Hurtig Labskovs med hakket oksekød (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød 10-12 %
3 løg
2 spsk.olie
1500 g.kartofler
3 laurbærblade
8 hele peberkorn
7.5 dl.oksebouillon
 salt
 peber
 
Pynt: 
 persille
 
Tilbehør: 
 Rugbrød
 smør
 rødbeder
 worcestershiresauce
 
Pil løgene og hak dem groft. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Svits løg uden de tager farve og tilsæt kødet. Svits og rør til kødet mister farve.

Tilsæt kartofler, laurbærblade og peberkorn og hæld bouillon ved, til det dækker.
Lad retten småkoge til kartoflerne er møre og har jævnet retten. Tag laurbærblade og peberkorn op og smag til med salt og peber.

Serveres straks med tilbehøret.

Medisterpølse med hvide kartofler og pandesovs (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g. medister
 smør
 
Sovs: 
2 spsk.hvedemel
5 dl.kogevand fra medisteren
 kulør
 salt
 peber
 
1000 g.kartofler
 
400 g.rødkål
 
Medisterpølsen sættes over i rigeligt letsaltet vand og bringes i kog, trækker 5-10 minutter i vandet.

Pølsen skæres i stykker ca. 10 cm. og steges i smør på pande.

Mel drysses på panden som medisteren er stegt på og røres i resterne af fedtstoffet. kogevand fra medisteren tilsættes lidt efter lidt, gives lidt kulør og koges igennem et par minutter. Smages til med salt og peber.

Serveres med kogte hvide kartofler og rødkål.

Svigermors drøm (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 g.kalkunkød
300 g.løg
400 g.champignon
1 grøn peberfrugt
1/2 ds.ananas i stykker
1-2 spsk.dijonsennep
2 - 3 dl.ketchup
 salt
2 tsk.karry
1 tsk.paprika
2 tsk.olie
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Rens champignon og skær dem i grove skiver. (svits cocktailpølser eller steg baconen sprød).

Skær kødet i 1 gange 1 cm store tern, peberfrugten i strimler og løget i tern.

Varm en gryde op uden olie og svits karry og paprika et øjeblik under omrøring. Hæld de svitsede krydderier i en skål.

Kom 2 tsk olie i gryden. Svits løget heri. Tilsæt kødet og lad det skifte farve i gryden. Kom champignonskiverne i og svits til champignonerne begynder at afgive væde.

Tilsæt de svitsede krydderier, sennep, ketchup og ananasstykkerne. Kom 1 dl vand (eller fløde) i saucen og lad kødet koge mørt. Smag til med salt (tilsæt evt. bacon eller cocktailpølser).

Serveres med ris.

Tips:

Til fed udgave af opskriften:
150 g cocktailpølser eller 150 g bacon 1 dl piskefløde

Paprikagryde med skært oksekød (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.skært oksekød
400 g.løg
1 spsk.vindruekerneolie
140 g.koncentreret tomatpuré
5 dl.vand
2 spsk.paprika edelsuss
 
1 rød peberfrugter
1 grøn peberfrugter
200 g.grønne bønner
 
2 dl.skummetmælk
2 tsk.Maizena
 
 salt
 peber
 
Skær kød og løg i tern og brun dette i en gryde - evt. med en smule olie. Tilsæt tomatpuré, paprika og vand, og lad det småkoge i ca. 30 minutter.

Mens kødet koger, skæres peberfrugten i tern og bønnerne i mindre stykker. Dette tilsættes efter de 30 minutter og det hele koger yderligere ca. 15 minutter.

Rør Maizenaen op med mælken. Efter endt kogetid tilsættes dette - lidt ad gangen og under omrøring. Kog op indtil det har den rette jævning - efter smag.

Server med kartoffelmos eller ris.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Eksotisk Mørbradgryde (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.afpudset svinemørbrad
500 g.porre
1 rød peberfrugt
1 glaschampignoner
2 stor dåse kokosmælk (fedtfattig)
70 g.koncentreret tomatpure
 salt
 peber
 paprika
1 tsk.olivenolie
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Den afpudsede mørbrad krydres med salt peber og paprika. Hvorefter den brunes på alle sider i 1 tsk. olie. Når den er brunet lægges den i et ildfast fad.

Panden koges af i kokosmælken og tomat purren. Når den har simret lidt tilsættes porre skåret i tynde ringe, røde peber i tern og champignonerne i skiver.

Det hælde over mørbraden og sættes i en ovn ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 30-45 minutter alt efter hvor stor mørbraden er eller hvor gennemstegt den skal være.

