Stegt flæsk med persillesovs (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinebryst, stegestykke med svær
 
Sovs: 
2 spsk.hvedemel
3.5 dl.sødmælk
10 g.smør
 Salt
 peber
1 bdt.persille
 
1000 g.kartofler
 
 
Skær svinebrystet i ½ cm tykke skiver, hvis De ønsker sprødt flæsk. Tykke skiver giver ofte flæsk, som er blødt indeni. Dup skiverne tørre med køkkenrulle.

På pande:
Varm panden godt op. Læg skiverne på panden, og brun dem ½-1 min. på hver side. Skru ned til middel varme, og steg dem gyldne og sprøde. Vend skiverne ofte. Læg skiverne på fedtsugende papir. Drys med salt. Hvis kødet er meget magert, kan det være nødvendigt med lidt olie på panden fra starten.

I ovn:
Læg skiverne på en rist over en bradepande med alufolie i bunden. Det letter rengøringen. Stil den i den øverste halvdel af en kold ovn, og tænd på 200 grader C. alm. ovn. Lad skiverne blive gyldne på den ene side, før de vendes og steges færdige på den anden side. Stegetiden er noget længere i ovn end på pande.

Persillesovs:
Pisk mel og 1 dl mælk til jævning i en tykbundet gryde. Pisk resten af mælken i. Bring sovsen i kog under piskning, og lad den småkoge ca. 5 min. Tilsæt fedtstoffet, og smag til med salt og peber. Tilsæt skyllet, hakket persille. Sovsen kan også laves ved opbagning.

Serveres med kogte kartofler.

Tips:

Stegt flæsk med persillesovs blev den 20. november 2014 kåret som danmarks nationalret.

Bøf Lindstrøm (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hakket oksekød
200 g.løg
2 spsk.kapers
4 spsk.syltede rødbeder
1 æggeblomme
 salt
 peber
 smør
 
Sauce: 
5 dl.kogevand fra kartoflerne
0.5 dl.piskefløde
 kulør
 salt
 peber
 
1000 g.kogte kartofler
50 g.smør
 salt
 peber
 
600 g.grønne ærter
 
Sauter løgene til de er klare og bløde, afkøles.

Ælt det hakkede kød let sammen med finthakket løg, kapers, grofthakket, syltede rødbede, æggeblomme og krydderier. Brug fingrene.

Kartoflerne skæres i skiver og brases på en pande.

Form kødet til tykke hakkebøffer, der steges et par minutter på hver side i brunet smør. Evt længere, hvis de skal være gennemstegte.

Kog panden af med 5 dl kogevand fra kartoflerne, spæd til med piskefløde og giv den lidt kulør. Smag til med krydderier.

Server den til bøfferne sammen med brasede kartofler og grønneærter.

Kalkun i wok med blandede grøntsager (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunkød i strimler
1 spsk.olie
1 fedfinthakket hvidløg
 
750 gkinesisk wokblanding
1 spsk.soyauce
2 spsk.sød chilisauce
 
Tilbehør:  
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Varm olien i wok eller stor pande og rist finthakket hvidløg heri. Tilsæt kødet, rist det i et par minutter under omrøring og tag det op.

Hæld grøntsagerne i panden, rist i 5 minutter.

Bland kødet ved og rist yderligere et par minutter, før retten smages til med soyo- og chilisauce.

Kan serveres med ris og godt brød.

Farseret spidskål (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket svinekød
125 g.hvedemel
200 g.løg
2 æg
2.5 dl.sødmælk
 salt
 peber
 
1000 g.spidskål
 salt
 peber
 
25 g.smør
 
Hakket svinekød, hvedemel, revet løg, æg, mælk, salt og peber røres til en fars.

De yderste grove blade fjernes og kasseres. Kålen deles i kvarte og stokken skæres ud hvorefter de blancheres et par minutter i spildkogende vand.

De største blade af den blancherede kål tages fra og den grove midterribbe fjernes. Bladene bruges nu til at fore den smurte form med.

Halvdelen af farsen fordeles i bunden af formen, så lægges halvdelen af kålen over og der krydres med salt og peber. Så resten af farsen og kålen, bladene der blev foret med foldes hen over og der krydres igen med salt og peber. Smørklatter lægges på toppen og fadet sættes i ovnen i vandbad ved 200 grader C varmluftsovn i ca. 45 minutter.

Der kan lægges et stykke folie over når kålen begynder at tage farve hvis man ikke syntes om en sprød skorpe.

Serveres med nye kartofler og evt. smeltet smør.

