Helstegt lammekrone med glacerede gulerødder (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.lammekrone
3-4 fedhvidløg
 rosmarin
 salt
 peber
 
 Lammebouillion
 afpuds fra lammekronerne.
 Smør
 vamd
 
 Sauce:
4-5 dl.lammebouillon
 Smørbolle
 salt
 peber
 kulør
 
 Glacerede gulerøder:
5-600 g.gulerødder
 lidt timian
1 dl.flydende kalvefond
25 g.smør
 lidt frisk timian
 
Lammekronerne afpudses for fedt og sener. Gnides med presset hvidløg og krydres med rosmarin, salt og peber

Steges i bradepande i ovnen i 20-30 minutter ved 200 grader C. alm. ovn, hviler i 20 minutter inden de serveres.


Lammebouillon:
Afpudset fra lammekronerne brunes godt af i lidt smør, vand hældes over og det småkoger mens lammekronerne er i ovnen. Når lammekronerne er stegte hældes bouillonen i bradepande som stilles tilbage i ovnen i 5-10 minutter.

Sauce:
Lammebouillonen sigtes og jævnes med en smørbolle, smages til med salt og peber og farves evt. lidt med kulør.


Garniture:
Gulerødderne skæres efter ønske, ikke for groft. Blancheres i vand i 5-10 minutter. Gulerødderne tages op.
Smøret smeltes og kalvefonden tilsættes og koger lidt ned, gulerødderne tilsættes og krydres med friskhakket timian, salt og peber.

Serveres med nye kogte kartofler svunget i smør og persille.

Shawama med pitabrød (tirsdag)

Antal personer: 1

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
50-75 g.skært okse- og/eller lammekød pr. næse/pita
 Citronsaft
 lidt salt
 Olie til stegning
 Garam masala
1 Pitabrød
 
Dressing:  
 Yoghurt naturel, rørt op med lidt tahin (sesampasta)
 
Grøntsager:  
 Tomater i skiver
 Bønnespirer
 Salat i strimler
 
Kødet skæres i tynde strimler, drysses med 1 tsk. garam masala, citron og lidt salt, trækker et par timer i en plasticboks eller skål.

Pitaerne lunes på en pande. Kødes steges på samme pande i lidt olie. Flæk brødene, kom grøntsagerne i. Fordel kødet og hæld en skefuld dressing i hver. Det skal være lidt stærkt - det luner.

Kyllingefarsbrød (onsdag)

Antal personer: 5

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hakket kyllingekød
2 æg
150 g.rasp
3 gulerødder
2 løg
2 røde chilipeber
 salt
 peber
 
Gulerødderne skrælles og rives, løg og chili hakkes fint.

Rør kyllingekødet med de øvrige ingredienser, form farsen til et brød læg det i et ovnfast fad og bag i ca. 50 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Server med kartofler, evt. ovnbagte, beanaicesauce og grøn salat.

Lasagne (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødsauce: 
500 g.hakket oksekød
0.5 spsk.olie
3 løg
400 g.gulerødder
1 laurbærblad
2 ds.flåede tomater
1 bouillonterning, okse
 salt
 peber
 
Hvid sauce: 
25 g.smør
2 spsk.Hvedemel
5 dl.sødmælk
 salt
 Muskatnød
 
9 lasagneplader
 revet ost
 
Løgene hakkes og brunes i olie, kød kommes i og brunes, derefter krydderier, tomater og de revne gulerødder. Evt. lidt ekstra vand. Simre i ca. 15 minutter.
I mens laves den hvide sauce.

Smelt smørret, kom melet i og spæd mælken i lidt af gangen. Så det bliver en hvid sauce

I et ildfast smurt fad, lægges lagvis hvid sauce, kødsauce, og lasagneplader. Osv. osv. Slut af med hvid sauce.

Drys evt. med revet ost.

Bages i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i 30 minutter.

