Baconbøffer på stegte kartofler (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
 Flødekartofler:
1000 g.kartofler
 salt
 peber
3 dl.kaffefløde
 
 Baconbøffer:
1 stortløg
200 gchampignon renset
 smør
 
600 g.hakket oksekød
6 spsk.rasp
1 dl.kaffefløde
1 tsk.salt
0.5 tsk.peber
2 spsk.hvedemel
1 æg
 lidt timian
10 skiverbacon i skiver
 smør
 
Pynt: 
3 tomater
10 skivermild ost
 persille
 
Flødekartofler:
Kartoflerne skrælles, skæres i ret tynde skiver og lægges med lidt salt i et ildfast fad. Overhældes med fløden. Steges på en rist på nederste rille i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i 40 minutter.


Baconbøffer:
Raspen overhældes med vand og kaffefløde og skal trække i 10 minutter.

Imens svitses det hakkede løg og ituskårne champignoner i lidt smør. Afsvales.

Blandes med rasp, kød, mel, æg, salt, timian og evt. peber til en ensartet fars.

Kødet formes til 8 ovale bøffer. Omkring hver rulles en skive bacon. Bøfferne brunes godt af, 2-3 minutter på hver side.


Bøfferne lægges på flødekartoflerne. Sættes atter i ovnen, denne gang på mellemste rille ca. 10 minutter, til kartoflerne er møre.

Skivede tomater lægges ovenpå, herpå lægges en skive ost, og til slut evt. et drys paprika til pynt. Sættes igen oven til osten er smeltet.

Tips:

Tomater og ost kan undlades.

Kalkun i spinat (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
300 g.spinat frost
900 g.kalkunbryst
5 dl.Mornaysauce
 
Salat: 
 soltørrede tomater
 icebergsalat
 pistacienødder
 bacontern
 
Først brunes kalkunen og lægges i et ovnfast fad. Den frosne spinat lægges over og mornaysovsen hældes over. Retten tilberedes i ca. 1½ time ved 175 grader C. alm. ovn.

Imens laves salaten af iceberg, soltørrede tomater i små stykker, stegte bacontern og pistacienødder.

Retten tages ud af ovnen og kalkunen tages op og skæres i passende stykker. Derefter lægges det ned under sovsen og spinaten igen.

Udover salat serveres retten evt. med hvide kartofler og flutes.

Medisterpølse med brun sovs (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g. medister
 smør
 
Sovs: 
2 spsk.hvedemel
5 dl.kogevand fra medisteren
 kulør
 salt
 peber
 
1000 g.kartofler
 
400 g.rødkål
 
Medisterpølsen sættes over i rigeligt letsaltet vand og bringes i kog, trækker 5-10 minutter i vandet.

Pølsen skæres i stykker ca. 10 cm. og steges i smør på pande.

Mel drysses på panden som medisteren er stegt på og røres i resterne af fedtstoffet. kogevand fra medisteren tilsættes lidt efter lidt, gives lidt kulør og koges igennem et par minutter. Smages til med salt og peber.

Serveres med kogte hvide kartofler og rødkål.

Tips:

Se opskrift på rødkål her

Moussaka 03 (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hakket lammekød
500 g.kartofler
500 g.auberginer
300 g.løg
1 ds.hakket tomater dåse
70 g.Tomatpure, koncentreret
4 fedhvidløg
1 tsk.timian
1 tsk.oregano
 salt
 peber
 
 Bechamel sauce
25 g.smør
2 spsk.hvedemel
5 dl.sødmælk
 salt
 peber
 Muskatnød, stødt
 
100 g.reven ost
 
Snit kartoflerne og auberginerne i ca ½ cm tynde skiver. Steg auberginerne i olie og læg dem på fedtsugende papir.

Steg kartoflerne i olie, læg dem i bunden af et smurt ildfast fad, læg auberginerne ovenpå.

Svits de hakkede løg og hvidløgene først, derefter svitser du kødet. Tilsæt tomatpure og tomat dåsen, + krydderier og salt og peber. Kødet lægges over auberginerne.

Bechamelsauce:
Smør eller margarine smeltes og melet røres i. mælk tilsættes under konstant omrøring til en passende tyk konsistens, smages til med salt, peber og muskat.

Saucen hældes over kødet, og reven ost drysses over. Du kan vente med at drysse osten over til moussakaen mangler ca. 20 minutter.

