Kyllingefarsbrød (mandag)

Antal personer: 5

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hakket kyllingekød
2 æg
150 g.rasp
300 g.gulerødder
300 g.løg
2 rød chilipeber
 salt
 peber
 
Farsbrød med kylling:
Gulerødderne skrælles og rives, løg og chili hakkes fint.

Rør kyllingekødet med de øvrige ingredienser, form farsen til et brød læg det i et ovnfast fad og bag i ca. 50 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Server med ovnbagte kartoffelbåde, bearnaisesauce og grøn salat.

Broget hverdagsgryde (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
200 g.finthakket løg
2 fedfinthakket hvidløg
3 spsk.olie
500 g.hakket oksekød
3 dl.ris
2 tsk.paprika
0.5 tsk.allehånde
0.5 tsk.cayennepeber
8 dl.oksebouillon
300 g.dybfrosne majs
300 g.dybfrosne fine ærter
1 ds.flåede tomater
 salt
 peber
 
 Pynt:
1 peberfrugt
 
Svits de finhakkede løg og hvidløg i olie, indtil løgene er klare, men kun let gyldne.

Tilsæt det hakkede kød og rør, til kødet har delt sig.

Tilsæt ris (rå) og krydderier og bland det hele godt. Hæld bouillonen og tomaterne i gryden og dæk med låg. Lad retten småsnurre under låg 20-30 minutter. Spæd evt. mere væske til.

Tilsæt majs og ærter. Kog retten videre ca. 10 minutter uden låg. Smag retten til.

Servering:
Retten serveres i gryden. Tynde ringe af peberfrugt lægges over.

Mælkeærter (onsdag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
10 dl.sødmælk (evt. letmælk)
500 g.kartofler (små nye skrabede)
500 g.gulerødder (nye skrabede)
250 g.grønne ærter (nye bælgede)
0.5 bdt.persille
 
500 g.røget flæsk (ikke for salt)
 
Sødmælken bringes i kog og kartoflerne koges med.

Efter ca. 5 min. tilsættes gulerødder og småkoges videre i ca. 10 - 15 min.

Når kartofler og gulerødder er næsten møre tilsættes ærter og persille, som koges med i 2 - 3 min.

Retten jævnes med lidt smørbolle og smages til med lidt salt og er spiseklar.

Det røgede flæsk steges på panden mens retten koges, og serveres til mælkeærterne.

Serveres varm i dybe tallerkener med det stegte flæsk.

Tips:

Sæsonret - juni/juli.

Kalkun med pasta (torsdag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
450 g.kalkunbryst
2 spsk.olie
 
1 dl.hvidvin
1 dl.hønsebouillon
2 tomater
0.5 peberfrugt
 Basilikum frisk
 Salt
 peber
1,5 dl.Kaffefløde 9%
 
Tilbehør: 
200 g.frisk pasta
 
Brun kødet i olien på alle sider. Tilsæt vin, bouillon, hakkede tomater, peberfrugt og krydderier. Lad det simre under låg i ca. 35. minutter, vend kødet et par gange under vejs.

Tag kødet op, tilsæt fløde, smag til. Saucen kan evt. jævnes med lidt maizena.

Kuvert flûtes lunes. Pastaen koges efter anvisningen på indpakningen.

Det kan være godt at snører kødet med bomuldsgarn inden tilberedningen, det gøre det nemmere at håndtere ved udskæringen.

Wienersnitzel (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalveschnitzler, højst 1 cm. tykke
1 æg
1 dl.rasp
 salt
 hvid peber
50 g.Smør
 
Pynt: 
1 Citron
 Kapers
 Ansjosfileter
 peberrod
 
Bank kalveschnitzlerne, så de bliver ensartet tynde, men aldrig så tynde at der går hul.

Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og vend schnitzlerne heri.

Vend herefter schnitzlerne i salt og peberblandet rasp og læg dem på et spækbræt 5 minutter så paneringen når at sætte sig.

Lad smør bruse af på en pande, men læg højst to schnitzler på ad gangen, ellers daler temperaturen for meget og resultatet forringes.
Steg schnitzlerne 3-4 minutter på hver side ved jævn varm. Er varmen for stærk, bliver paneringen brun og sprød før indholdet er stegt, er varmen for lav, bliver paneringen klæg af at suge fedtstof, uden at kødet er stegt nok.

Lad schnitzlerne hvile et par minutter på et varmt fad, læg herefter citronskiver på schnitzlerne - og oven på citronskiven lægges ansjosfilet og kapers.

Brasekartofler, og grønne ærter er klassisk tilbehør til denne ret.

Tips:

Skåret af kalvefileter eller inderlår, højst 1 cm. tykke

Stuvet spidskål med hamburgerryg (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.hamburgerryg
 vand
 salt
krydderurter efter smag  
 
800 g.spidskål
3 spsk.smør
3 spsk.hvedemel
3 dl.mælk
2 dl.kogevand
 salt
 hvid peber
 Muskatnød, stødt
 
1000 g.kartofler nye
 
Hamburgerryggen lægges i en lille gryde. Dækkes med vand. Lad vandet koge op til det skummer.

Tilsæt krydderierne. Skru ned for varmen og læg låg på. Koges ved svag varme i 20 minutter.

Tag gryden fra blusset og lad kødet hvile i vandet i 30 minutter.

Stuvet spidskål:
Halver spidskålen på langs og del den så i ca. 8 og kog dem i letsaltet vand 5 minutter og lad kålen dryppe af i en sigte.

Smelt smørret og rør det sammen med melet. Spæd med mælk og kogevand. Lad sovsen koge godt igennem.

Vend kålen i. Smag til med salt, peber og reven muskat. Server med nye kogte kartofler.

Tips:

Hertil passer mange forskellige slags kød, frikadeller, medister, hamburgerryg, skinke eller sprængt okse eller kalvebryst.

Blomkålsgryde med hamburgerryg (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.blomkål
250 g.perleløg
25 g.smør
 
1 dl.vand
3 tomater
 salt
 peber
 
250 g.kogt hamburgerryg
1 bdt.persille, frisk
 
 
Svits de pillede løg i fedtstof i en gryde. Tilsæt vand og tomater skåret i både.

Del blomkålen i buketter og kom også dem i gryden. Krydr med salt og peber. Lad det koge under låg i 10 min.

Kom hamburgerrygterninger i og varm det igennem. Smag til og drys med rigeligt hakket persille.

Serveres med groft brød.