Urtegårdskylling (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 kyllingefileter uden skind
 salt
 peber
2 spsk.Herbes de Provence
 
2 fedhvidløg
400 g.løg
1 squash
1 grøn peberfrugt
1 rød peberfrugt
1 gul peberfrugt
5 spsk.olivenolie
1 ds.flået tomater groft hakket
 salt
 peber
2 spsk.hakket (frisk persille)
 
Pynt: 
 basilikumblade
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Gnid kyllingefileterne med salt, peber og Herbes de Provense.

Pil og hak hvidløg og løg. Skyl grønsagerne. Skær squashen i tern. Halver peberfrugterne og fjern kernerne og den hvide membran og stilkefæstet - striml peberfrugten groft.

Opvarm 2 spsk. olie på en stor stegepande. Læg kyllingefileterne i og sted ca. 8 minutter. Vend og steg yderlig i ca. 5 minutter, eller indtil kyllingekødet er gennemstegt. Tag kødet op af panden, og hold det varmt.

Hæld resten af olien på stegepanden. Kom løg, hvidløg, squash og peberfrugt i. Svits under omrøring i ca. 10 minutter, eller indtil grøntsagerne er bløde. Hæld de flåede tomater i og krydr.

Læg låg på og lad det småkoge i ca. 10 minutter. Rør persille i og læg kyllingefileterne ovenpå. Læg låget på og lad det småkoge i yderligere 5 minutter.

Pynt med basilikum og server retten med ris eller couscous til.

Bayonneskinke med sennepssovs (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.bayonneskinke
 vand
 
500 g.gulerødder
200 g.rosenkål
1 bdt.forårsløg
 
Sovs: 
25 g.smør
1 spsk.hvedemel
4 dl.suppe fra skinken
1.5 dl.piskefløde
2 spsk.dijonsennep
 salt
 
1000 g.kartofler
 
Bring vandet i kog, læg skinken i og lad den simre 1 time, lige under kogepunktet, sluk for varmen og lad den trække en times tid i vandet før den serveres.

Skræl gylerødderne og skær dem i stave på ca 5 cm længde, fjern de yderste blade på rosenkålen og halver dem evt. Forårsløgene renses og skæres på skrå i ca. 5 cm. stykker.
Start med at koge gulerødderne da de skal koge længst, ca. 20 minutter. rosenkålen skal have ca. 8 minutter, og fåresløgene kun ca 1 minut.

Sovs:
Smelt smørret og rør melet heri. Tilsæt suppe fra skinken lidt efter lidt og spæd op med fløde Smag til med sennep og salt. Lad koge 2 minutter.


Server skinken, der er varmet i suppen uden at koge, skåret i pæne skiver. Giv grøntsager, kartofler og sovs til.

Blomkålsgratin med skinke (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.blomkål
 vand
 salt
 
40 g.smør
50 g.hvedemel
4.5 dl.mælk
 salt
 peber
 muskat
 
5 æg
 
 Rasp
 
Del blomkålen i halvstore buketter. Kog dem sprøde i letsaltet vand, ca. 5 minutter. Tag den herefter op og dryp godt af.

Bag mel og smør grundigt igennem. Hæld mælk i lidt efter lidt, under omrøring. Kog saucen igennem et par minutter - til den er jævn. Smag til med salt, peber og revet muskatnød.

Hæld saucen saucen i en stor skål. Rør æggeblommer i saucen, når den er kølet en del af. Saucen skal forsat virke tæt og forholdsvis fast.

Pisk æggehviderne stive. Vend æggehvider i saucen og vend til sidst blomkålshovederne i.

Det hele fordeles i et smurt og raspdrysser ildfast gratinfad. Fordel et tyndt lag rasp over gratinen og gratiner i ovnen ca. 40 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Serveres med en skive kogt skinke og evt. smørklatter.

Tips:

Der kan eventuelt drysses lidt parmesanost over retten, inden den gratineres.