Kartoffel- auberginegratin (fredag)

Antal personer: 5

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.bagekartofler
500 g.løg
2 fedhvidløg
2 spsk.oregano frisk
1 dl.olie
 salt
 peber
 
600 g.aubergine
100 g.fetaost
1 dl.olie
 salt
 peber
 
Græske frikadeller: 
1000 g.hakket oksekød
200 g.fetaost
1 æg
2 fedhvidløg
1 bdt.persille frisk
2 spsk.Oregano frisk
2 tsk.salt
0.5 tsk.peber
0.5 citron skal heraf
 
Kartoflerne skæres i tynde skiver (1 mm) Løgene hakkes fint. Kartofler, løg, presset hvidløg og finthakket oregano vendes i en skål med olie, salt og peber. Lægges i et smurt ildfast fad som sættes i ovnen 45 minutter ved 180 grader C. alm. ovn.

Auberginer skæres i skiver ca. 1 mm. Vendes med olie og smuldret feta, lægges over kartoflerne, Fadet sættes i ovnen yderligere 45 minutter ved 180 grader C. alm. ovn.


Frikadeller:
Hvidløget presses og krydderurterne hakkes fint, citronskallen rives fint. Farsen æltes godt sammen og hviler en ½ time.

Farsen formes til små frikadeller som sættes på pande i olivenolie. Steges ca. 2 min. på hver side. Skru ned for varmen, og steg frikadellerne færdige, ca. 4 min. mere på hver side.


Servering:
Server gratinen med græske frikadeller tatiki og evt. lidt olie fra frikadellerne. Drys med friskhakket oregano

Hel kylling med courgetter og citronmelisse (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1600 g.kylling, hel
håndfuld kraftfulde krydderurter som fx timian rosmarin og salvie 
1 helthvidløg pillet i fed
1 citron
 
1000 g.nye kartofler
1000 g.courgetter
3 løg
100 gcitronmelisse
3 spsk.olivenolie
 hønsebouillon
Skær ryggen ud af kyllingen, det gøres lettest ved at lægge kyllingen med ryggen nedad og skære på hver side af rygraden med en stor kokkekniv. Bred kyllingen ud og tør den med køkkenrulle. Man kan evt. skære ribbenene ud og skære det yderste af vingespidserne.

Af ryg, ribben og vinger kan man koge lidt bouillon til grønsagerne.

Læg kyllingen på et stort fad med skindsiden nedad. Drys med salt og peber og skær halvdelen af hvidløgene i skiver og dæk hele indersiden af kyllingen. Læg krydderurter over og dæk så med citronskiver. Lad kyllingen marinere i køleskabet i mindst et par timer og gerne op til 6 timer.


Tænd ovnen på 200 grader C.

Dæk kartoflerne i grove stykker med vand, tilsæt lidt salt og bring dem i kog. Lad dem koge 5 min.

Hæld vandet fra og fordel kartoflerne i et stort ildfast fad sammen med courgetter i grove stykker, løg delt i 8 både hver og resten af hvidløgsfeddene. Bland med blade af citronmelissen, olivenolien, et par tsk salt og rigeligt med friskkværnet peber.

Læg kyllingen på en ovnrist med skindsiden nedad og uden at fjerne citronskiver og urter. Sæt kyllingen i ovnen og stil fadet med grønsager under. Steg ca. 25 min.

Tag kyllingen ud og vend den ved hjælp af en paletkniv og en stegegaffel, så den nu ligger med skindet opad. Vend kartofler og grønsager ved samme lejlighed og hæld evt. et par dl. hønsebouillon over.

Steg til skindet er sprødt og saften er klar, når man stikker i kødet mellem lår og overlår. Det tager ca. 25 min.

Grønsager og kartofler skulle også gerne være møre på det tidspunkt.

Lad kyllingen trække 5 min. inden den deles i portionsstykker. Skær lår og overlår fra hinanden og del bryststykkerne i hver 2 stykker.

Server med kartoffel-courgettefadet og en enkel grøn salat.

Tips:

Kom gerne kronblade fra spiselige blomster i den grønne salat (fx fra hjulkrone, purløg, kornblomst og tallerkensmækker).

Ved 4 personer kan grønsagsmængden reduceres og lår og overlår fra kyllingen gemmes til en kyllingesalat. Jeg lavede retten til 4 i en lukket kuglegrill af den type, hvor kullene kan ligge ude langs siderne og fadet med grønsager kan stå under kyllingen.

Pitabrød med græske frikadeller (søndag)

Antal personer: 1

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 pitabrød
 tzatziki
2 græske frikdeller
 blandet salat
2 soltørrede tomater
6 sort oliven
1 spsk.bredbladet persille
 
Lun og åbn pitaerne fyld alle ingredienserne i og top med tzatzikien og lidt bredbladet persille

Tips:

Er tænkt som andendagsret til Kartoffel- auberginegratin med græske frikadeller, Se opskriften her