Kylling i karry 03 (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
25 g.smør
2 tsk.karry
4 kyllingefileter
300 g.løg
1 tsk.sukker
1.5 tsk.salt
 peber
0.5 dl.vand
5 dl.Hvid MælkeSauce
2 grønne æbler
 
 Tilbehør
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Smelt smørret i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Tilsæt karry og lad det bruse af. Svits kyllingestykkerne ca. 1 min. på hver side og tag dem op.

Svits løgene i ca. 1 min. Tilsæt sukker, salt, peber og vand. Læg kødet tilbage i panden. Kog det ved svag varme og under låg, ca. 12 min. på hver side (ca. 24 min. i alt).

Tilsæt æbletern og MælkeSauce. Kog retten ved svag varme og under forsigtig omrøring i ca. 2 min. Smag til.

Serveres med ris og mangochutney

Frikadeller med brun sovs (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Frikadeller  
500 g.hakket svinekød
1.5 tsk.groft salt
60 g.hvedemel
2 æg
100 g.løg
2 dl.letmælk
0.25 tsk.peber
 
Stegning:  
15 g.smør
1 spsk.olie
 
Sovs:  
25 g.smør
2 spsk.hvedemel
5 dl.kogevand fra kartoflerne
 salt
 peber
 kulør
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
500 g.rødkål
 
Frikadeller:
Rør kødet sejt med salt – gerne 3-4 minutter. Rør de tørre ingredienser i kødet sammen med revet løg og æg. Rør mælken i lidt ad gangen, og lad farsen hvile i køleskab mindst 1/2 time. Form farsen til frikadeller, og brun dem på en varm pande med smør og olie - ca. 2 minutter på hver side. Skru ned for varmen, og steg frikadellerne færdige - ca. 4 minutter på hver side. Frikadeller skal gennemsteges.

Brun sovs:
Smøret smeltes på samme pande som frikadellerne er stegt på, mel drysses over og kogevandet tilsættes lidt efter lidt under konstant omrøring. Farves med kulør og smages til med salt og peber.

Serveres med kogte kartofler, rødkål og evt. agurkesalat.

Kartoffellasagne (Fedtfattig) (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.porrer
2 løg
1 dåsechili- tomater
1 kgkartofler
500 ghakket oksekød (10 % fedt)
2.5 dl.kvark 1%
 salt
 peber
1 fedhvidløg
 
Steg løg i en lillebitte klat olie på varm pande. Hæld en sjat vand ved (det gør løgene bløde), og steg så oksekødet sammen med løgene. Krydr med salt, peber og hvidløg. Hæld stegepandens indhold i et ovnfast fad.

Rens og snit porrerne i ringe, og bred dem ud over kødbunden. Kom nogle klatter kvark over dette. Krydr med salt og peber.

Skræl kartoflerne og skiv dem i tynde skiver. Læg skiverne lagvis ovenpå kvarken, og slut af med at hælde en dåse chilitomater ud over kartoffellaget. Krydr igen med salt og peber.

Sættes midt i ovnen og bages 1½ time ved 200 grader C. alm. ovn.

Kan serveres som det er eller med salat eller flûte til.

Kyllingefarsbrød (torsdag)

Antal personer: 5

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hakket kyllingekød
2 æg
150 g.rasp
3 gulerødder
2 løg
2 røde chilipeber
 salt
 peber
 
Gulerødderne skrælles og rives, løg og chili hakkes fint.

Rør kyllingekødet med de øvrige ingredienser, form farsen til et brød læg det i et ovnfast fad og bag i ca. 50 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Server med kartofler, evt. ovnbagte, beanaicesauce og grøn salat.

Mørbradgryde med ananas (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.svinemørbrad
140 g.koncentreret tomatpure
0.5 dl.soya
1.5 dl.vand
1 dl.ananasjuice
2 spsk.hvidvinseddike
200 g.løg
1 ds.ananas i stykker
0.5 agurk
 salt
 peber
 
 Tilbehør
7 dl.vand
4 dl.ris
Afpuds mørbraden og skær den i ca. 1 cm. tykke skiver.

Bland tomatpure, soya, vand, ananasvæde og vineddike i en gryde. Lad saucen koge op.
Skræl og hak løget. Kom det ned i gryden.

Læg kødet ned i den kogende sauce. Kog i ca. 15 minutter.

Skræl agurken og del den på langs. Grav kernerne ud med en ske. Skær agurken i halvmåner.
Kom ananas i tern og agurk op i gryden.

Giv det hele et opkog og smag evt. til med salt og peber.

Server med ris eller nudler.

Ølbraiseret oksebryst (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.oksebryst med ben
50 g.smør
200 g.gulerødder
200 g.skalotteløg
 
2 pilsner
10 dl.vand
 salt
 
Sauce: 
2 spsk.hvedemel
 salt
 peber
 
Tilbehør: 
1000 g.nye kartofler
400 g.nye gulerødder med top
400 g.forårsløg
400 g.skalotteløg
 
Oksebrystet brunes godt af sammen med gulerødder og løg i smørret. Pilsner og vand hældes over og retten småkoger 2-3 timer indtil kødet er meget mørt. Der efterfyldes med vand efter behov. Gryden må ikke koge tør.

Sauce:
Kødet tages op og suppen sigtes. Lad suppen stå et øjeblik så at fedtet samler sig i toppen, drys så med melet og lad dette opsuges i fedtet. Pisk grundigt igennem og koges op. Smages til med salt og peber.

Server kødet skåret i skiver med nye kartofler og de kogte grønsager.

Amerikansk kalkunpie (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej:  
175 g.hvedemel
75 g.smør
1 æggeblomme
2 tsk.tørret timian
1 knsp.salt
0.5 dl.vand
 
Kalkunfyld:  
300 g.kalkunbryst
100 g.løg
300 g.gulerødder
100 g.blegselleri
30 g.smør
3 spsk.hvedemel
3 dl.hønsebouillon
1 tsk.tørret timian
 salt
 peber
 
Pensling 
 æggehvide
 
Hak smørret i melet og smuldr det ensartet. Tilsæt æggeblomme (gem hviden) og krydderier og saml hurtigt dejen med koldt vand. Eller kom samtlige ingredienser i en food-processor, og dejen er samlet på rekordtid. Læg dejen i køleskabet, mens fyldet tilberedes.

Kalkunfyld:
Skær kalkunkødet i smalle strimler. Rengør grøntsagerne og skær dem i strimler eller skiver.

Varm smørret på en stor pande og svits kød og grøntsager heri nogle minutter for god varme, mens der røres. Drys melet over og tilsæt suppen gradvist under omrøring. Smag stuvningen til med timian, salt og peber.

Fordel fyldet i bunden af at tærtefad (ca. 27 cm i diameter).


Rul dejen ud og læg den over fyldet som låg, skær den til i siderne og tryk den godt fast.

Udstik resterne af dejen med en lille form. Pensl dejen med sammenpisket æggehvide. Fæstn de små figurer på dejlåget, pensl igen og bag derefter pien i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 45 minutter.