Pølserisotto (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kyllingepølser
300 g.porrer
1 grøn peberfrugt
30 g.smør
1 tsk.karry
200 g.langkornede ris
6 dl.vand
 peber
 salt
 
Skær pølserne i skiver.
Fjern rodskiven og de groveste grønne blade fra porrerne, skær dem i skiver og skyl dem godt.
Skyl peberfrugten og befri den for frøstol og kerner og skær den i terninger.


Varm smørret i en dyb pande og svits karry, porreringe og peberfrugt få min. Tilsæt pølseskiver og rå risottoris og lad det svitse med et øjeblik. Hæld vand ved, krydr med peber og lad retten komme i kog. Dæmp varmen og lad retten simre under låg 20 minutter, til væden er opsuget. Smag evt. til med salt.

Servér direkte fra panden.

Tips:

Retten kan tilsættes 200 g. grønne ærter. De skal varme med de sidste 5 minutter. Røget medisterpølse kan erstatte frokostpølserne, den befries for skind og skæres i terninger.

Brændende kalkunkærlighed (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkuntern
100 g.bacon i tern
200 g.rødløg
 
Kartoffelmos: 
800 g.kartofler til mos
1.5 dl.mælk
150 g.smør
 Muskatnød, stødt
 salt
 peber
 
Bacon sauteres. Kalkunsmåkød og hakket rødløg kommes i, småsimrer i 15 min, til kød og løg er mørt.

Kartoflerne skæres groft og koges i rigeligt vand. De tages op og moses med mælken og evt. lidt af kartoffelvandet. Smørret piskes hurtigt i. Smages til med salt, peber og muskatnød.

Kartoffelmosen formes som et bjerg, og kalkunkærligheden fyldes i et krater i midten.

Millionbøf med brunede kartofler og rødbeder (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød
500 g.løg
50 g.margarine
 
3 spsk.hvedemel
5 dl.bouillon
 salt
 friskkværnet peber
 kulør
 
Pil og hak løget groft. Smelt fedtstoffet eller varm olien i en gryde, og brun løgene heri. Tilsæt det hakkede oksekød, og vend det godt til har fået farve.

Drys mel over kødet og rør det godt ind. Kom bouillon, salt og peber ved og lad retten snurre ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 20 minutter.

Farv med et par dråber kulør og smag til med salt og peber.

Serveres med kogte og brunede kartofler og rødbeder.

Pizza med kødsovs 2. dags mad (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej: 
500 g.pizzamel
2 spsk.olivenolie
1 tsk.salt
3 dl.vand
10 g.gær
 
Millionbøf: 
500 g.hakket oksekød
500 g.løg
50 g.smør
3 spsk.hvedemel
5 dl.oksebouillon
 salt
 peber
 kulør
 
2. dag: 
2 fedhvidløg
0.5 tsk.oregano
0.5 tsk.timian
0.5 tsk.basilikum
70 g.tomatpure konc.
1 dl.vand
 
 Olivenolie
150 g.revet ost
 
Både dej og millionbøf laves dagen før, og dobbelt portion af milionbøffen, som spises om sådan.


Dej:
Udblød gæren i det kolde vand, og ælt det sammen med resten af ingredienserne i minimum 5 min. Stil i køleskab og lad gerne stå i minimum 3 timer, men allerhelst natten over. Skal stå filmoverdækket, så tæt som muligt.

Millionbøf:
Pil og hak løget groft. Smelt smørret i en gryde, og brun løgene heri. Tilsæt det hakkede oksekød, og vend det godt til har fået farve.

Drys mel over kødet og rør det godt ind. Kom bouillon, salt og peber ved og lad retten snurre ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 20 minutter.

Farv med et par dråber kulør og smag til med salt og peber.


2. dag:
Millionbøffen koges op med vand. tomatpure og krydderier.

Pensel bradepanden med lidt olivenolie og tryk dejen ud, gerne med en lille kant. Kødsovsen fordeles over og revet ost drysses over til slut. Bages ved 250 grader C alm. ovn i ca. 20 minutter på nederste eller nedstnederste rille.

Tips:

Se opskrift en på millionbøf her

Indbagte koteletter (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 koteletter
4 pladebutterdej
 salt
 peber
 
300 g.champignon
300 gløg
1 spsk.balsamico
 salt
 peber
 
Grøn pebersovs: 
10 g.smør
1 spsk.syltede grønne peberkorn
1 dl.hvidvin
1 dl.fløde
1 bouillonterning
 salt
 
Kartoffelbåde: 
1000 g.kartofler
0.5 dl.olivenolie
 græsk krydderi
 salt
 peber
 
Brun koteletterne, og læg dem på en tallerken, kryder med salt og peber.

Champignonerne renses og champignon og løg hakkes.
Svits løg og champignon til de ikke smider mere væde på samme pande som koteletterne, tilsæt balsamico Lad løg og champignon køle lidt af.


Rul butterdejen ud. Fordel løg og champignon på hver plade og læg en kotelet over. Pak dem sammen, vend pakkerne så samlingen vender venad.

Pensles med æg. Bages i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 30 minutter.


Grøn pebersovs:
Peberkornene sauteres i en gryde i smørret. Tilsæt hvidvin og kog den lidt ned. tilsæt fløde og bouillonterning og smag til med salt. Saucen kan blendes hvis du ønsker mere smag af peberkornene.


Kartoffelbåde i ovn:
Kartoflerne skrælles og skæres i kvarte, vendes med olivenolie, græsk krydderi, salt og peber. Steges i ovnen ved 200 grader C alm. ovn i 45-60 minutter.

Kylling al la spla (kyllingegryde fra Sudan) (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.løg
2 spsk.olie
 
1500 g.kylling
1 rød chilipeber
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 gul peberfrugt
1 fedhvidløg
1 tsk.salt
 
2 spsk.jordnøddesmør
70 g.konc. tomatpure
 vand
 
4 dl.ris
8 dl.vand
1 tsk.salt
 
Hak løgene fint og steg dem gyldne i olie.

Del kyllingen i mindre stykker, og læg dem i en gryde med løg. Tilsæt chilipeber og peberfrugter skåret i tern, knust hvidløg og salt. Lad dem stege i 10-15 minutter.

Tilsæt jordnøddesmør og tomatpure og hæld vand ved, så det næsten dækker. Lad retten småkoge til kyllingen er mør 45-60 minutter.

Retten serveres med ris. Man kan også bruge Assida (majsgrød) eller Kisera (gærede pandekager af durra eller majs).

Tips:

I Sydsudan bruges frisk peber og hvidløg sjældent. Men det bruges i andre områder under påvirkning fra andre madtraditioner. Det giver retten en stærkere smag.

Lasagne (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødsauce: 
500 g.hakket oksekød
0.5 spsk.olie
3 løg
400 g.gulerødder
1 laurbærblad
2 ds.flåede tomater
1 bouillonterning, okse
 salt
 peber
 
Hvid sauce: 
25 g.smør
2 spsk.Hvedemel
5 dl.sødmælk
 salt
 Muskatnød, friskrevet
 
9 lasagneplader
 revet ost
 
Løgene hakkes og brunes i olie, kød kommes i og brunes, derefter krydderier, tomater og de revne gulerødder. Evt. lidt ekstra vand. Simre i ca. 15 minutter.
I mens laves den hvide sauce.

Smelt smørret, kom melet i og spæd mælken i lidt af gangen. Så det bliver en hvid sauce

I et ildfast smurt fad, lægges lagvis hvid sauce, kødsauce, og lasagneplader. Osv. osv. Slut af med hvid sauce.

Drys evt. med revet ost.

Bages i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i 30 minutter.