Bag den i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i 40-45 minutter.

Urtegårdskylling (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 kyllingefileter uden skind
 salt
 peber
2 spsk.Herbes de Provence
 
2 fedhvidløg
400 g.løg
1 squash
1 grøn peberfrugt
1 rød peberfrugt
1 gul peberfrugt
5 spsk.olivenolie
1 ds.flået tomater groft hakket
 salt
 peber
2 spsk.hakket (frisk persille)
 
Pynt: 
 basilikumblade
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Gnid kyllingefileterne med salt, peber og Herbes de Provense.

Pil og hak hvidløg og løg. Skyl grønsagerne. Skær squashen i tern. Halver peberfrugterne og fjern kernerne og den hvide membran og stilkefæstet - striml peberfrugten groft.

Opvarm 2 spsk. olie på en stor stegepande. Læg kyllingefileterne i og sted ca. 8 minutter. Vend og steg yderlig i ca. 5 minutter, eller indtil kyllingekødet er gennemstegt. Tag kødet op af panden, og hold det varmt.

Hæld resten af olien på stegepanden. Kom løg, hvidløg, squash og peberfrugt i. Svits under omrøring i ca. 10 minutter, eller indtil grøntsagerne er bløde. Hæld de flåede tomater i og krydr.

Læg låg på og lad det småkoge i ca. 10 minutter. Rør persille i og læg kyllingefileterne ovenpå. Læg låget på og lad det småkoge i yderligere 5 minutter.

Pynt med basilikum og server retten med ris eller couscous til.

Nakkesteg stegt som vildt (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.nakkekam (uden svær)
 
Marinade: 
7 dl.rødvin
200 g.løg
200 g.gulerødder
1 laurbærblad
6 enebær hele
2 timiankviste
4 stilkepersille
 
Til stegningen: 
125 g.bacon i skiver
50 g.margarine
2 dl.piskefløde
 ribsgelé
 salt
 peber
 
1500 g.kartofler
 
Læg kødet i en stor skål / gryde sammen med løg i både, gulerødder i tern, laurbærblad, knuste enebær, timiankviste og persille. Hæld rødvin over og lad det stå et køligt sted natten over. Vend det engang imellem, så al kødet kommer i kontakt med marinaden.


Tag kødet op af marinaden og dup det tørt. Si marinaden. Skær baconen i tern og rist dem i en stegegryde. Smelt margarinen gylden heri og brun kødet på alle sider.

Krydr med salt og peber og hæld marinade, urter samt 1 dl af fløden ved. Læg låg på og lad kødet stege mørt i 2½-3 time.

Tag kødet op og tilsæt resten af fløden. Jævn sovsen let og smag den til med ribsgelé.

Serveres med kartofler, ribsgelé og evt. waldorffsalat.

Pizza - Inbagt (søndag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
100 g.suppehorn
 
Kødsovs:  
200 g.løg
1 spsk.olie
1 ds.flåede tomater
750 g.hakket oksekød
 salt
 peber
1 spsk.oregano
 
Pizzadej: 
50 g.gær
4.5 dl.lunkent vand
1.5 tsk.salt
3 spsk.olie
900 g.hvedemel
 
100 g.revet ost
 
Sæt vandet til maccaronien op at koge og derefter lidt salt og maccaronien koges i den tid der er angivet på embalagen.

Kødsovs:
Løget hakkes og svitses i olien. Kødet bliver derefter brunet i gryden. Oregano bliver drysset ud over. De flåede tomater bliver tilsat og kødet bliver smagt til med salt og peber, småkoger 20-30 minutter til væden næsten er kogt væk.

Kødsauce og markaronni blandes sammen og stilles til afkøling.

Pizzadej:
Rør gæren ud i lunkent vand i en røreskål. Tilsæt salt, olie og mel. Slå dejen god sammen. Dæk skålen med et låg, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 30-40 min.

Dejen fordeles og bliver rullet ud i 4-6 cirkler.

Kødet og maccaronien fordeles ud på cirklerne og det skal kun ligge på det halve af cirklen.
Osten bliver drysset ud over og pizzaen lukkes.

De bliver sat ind i en 200 grader C. alm. ovn i 25-30 min. Og så er de klar til servering.

Tips:

Når pizzaen lukkes så kan man pensle kanterne med 1 æg, så kan den lettere lukkes.