Ostegratinerede koteletter (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekoteletter
1 spsk.smør
 salt
 peber
 paprika
 
1 æble
1 grøn peberfrugt
6 skiverost
 
800 g.kogte kartofler
 smør
200 g.løg
1 tsk.kommen
 
 
Steg koteletterne ca 3 min på hver side i fedtstofet, drys paprika over, krydder med salt og peber, og læg koteletterne i et smurt ovnfast fad.

Læg æblebåde og ringe af grønpeberfrugt over kødet og dæk med osten.

Steg kartoffelskiverne i lidt fedtstof sammen med det hakkede løg og kommen. Læg de stegte kartofler ved siden af koteletterne. Sæt fadet i ovnen ca 15 minutter ved 250 grader C. alm. ovn.

Der serveres salat og flute til.

Kalkun i wok med blandede grøntsager (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunkød i strimler
1 spsk.olie
1 fedfinthakket hvidløg
 
750 gkinesisk wokblanding
1 spsk.soyauce
2 spsk.sød chilisauce
 
Tilbehør:  
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Varm olien i wok eller stor pande og rist finthakket hvidløg heri. Tilsæt kødet, rist det i et par minutter under omrøring og tag det op.

Hæld grøntsagerne i panden, rist i 5 minutter.

Bland kødet ved og rist yderligere et par minutter, før retten smages til med soyo- og chilisauce.

Kan serveres med ris og godt brød.

Kartoffellasagne (Fedtfattig) (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.porrer
300 g.løg
1 dåsechili- tomater
1 kgkartofler
500 ghakket oksekød (10 % fedt)
2.5 dl.kvark 1%
 salt
 peber
1 fedhvidløg
 
Steg løg i en lillebitte klat olie på varm pande. Hæld en sjat vand ved (det gør løgene bløde), og steg så oksekødet sammen med løgene. Krydr med salt, peber og hvidløg. Hæld stegepandens indhold i et ovnfast fad.

Rens og snit porrerne i ringe, og bred dem ud over kødbunden. Kom nogle klatter kvark over dette. Krydr med salt og peber.

Skræl kartoflerne og skiv dem i tynde skiver. Læg skiverne lagvis ovenpå kvarken, og slut af med at hælde en dåse chilitomater ud over kartoffellaget. Krydr igen med salt og peber.

Sættes midt i ovnen og bages 1½ time ved 200 grader C. alm. ovn.

Kan serveres som det er eller med salat eller flûte til.

Italienske kødboller (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.svinekød hakket 6%
150 g.toastbrød
1 dl.grøntsagsbouillon
2 æg
4 spsk.reven parmesanost
2 tsk.tørret rosmarin
4 spsk.hakket persille
2 fedhvidløg
 salt
 peber
 olivenolie
 
Sovs: 
1000 g.tomater
400 g.løg
300 g.blegselleristilke
4 dl.grøntsagsbouillon
 salt
 peber
3 fedhvidløg
 basilikum
 
500 g.båndpasta frisk
 
Udblød det afskorpede brød i bouillonen. Rør det derefter i det hakkede kød. Tilsæt æg og ost. Ælt knust rosmarin, finthakket persille og finthakket hvidløgsfed i. Krydr med salt og peber.

Del farsen i 24 portioner og tril hver til en rund kødbolle. Kom evt. lidt mel på fingrene, hvis farsen er meget fedtet. Steg kødbollerne i olie på en pande, og sørg for, at de hele tiden vendes, så de bliver jævnt stegte. De skal stege 12-15 min. i alt. Tag dem af panden og hold dem varme.

Sovs:
kom hakkede tomater, hakkede løg og fintsnittede blegselleri i en gryde med bouillon. Krydr med salt, peber og finthakket hvidløgsfed. Lad det koge ved jævn varme i en halv time. Smag til med salt og peber og bland fintpillet basilikum i.

Hæld tomatsovsen over kødbollerne og servér med pasta.

