Lasagne (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødsauce: 
500 g.hakket oksekød
0.5 spsk.olie
3 løg
400 g.gulerødder
1 laurbærblad
2 ds.flåede tomater
1 bouillonterning, okse
 salt
 peber
 
Hvid sauce: 
25 g.smør
2 spsk.Hvedemel
5 dl.sødmælk
 salt
 Muskatnød, friskrevet
 
9 lasagneplader
 revet ost
 
Løgene hakkes og brunes i olie, kød kommes i og brunes, derefter krydderier, tomater og de revne gulerødder. Evt. lidt ekstra vand. Simre i ca. 15 minutter.
I mens laves den hvide sauce.

Smelt smørret, kom melet i og spæd mælken i lidt af gangen. Så det bliver en hvid sauce

I et ildfast smurt fad, lægges lagvis hvid sauce, kødsauce, og lasagneplader. Osv. osv. Slut af med hvid sauce.

Drys evt. med revet ost.

Bages i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i 30 minutter.

Amagergryde med hamburgerryg (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 g.hamburgerryg rå
250 g.gulerødder
5 dl.vand
500 g.nye kartofler
250 g.bælgede ærter
25 g.margarine
2 spsk.hvedemel
 peber
 salt
 hakket persille
 
Hamburgerryg eller skinke skæres i små firkanter. Gulerødder og kartofler skrabes og skæres også i små firkanter. Ærterne bælges.

Skinke, gulerødder og kartofler sættes over med vandet. Koges knapt møre, hvorefter ærterne kommes i.

Margarine og mel røres sammen og kommes i. Koges med 5-10 min.

Retten smages til med salt og peber. Drysses med hakket persille.

Kalkun i wok med blandede grøntsager (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunkød i strimler
1 spsk.olie
1 fedfinthakket hvidløg
 
750 gkinesisk wokblanding
1 spsk.soyauce
2 spsk.sød chilisauce
 
Tilbehør:  
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Varm olien i wok eller stor pande og rist finthakket hvidløg heri. Tilsæt kødet, rist det i et par minutter under omrøring og tag det op.

Hæld grøntsagerne i panden, rist i 5 minutter.

Bland kødet ved og rist yderligere et par minutter, før retten smages til med soyo- og chilisauce.

Kan serveres med ris og godt brød.

Farstærte (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hakket kalve og flæsk
150 gløg
2 fedhvidløg
1.5 spsk.basilikum
1.5 spsk.persille
 salt
 peber
1 citron saften heraf
 
 
Tzatziki: 
2 dl.yoghurt, naturel
2 fedhvidløg
 lidtpiskefløde
1 agurk
 havsalt
 hvid peber
 
1000 g.kartofler
 salt
 peber
 
Det hakkede kød røres med finthakket løg, presset hvidløg, grovhakket basilikum og persille.
Farsen krydres og lægges i et smurt tærtefad ca. 27 cm. i diameter og bages ved 200 grader C. alm. ovn i 25 minutter.

Tages ud af ovnen og saften fra en citron presses ud over pandekagen, som stilles i ovnen igen yderligere 15 minutter.

Tzatziki:
Et par timer før, (evt. om morgenen) tilberedelsen af tzatzikien sættes yoghurten til afdrypning i et kaffefilter.

røres godt med hvidløg, lidt fløde, peber og salt. Agurken skæres i fine skiver eller rives groft og blandes med dressingen.

De store kartofler skæres i både, krydres med salt og peber og steger sammen med pandekagen i ovnen en 40 min.

Ostegratineret spidskål med citron og svinekotelet (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kål: 
500 g.spidskål
200 g.feta
1 spsk.olivenolie
 lidtcitronsaft
0.25 bdt.kørvel
0.25 bdt.estragon
 salt
 peber
 
Kød: 
600 g.svinekoteletter
1 spsk.smør
1 spsk.olie
 salt
 peber
 
Pynt: 
100 g.rødløg
2 spsk.­yoghurt naturel
0.5 spsk.olivenolie
1 citron skal heraf
 salt
 peber
 
1000 g.nye kartofler
 
Kål:
pluk de yderste blade fra kålen og kassér disse. Del spidskålen i kvarte.

Kog nu kålen i masser af letsaltet vand cirka 3-4 minutter. Tag derefter kålen op og køl den hurtigt ned i is­koldt vand. Dryp kålen af og placer styk­kerne på et spækbræt. Skær det meste af stokken af og del hver kvarte spidskål i 2.

