Brændende kalkunkærlighed (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkuntern
100 g.bacon i tern
200 g.rødløg
 
Kartoffelmos: 
800 g.kartofler til mos
1.5 dl.mælk
150 g.smør
 Muskatnød, stødt
 salt
 peber
 
Bacon sauteres. Kalkunsmåkød og hakket rødløg kommes i, småsimrer i 15 min, til kød og løg er mørt.

Kartoflerne skæres groft og koges i rigeligt vand. De tages op og moses med mælken og evt. lidt af kartoffelvandet. Smørret piskes hurtigt i. Smages til med salt, peber og muskatnød.

Kartoffelmosen formes som et bjerg, og kalkunkærligheden fyldes i et krater i midten.

Forloren hare med vildtsovs (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.Hakket svine og kalvekød 8-12%
2 æg
50 g.rasp
50 g.hvedemel
 salt
 peber
0.5 dl.piskefløde
0.5 dl.danskvand
125 g.bacon i skiver
 
Til stegning 
2 dl.mælk
2 dl.bouillon
 
Sauce: 
1 dl.Kaffefløde 9%
2 tsk.majsstivelse
 salt
 peber
1 spsk.ribsgele
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
 
Kødet røres sejt med salt. Æg og fløde røres i. Derefter mel og rasp. Danskvand vendes i.

Formes og vikles i bacon i et ovnfast fad.

Brun det i ovnen på midterste rillen 15 minutter ved 225 grader C. alm. ovn. Dæmp varmen til 160 grader C. alm. ovn. Hæld mælk og bouillon ved. Steg ”haren” ca. ½ time ved 160 grader C. alm. ovn, til farsen er gennemstegt.

Sauce:
Si skyen op i en gryde, pres så meget som muligt gennem sien med bagsiden af en ske. Varm skyen op og jævn med majsstivelse udrørt i fløde. Kog saucen igennem og smag til med salt, peber og gele.

Serveres med kogte kartofler.

Sammenkogt oksekødsret (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
125 g.bacon i skiver
 
500 g.skært oksekød
125 g.champignon renset vægt
2 spsk.olie
 paprika
 salt
 hvid peber
 
1 ds.hakkede tomater
2.5 dl.piskefløde
 
150 g.cocktailpølser
70 g.tomatpure konc.
 
 evt.persille
 
Bacon brunes i olien, tages op.

Kød og champignon i skiver brunes i fedtstoffet (kødet først). Krydres med paprika, salt og peber, hvorefter de flåede tomater tilsættes sammen med fløden. Koges til kødet er mørt ca. 45 minutter.

Cocktailpølser og tomatpuré tilsættes og retten koger endnu en 5-10 minutter.

Servering:
Server med bacon over, evt. med hakket persille.

Serveres med kartoffelmos eller pommes frit.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Wok med kylling og soya (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kyllingefilet
3 spsk.olie
3 løg
5 gulerødder
2 stilkebladselleri
2 grøne peberfrugter
400 g.champignon
250 g.bønnespirer
600 g.hvidkål
6 spsk.soya
3 fedhvidløg
3 tsk.fintrevet ingefær
 salt
 peber
 
Rens grønsagerne, gulerødderne skæres i fine stimler, peberfrugt, champignoner, hvidkål og bladselleri skæres i tynde skiver. Skind fra kyllingebrystet fjernes og skær kyllingekødet i tynde stimler. Skræl et stykke ingefær og riv det på den fine side af et rivejern.


Brun kyllingekødet i olien i ca. 2 minutter i wokken.

Svits løg, gulerødder og hvidkål i ca. 3 minutter.

Tilsæt bladselleri og peberfrugt og svits det med i ca. 2 minutter.

Tilsæt champignon, bønnespirer og reven ingefær og svits det med i yderlige ca. 2 minutter.

Tilsæt soya og smag til med salt og peber.

Serveres med kogte ris og flutes.

Forloren and med svesker og æbler (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinemørbrad
 
150 g.svesker uden sten
2 æbler
 Salt
 peber
25 g.smør
3 dl.svinebouillon
 
1.5 dl.piskefløde
1 spsk.ribsgelé
1 spsk.Jævning
 
Flæk mørbraden næsten igennem på langs, bank den lidt fladere, og fordel svesker og fintsnittede æblebåde på. Drys med salt og peber og luk sammen herom.

Brun mørbraden på alle sider i fedtstoffet i en stegegryde. Hæld bouillon ved, og lad det simre 10 min. på hver side - i alt 20 min.

Tag mørbraden op, og kom fløden i gryden. Bring i kog og tilsæt gelé. Jævn saucen og smag til med salt og peber.

Servér med kogte og brunede kartofler og rødkål eller rødkålssalat.

Culottesteg (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.okseculotte
 salt
 peber
 
6 bagekartofler
 
Culotten afmærkes, i den spids, hvorfra den kan skæres på tværs af kødtrådene. Culotten skæres fra den afmærkede spids, lidt på skrå. (Culotten er ridset på den led, som den skal skæres). Det er lettest at se, hvordan culotten skal skæres for, imens den er rå. Sæt derfor et mærke(kødpind eller tandstikker) i den ende af stegen, hvorfra der kan skæres på.


Tænd ovnen på 250 grader C. alm. ovn. Læg stegen i en lille bradepande og sæt den ind i ovnen i ca. 15 minutter eller til fedtet er gyldent.

Tag stegen ud af ovnen. Dæmp ovnens varme til 160 grader C. alm. ovn, drys salt og peber på culotten. Sæt et stegetermometer i stegen. således, at spidsen er i centrum, og sæt stegetermometeret viser 55-58 grader C, det teager ca. 30 minutter afhængig af, hvor rød stegen skal være.

Bag kartoflerne sammen med stegen, men sæt dem i ovnen ca. 30 minutter før stegen.

Tilbered salaten. imens stegen er i ovnen.

Tag stegen ud af ovnen, når stegetermometeret i stegen viser 55-58 grader C. Lad den stå tildækket. Under denne hviletid vil temperaturen i stegen stige til 60-62 grader C.

Skær culottestegen i skiver fra den ende, hvor mærket sidder.

Spaghetti Alfredo (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.stegt oksekød
250 g.ærter og gulerødder
1.5 spsk.Olie
 
2 tsk.Paprika edelsuss
1 tsk.Karry
 Salt
 Peber
 
Tomatsovs: 
1 ds.Hakkede tomater
 Vand
 Salt
 peber
 Krydderurter efter smag
 
400 g.spaghetti
 
Kødet skæres i strimler (vi har brugt en rest culottesteg)
Rist kødet i lidt olie og tilsæt så ærter og gulerødder. Smag til med krydderierne. Retten skal kun lige have til den er gennemvarm.

Tomatsovs:
Tomaterne blendes med lidt vand, koges op og smages til med salt, peber, oregano, basilikum eller andre krydderurter efter smag.

Serveres med kogt spaghetti