Mortensand stegt med æbler og svesker (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3000 g.and, hel
10 svesker
1 æbler
 salt
 peber
 
Sovs: 
 Piskefløde
25 g.smør
2 spsk.hvedemel
 kulør
 salt
 peber
 
Start med at fjerne evt. indmad i anden. Skær herefter de 2 yderste led af vingerne, disse halveres og brunes af i en gryde med lidt smør, og når de er pænt brune hældes vand over, ca. 8 dl. og det småkoger så indtil anden er færdig.

Anden fyldes med æblestykker og/eller svesker, bindes evt. op med kødsnor og lægges på siden i en bradepande og brunes ved 225 grader C. alm. Ovn ca. 20 minutter, hvorefter den vendes om på den anden side og brunes her i yderligere 20 minutter.

Hæld så fedt af, (op i en skål) og læg anden på ryggen og steg nu videre en times tid, fedtet hældes af et par gange undervejs.

Efter 1 time sænkes temperaturen til 200 grader og anden steget videre til den er gennemstegt, 30-60 minutter. Centrumstemperaturen skal være 75 grader C hvis du bruger stegetermometer, du kan også stikke en kødnål ind ved låret, er kødsaften klar er den færdig, endelig kan der lægges mærke til om kødet løsner sig fra brystbenet, så er den også ved at være gennemstegt.

Anden tages af bradepanden, og det sidste fedt hældes af, vandet som vingerne har kogt i hældes i bradepanden, evt. med lidt kartoffelvand, og så meget andefedt som du synes passer.

Sovs:
Væden fra bradepanden sigtes over i en gryde og det bringes i kog, der kan spædes op med piskefløde hvis det ønskes, og sovsen jævnes med en melbolle, farves med kulør og smages til med salt og peber.


Servering:
Andestegen kan serveres med brunede og hvide kartofler, sukkerkogte halve æbler med gele, og rødkål.

Gammeldags oksesteg med glaserede perleløg (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.oksetykkam uden ben
15 g.margarine
1 tsk.salt
 peber
400 g.løg
2.5 dl.vand
2 tsk.Maizena majsstivelse
 
Glaserede perleløg: 
500 g.Perleløg, frost
25 g.Sukker
40 g.Smør
 
1000 g.kartofler
 
Kødet brunes i en gryde i margarinen og drysses med salt og peber. Løgene skæres i kvarte, tilsættes og brunes lidt. Vand hældes ved, og kødet småsteger under låg ca. 2-3 timer til det er mørt. Tilsæt ekstra vand efter behov, gryden må ikke koge tør.

Kødet tages op, og saucen jævnes med Maizena.

Glaserede perleløg:
Perleløgene tøes op. Smelt sukkeret i en gryde - når det er let gyldent tilsættes smør. Når smørret skummer, kommes løgene i og steges, til de er gyldne - skru ned og lad løgene simre 5-10 min. til de er møre.

Serveres med kartofler, blandede grønsager og glaserede perleløg.

Tips:

Tilbehør til gammeldags oksesteg kunne være som her glaserede perleløg, kogte kartofler samt grøntsager.

Biksemad med oksesteg (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kogt eller stegt oksekød
3 løg
1000 g.kogte kartofler
100 g.smør
 
4 æg
 
400 g.syltede rødbeder
 
Skær løgene i tern og svits dem klare i smør. Når de har taget en anelse farve, kommes kartoffelstykkerne på. Skru op for varmen og rist biksemaden til kartoffelternene er gyldne. Rør af og til.

Skær kødet i terninger og tilsæt det. Vend godt rundt og skru ned.

Lad retten simre yderligere 3-4 minutter til alt er gennemvarmet.

Tag biksemaden over på et varmt fad, men lad fedtstoffet blive på panden. Slå æggene ud på panden og steg dem. Garner biskemaden med æggene og drys med baconstykkerne.

Serveres med syltede rødbeder og evt et stykke godt rugbrød.