Fedtfattig kyllingelasagne med grøntsager (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødsovsen: 
200 g.løg
2 fedhvidløg
500 g.hakket kyllingekød 5% fedt
300 g.squash
300 g.gulerødder
100 g.pastinak
100 g.champignon
 
1 ds.hakkede tomater
1.5 dl.grøntsagsbouillon
 salt
 citronpeber
1 tsk.tørret salvie
2 tsk.tørret rosmarin
1 tsk.paprika
 
Bechemelsauce: 
2 spsk.olivenolie
4 spsk.hvedemel
5 dl.skummetmælk
 Muskatnød, friskrevet
 salt
 peber
 
175 g.Letvægter revet ost 10% fedt
9 lasagneplader
 
Løg og hvidløg pilles og hakkes. Squash, gulerødder og pastinak skrælles, skylles og rives på rivejern. Champignonerne renses og hakkes groft.

Løget svitses i 1 tsk olivenolie, til det er gennemsigtigt. Kødet tilsættes og brunes. Hvidløg, squash, gulerødder, pastinak og champignon tilsættes og der røres godt.

Flåede tomater, vand og bouillonterning tilsættes sammen med krydderierne og sovsen koges op. Skru ned for varmen og lad den småsimre i 20 minutter. Smag evt. til med salt og peber.


Bechemelsaucen:
Varm olien op i en kasserolle og tilsæt melet. Lad simre lidt, men pas på, at melet ikke tager farve. Tilsæt mælken lidt ad gangen, under omrøring. Lad saucen koge op og smag til med salt, peber og muskatnød.


I et lasagnefad lægges lasagneplader og kødsovs skiftevis i lag. Start og afslut med et lag kødsovs og fordel bechemelsaucen over. Drys med revet ost. Bag lasagnen i en forvarmet ovn ved 180 grader C. alm. ovn i 40 minutter, eller til osten er fint gylden.

Tips:

Server evt. med nybagt brød og tomatsalat.

Amagerkoteletter (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 gsvinekoteletter
1 spsk.olie
400 g.løg
600 g.Savoykål
800 g.kartofler
10 hele hvide peber
2 dl.svinebouillon
 
Krydr koteletterne med salt og brun dem hurtigt på en varm pande. Pil løgene, skær dem i tykke skiver fra top til rod og svits dem i fedtstoffet.

Del kålen i 4 -6 stykker og lad det koge 4 -5 minutter i letsaltet vand. Skræl kartoflerne, skær dem i ca 1 cm tykke skiver og lad dem koge i letsaltet vand 4 -5 minutter. Lad kål og kartofler dryppe af.

Læg kål i bunden af et smurt, ovnfast fad. Drys de hele peberkorn over. Fordel koteletterne, kartofler, løg og resten af kålen herover. Hæld bouillon ved. Dæk med låg eller folie.

Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn 30-45 minutter.

Pandekager med fyld (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Madpandekager: 
250 g.hvedemel
0.5 tsk.salt
5 dl.mælk
4 æg
3 spsk.olie
 
Fyld: 
500 g.oksekød hakket
400 g.løg
0.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
1 ds.tomater
70 g.tomatpure koncentreret
3 fedhvidløg
1 tsk.oregano
1 tsk.basilikum
 
Toppings: 
125 g.Cheddarost
 
Madpandekager:
Bland mel og salt. Rør mælken i til en klumpfri jævning. Rør æggene i et ad gangen. Lad dejen hvile 30 min.

Rør olie i. Kom lidt fedtstof på panden til første pandekage. Der bliver 10 tynde pandekager af portionen (23 cm. i diameter).

Fyld:
Svits de hakkede løg i olien. Kom kødet i og skil det ad med en gaffel. Brun det under omrøring. Tilsæt salt og peber. Kom tomater, tomatpuré, hakket hvidløg og krydderurter ved. Lad det koge sammen 10-15 min. over svag varme. Smag det til.

Fordel fyldet på pandekagerne og rul dem sammen. Læg de fyldte pandekager side om side i folieform eller fad 23x33 cm., der eventuelt kan tåle frysning, drysses med reven ost.

Pandekagerne kommes i ovnen ved 250 grader C. alm. ovn 10-15 min.