Den tages ud af ovnen og skæres på skrå i skiver og lægges tilbage i fadet med sovsen.

Dertil serveres løse ris og flutes samt evt. grøn salat.

Tips:

Der kan bruges 250 g. friske champignoner i skiver i stedet for glas.

Citronkylling af kyllingeoverlår (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
8 Kyllingelår
2 citroner, saft og skal heraf
2 fedhvidløg
2 tsk.oregano
3 spsk.olivenolie
 salt
 peber
 
Sauce:  
200 g.løg
2 dl.hønsebouillon
70 g.tomatpure koncentreret
 
Urtecocktail: 
2 grønne peberfrugter
200 g.rødløg
2 fedhvidløg
1 spsk.olivenolie
 salt
 peber
 
Ovnbagte kartofler: 
1000 g.kartofler
0.5 dl.olivenolie
 græsk krydderi
 salt
 peber
 
Pynt: 
1 citron
 
Sæt ovnen på 225 grader C. alm. ovn.

Skyl kyllingelårene i koldt vand og tør dem. Skrub to af citronerne godt og riv det gule af skallen. Pres saften af dem. Skær den tredje citron i skiver til garnering.

Pres hvidløgsfeddene og bland med citronskal, citronsaft, oregano og 1 spsk. olie. Krydr med salt og peber. Stryg citronblandingen på kyllingelårene. Læg dem i et ovnfast fad og ovnsteg dem til de er gennemstegte – afhængig af størrelsen på kyllingelårene tager det ca. 40 – 50 minutter. Kødsaften skal være klar – så er kyllingestykkerne gennemstegt.

Sauce:
Hak løget fint og lad det stege kort på en pande i resten af olien. Kom bouillon og tomatpure på og lad alt koge sammen.

Urtecocktail:
Peberfrugter og løg strimles og sauteres møre i olivenolie sammen med hvidløg. Smag til med salt og peber.

Ovnbagte kartofler:
Kartoflerne skrælles og skæres i skiver, vendes med olivenolie, græsk krydderi, salt og peber. Lægges i en bradepande beklædt med bagepapir og bages møre ved 225 grader C. alm. ovn, i ca 45 minutter.

Tag kyllingen ud af ovnen og hæld bouillonblandingen over. Sæt fadet tilbage i ovnen nogle minutter. Anrettes herefter på en tallerken, og der pyntes med citronskiver.

Hjemmelavede forårsruller (søndag)

Antal personer: 8

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 g.hvedemel
4 dl.vand
 salt
1.5 tsk.olie
 
Til stegning: 
 olie
 
Fyld: 
250 g.hvidkål
1 porre
1 løg
1 ds.bambusskud
100 g.champignon
200 g.bønnespirer
4 spsk.olie
125 g.hakket oksekød
125 g.hakket svinekød
4 spsk.soyasauce
4 spsk.sherry
 salt
 cayennepeber
 
 
Pensling: 
 æggeblomme
 
Kom melet i en skål og rør, mens vandet langsomt hældes i. Tilsæt olie og salt. Lad dejen hvile i 30 minutter.

I mellemtiden tilberedes fyldet:
Skyl hvidkål eller kinakål og porre og skær dem i tynde strimler. Pil og hak løget. Lad bambusskudene dryppe af og skær dem derefter i fine strimler. Skyl bønnespirerne. Rens champignonerne og snit dem fint.

Varm olien på en stor pande og brun kødet. Tilsæt kål, porre, løg og bambusskud. Lad det svitse i ca. 5 minutter. Derefter hældes svampe og bønnespirer i, og det hele svitses et par minutter. Smag til med soya, sherry eller risvin, salt og cayennepeber.

En pande (ca. 25 cm i diameter) pensles med olie. Hæld dejen op i et målebæger og fordej en ottendedel af den på panden. Sørg for, at der ingen huller er. Lad pandekagen stivne ved svag varme. Den skal ikke vendes. Læg den på et fugtigt viskestykke. Bag resten af dejen på samme måde.

Fyldet fordeles på pandekagerne, pensl kanterne med en rest flydende dej eller meljævning. Fold dejen sammen om fyldet (red: Æv! Det er *lidt* svært at gengive på skrift) og trykkes godt fast, så rullen er helt lukket.

Varm olien i en frituregryde og kog rullerne et par stykker ad gangen, til de er gyldne og sprøde. Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir.

Tips:

Frysning: Forårsrullerne kan fryses både rå og stegte, men det er at foretrække rå. Stegte forårsruller kan genopvarmes i ovnen ved 200 grader ca. 15 minutter.