsk.vindruekerneolie
200 g.løg
500 g.oksekød hakket
1 ds.hakkede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 grøn peberfrugt
1 spsk.chili mild
 salt
 peber
 
250 g.pastaskaller
 
1 ds.røde kidneybønner
 
125 g.Cheddarost
 
Varm olien i en gryde, tilsæt det hakkede løg og steg indtil det bliver blødt. Kom kødet i, brun det godt, tilsæt tomater m/væde, tomatpuré, grøn peber, chili, salt og peber. Lad det simre i 15 minutter.

I mellemtiden koges pastaskallerne i kogende, saltet vand. Hæld vandet fra.

Kom bønnerne uden væde i chiligryden og vend til sidst pastaskallerne i.

Kom i et ildfast fad og spred den revne ost over. Bag i forvarmet ovn ved 180 grader C. alm. ovn i 30 minutter.

Kalkunfrikadeller med tzatziki og krydderkartofler (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
40 g.feta
4 kvistetimian, frisk
4 fedhvidløg
20 g.soltørrede tomater i olie
200 g.løg
500 g.hakket kalkunkød
0.8 dl.rasp
1 æg
2 dl.mælk
 salt
 peber
 
25 g.smør
25 g.olie
 
Tzatziki: 
4 dl.ymer naturel
1 agurk
1 fedhvidløg
 salt
 peber
 
Krydderkartofler: 
1000 g.kartofler
1 dl.olivenolie
2 tsk.salt
0.5 tsk.peber
1 spsk.græsk krydderi
 
Hak feta med timian, hvidløg, soltørrede tomater og løg.

Ingredienserne røres godt sammen, tilsættes æg og mælk, salt og peber og formes som frikadeller og steges på panden.

Salaten tilberedes ved at agurk deles og befris for kerner, skæres i tern og blandes med hvidløg og ymer eller A38.

Krydderkartofler:
Kartoflerne skrælles og deles i kvarte, lægges i en skål og de øvrige ingredienser drysses over, og det hele rystes godt sammen. Hældes i en bradepande beklædt med bagepapir og bager 45-60 minutter ved 200 grader C alm. ovn.

Medister med kold kartoffelsalat (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.medister
25 g.smør
 
Kartoffelsalat: 
5 dl.Cremefraiche
50 g.mayonnaise
1500 g.små kartofler
1 lille løg
2 tsk.stærk Sennep
 salt
 peber
 purløg
 
Steg den rå medister på pande i smør, ca. 6 min på hver side, sluk for varmen og lade den trække indtil servering.

Kartoffelsalat:
Kog kartoflerne med skræl, lad dem køle af og pil dem. riv løg på et rivejern, kom mayonnaise, sennep, løg, cremefraiche og salt og peber i en stor skål. evt. purløg, efter smag. Bland det hele godt sammen og tilsæt derefter de små kartofler skåret i tern i. mix det hele og lad det trække en times tid. pynt med purløg

Kalv i dild (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.kalvetykkam
 
Visk:  
porretop  
 persille
 dild
1 løg
2 gulerødder
1 laurbærblad
8 peberkorn
2 tsk.salt
 vand
 
Sauce: 
30 g.smør
2 spsk.hvedemel
2.5 dl.piskefløde
 kogevand
 
1 bdt.dild
1000 g.nye kartofler
 
Kødet skæres i store tern som lægges i en gryde, dækkes til med vand og bringes i kog og koger et par minutter. Kødet tages op og skylles godt og vandet hældes væk og gryden skylles.

Kødet lægges tilbage i gryden sammen med en visk, laurbærblad, salt og peberkorn. Vand hældes over så det dækker og gryden bringes i kog. Skru ned for varmen og lad det nu småsimrer 1 time til 1½.

Kødet tages op og holdes varmt, suppen kan evt. koges lidt ned dette giver mere smag til sovsen. Kogevandet sigtes over i en skål.

Smør eller margarine smeltes i gryden og melet røres i, spædes op med kogevand lidt efter lidt sammen med fløden og koges godt igennem.

Kødet lægges i saucen sammen med den fintklippet dild.

Serveres med nye kartofler.

Grydestegt kylling med rabarberkompot (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 spsk.olie
1 kylling hel
 salt
 peber
3 dl.vand
1 bdt.persille
 
Sauce: 
2 spsk.maizena majsstivelse
 
Agurkesalat:  
1.5 dl.eddike
90 g.sukker
1 tsk.salt
10 peberkorn
1 laurbærblad
200 g.agurk
 
Rabarber kompot:  
300 g.rabarber
50 g.sukker
 
1000 g.kartofler
 
Fyld kyllingen med persille, gem stilkene.

Varm olie op i en stor stegegryde og brun kyllingen på alle sider. Krydr med salt og peber. Skru blusset ned til svag varme, tilsæt vand og persillestilke og læg et låg over gryden. Steg kyllingen i ca. en time. Tag kyllingen op og hold den varm mens saucen laves færdig. Skum eventuel fedt af skyen. Kog skyen op og tilsæt majsstivelsen opløst i en halv dl vand (eller hvedemel rystet sammen med vand). Smag til med salt og peber.

Agurkesalat:
Kog eddike, sukker, salt, peber og laurbær op i en gryde. Lad lagen køle af. Hæld lagen over agurkerne i tynde skiver, læg en skål eller tallerken over agurkerne for at give dem et let pres. Lad dem trække indtil kyllingen er færdig. Agurkesalaten kan også laves dagen inden. Inden servering tages agurkerne op af lagen og kommes i en skål.

Tip:
En hurtig agurkesalat laves ved at røre sukker med den kolde eddike og tilsætte lidt salt og peber. Agurkerne kommes i og salaten er færdig.

Rabarberkompot:
Kom rabarberne i 2-3 cm stykker i en gryde med sukkeret og et par spsk. vand. Kog rabarberne langsomt op og lad dem koge møre uden at de koger ud, ca. 5 minutter juster evt. smagen med ekstra sukker hvis rabarberne er meget sure.

Skær kyllingen ud i stykker og server dem med saucen, agurkesalaten, kompotten, kogte kartofler og en stor skål grøn salat.

Tilbehør:
Kogte kartofler og en stor skål grøn salat.

Ostegratineret skinkeschnitzel med svampe (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.skinkeschnitzler af inderlår, 1 cm tykke
15 g.smør
1 spsk.olie
 salt
 peber
 
175 g.bacon i skiver
300 g.løg
250 g.svampe, kantareller eller champignon
0.5 dl.piskefløde
1 bdt.persille
 salt
 peber
 evt.saucejævner
 
4 skivertoastbrød
1 dl.revet ost, Emmentaler
 
Dup skinkeschnitzlerne tørre med køkkenrulle. Krydr schnitzlerne med salt og peber. Lad smør og olie blive gyldent på en pande ved kraftig varme. Brun schnitzlerne ca. 1 minut på hver side. Læg schnitzlerne til side.

Skær baconskiverne i små stykker. Skær løget i terninger og svampene i skiver.

Rist bacon og løg på panden et par minutter, damp svampene heri ca. 2 minutter.

Tilsæt fløde, hakket persille, salt og peber. Dæmp varmen, damp under låg ca. 1 minut. Hvis stuvningen er meget tynd jævnes med saucejævner.

Rist toastskiverne på brødrister. Læg dem side om side i et ovnfast fad. Læg en skinkeschnitzel på hver skive brød, dæk kødet med svampeblandingen, drys den revne ost over. Gratinér i alm. ovn eller under grill, til osten er gylden.
Servér straks.

Server med saltagurker eller syltede agurker, salat efter årstiden, evt. ekstra brød.