De frosne pandekager kommes i en 200 grader C. alm. ovn i 25-30 minutter.

Svigermors drøm (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 g.kalkunkød
300 g.løg
400 g.champignon
1 grøn peberfrugt
0.5 ds.ananas i stykker
1 spsk.dijonsennep
2 dl.ketchup
 salt
2 tsk.karry
1 tsk.paprika
2 tsk.olie
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Rens champignon og skær dem i grove skiver. (svits cocktailpølser eller steg baconen sprød).

Skær kødet i 1 gange 1 cm store tern, peberfrugten i strimler og løget i tern.

Varm en gryde op uden olie og svits karry og paprika et øjeblik under omrøring. Hæld de svitsede krydderier i en skål.

Kom 2 tsk olie i gryden. Svits løget heri. Tilsæt kødet og lad det skifte farve i gryden. Kom champignonskiverne i og svits til champignonerne begynder at afgive væde.

Tilsæt de svitsede krydderier, sennep, ketchup og ananasstykkerne. Kom 1 dl vand (eller fløde) i saucen og lad kødet koge mørt. Smag til med salt (tilsæt evt. bacon eller cocktailpølser).

Serveres med ris.

Tips:

Til fed udgave af opskriften:
150 g cocktailpølser eller 150 g bacon 1 dl piskefløde

Farseret svinemørbrad (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinemørbrad
 salt
 peber
 
Fars: 
250 g.svinekød hakket
1 æggeblomme
100 g.løg
0.5 rød peberfrugt
 salt
 peber
 
25 g.smør
3 dl.svinebouillon
1 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
1000 g.kartofler
 
Befri mørbraden for sener og hinder. Flæk den halvt igennem og bank den lidt ud.

Fars:
Rør det hakkede kød med hakket løg, peberfrugt og æggeblomme. Krydr med salt og peber. Læg farsen midt på mørbraden, luk den og bind omkring den.

Brun den på alle sider i smørret i en stegegryde. Krydr med salt og peber og hæld bouillon ved.
Lad den stege ca. 25 min. i alt.

Tag mørbraden op, sigt evt. bouillonen og hæld fløde blandet med hvedemel i. Bring det i kog og smag sovsen til.

Serveres med kogte kartofler.

Gammeldags oksesteg med glaserede perleløg (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.oksetykkam uden ben
15 g.margarine
1 tsk.salt
 peber
400 g.løg
2.5 dl.vand
2 tsk.Maizena majsstivelse
 
Glaserede perleløg: 
500 g.Perleløg, frost
25 g.Sukker
40 g.Smør
 
1000 g.kartofler
 
Kødet brunes i en gryde i margarinen og drysses med salt og peber. Løgene skæres i kvarte, tilsættes og brunes lidt. Vand hældes ved, og kødet småsteger under låg ca. 2-3 timer til det er mørt. Tilsæt ekstra vand efter behov, gryden må ikke koge tør.

Kødet tages op, og saucen jævnes med Maizena.

Glaserede perleløg:
Perleløgene tøes op. Smelt sukkeret i en gryde - når det er let gyldent tilsættes smør. Når smørret skummer, kommes løgene i og steges, til de er gyldne - skru ned og lad løgene simre 5-10 min. til de er møre.

Serveres med kartofler, blandede grønsager og glaserede perleløg.

Tips:

Tilbehør til gammeldags oksesteg kunne være som her glaserede perleløg, kogte kartofler samt grøntsager.

Biksemad med oksesteg (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kogt eller stegt oksekød
3 løg
1000 g.kogte kartofler
100 g.smør
 
4 æg
 
400 g.syltede rødbeder
 
Skær løgene i tern og svits dem klare i smør. Når de har taget en anelse farve, kommes kartoffelstykkerne på. Skru op for varmen og rist biksemaden til kartoffelternene er gyldne. Rør af og til.

Skær kødet i terninger og tilsæt det. Vend godt rundt og skru ned.

Lad retten simre yderligere 3-4 minutter til alt er gennemvarmet.

Tag biksemaden over på et varmt fad, men lad fedtstoffet blive på panden. Slå æggene ud på panden og steg dem. Garner biskemaden med æggene og drys med baconstykkerne.

Serveres med syltede rødbeder og evt et stykke godt rugbrød.