Rul nu kålstykkerne sammen og kom dem i smørsmurte kokotter eller runde folieforme. Du kan også bare lave en stor kål-oste-form.

Krydr hvert stykke med salt, peber og dryp olie og citronsaft ud over. Drys derpå med revne feta og krydderurter.

Stil kålformene i en forvarmet ovn på 180 grader C. alm. ovn i cirka 12 minutter, så de bliver gratineret.

Kød:
skær et par steder i fedtet på hver kotelet og tryk dem let flade. Krydr nu kødet med salt og peber.

Placer koteletterne på en varm pande og steg dem i halvt olie, halvt smør. Steg hver kotelet 3-4 minutter på hver side, så de bliver gyldne og sprøde.

Pynt:
pil og vask rødløget. Snit det herefter i helt tynde løgringe. Dette gøres bedst på et mandolinjern. Kom ringene i en skål og tilsæt yoghurt, olie og citronsaft. Krydr med salt og peber og rør sammen.

Server nu kålen på en tallerken og læg koteletten ved siden af med løg på toppen.

Grydestegt kylling med rabarberkompot (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 spsk.olie
1 kylling hel
 salt
 peber
3 dl.vand
1 bdt.persille
 
Sauce: 
2 spsk.maizena majsstivelse
 
Agurkesalat:  
1.5 dl.eddike
90 g.sukker
1 tsk.salt
10 peberkorn
1 laurbærblad
200 g.agurk
 
Rabarber kompot:  
300 g.rabarber
50 g.sukker
 
1000 g.kartofler
 
Fyld kyllingen med persille, gem stilkene.

Varm olie op i en stor stegegryde og brun kyllingen på alle sider. Krydr med salt og peber. Skru blusset ned til svag varme, tilsæt vand og persillestilke og læg et låg over gryden. Steg kyllingen i ca. en time. Tag kyllingen op og hold den varm mens saucen laves færdig. Skum eventuel fedt af skyen. Kog skyen op og tilsæt majsstivelsen opløst i en halv dl vand (eller hvedemel rystet sammen med vand). Smag til med salt og peber.

Agurkesalat:
Kog eddike, sukker, salt, peber og laurbær op i en gryde. Lad lagen køle af. Hæld lagen over agurkerne i tynde skiver, læg en skål eller tallerken over agurkerne for at give dem et let pres. Lad dem trække indtil kyllingen er færdig. Agurkesalaten kan også laves dagen inden. Inden servering tages agurkerne op af lagen og kommes i en skål.

Tip:
En hurtig agurkesalat laves ved at røre sukker med den kolde eddike og tilsætte lidt salt og peber. Agurkerne kommes i og salaten er færdig.

Rabarberkompot:
Kom rabarberne i 2-3 cm stykker i en gryde med sukkeret og et par spsk. vand. Kog rabarberne langsomt op og lad dem koge møre uden at de koger ud, ca. 5 minutter juster evt. smagen med ekstra sukker hvis rabarberne er meget sure.

Skær kyllingen ud i stykker og server dem med saucen, agurkesalaten, kompotten, kogte kartofler og en stor skål grøn salat.

Tilbehør:
Kogte kartofler og en stor skål grøn salat.

Cowboytoast, hjemmelavet (søndag)

Antal personer: 12

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hakket oksekød
1.5 æggehvide past.
2 spsk.Rasp
1 spsk.Worcestershire Sauce
2 tsk.Løgpulver
1 tsk.Tabasco
 Salt
 Peber
 
Løg: 
300 g.løg
1 spsk.Sukker
0.5 dl.vand
 salt
 
24 skiverclubsandwich
 burgerdressing
 
Bøffer:
Farsen røres godt sej (meget længere end til alm. Fars). Farsen formes til tynde firkantede bøffer på størrelse med brødet. Bøfferne steges i olie på pande, et par minutter på hver side.


Løg:
Løgene hakkes og ristes på en pande i olie med et drys sukker til løgene er klare. Tilsæt vand, når vandet er dampet væk er løgene færdige, smag til med salt.


På en skive toastbrød lægges en skefuld løg, og en bøf lægges på. På en anden skive toastbrød smøres burgerdressing, og brødet lægges på bøffen med dressingen nedad.

Toasten kan nu gemmes på køl, pakkes ind og fryses, eller smides direkte i toasteren.