Julens populære middagsopskrifter


Hovedretter:
Stegning af andestegen dagen før
Ved genopvarmning skal anden have så kort tid som muligt i den varme ovn for at bevare saft og smag. Derfor er ovnen nødt til at være forvarmet. Saucen kan også sagtens laves færdig dagen før og varmes inden servering...
Se mere her
Andesteg med æbler og svesker
Brun først 20 minutter ved 250 C alm. ovn. Vend den, og dæmp varmen til 160 C alm. ovn. Hæld evt. fedtet fra. Kom 4-5 dl vand i bradepanden, og lad anden stege til den er færdig, ca. 2 timer. Mærk ved låret, om det løsner sig let, og stegesaften er helt klar...
Se mere her
Langtidsstegt Andesteg
Stop anden med æbler og svesker, salt og peber og lidt timian. Læg anden med ryggen opad på risten over bradepanden, hvori du har slængt fonden fra kasserollen. Ovnen står hele tiden på 130 grader C. alm. ovn. Anden på risten står sådan i fire timer...
Se mere her
Andesteg på grill
Start kullene op, regn med ½-1 time. Gnid anden ind- og udvendig med salt og peber og fyld den eventuelt med æbler og svesker. Luk med kødnåle. Når kullene er varme hældes de i bakkerne i siden af grillen, foliebakken placeres imellem til opsamling af fedt, evt. til sovs...
Se mere her
Kogt andesteg
Klargør anden, del den i 2 halve, klip evt. rygbenet af, men læg al afpuds ned i gryden. Læg anden i en gryde og hæld så meget vand i at det dækker. Læg æblebåde og svesker i gryden (kan undlades). Dette skal koge 1-1½ time, skum jævnligt. Anden afkøler i gryden...
Se mere her
Andebryst a la stegt and
Andebrysterne sættes over i rigeligt letsaltet vand og bringes i kog. Skummes grundigt og småkoger ca. 1 time. Andebrysterne afkøles i lagen og sættes i køleskab til næste dag. Næste dag fjernes fedtet fra toppen, (fedtet gemmes) og gryden bringes i kog...
Se mere her
Partering af and
Det yderste af vingerne skæres af ved ledene, lårene skæres af helt inde ved skroget. Læg fuglen på ryggen, skær tæt ind til brystbenet og løsn kødet ved at skære langs skroget. Lår og brystkød kan nu deles i to...
Se mere her



Flæskesteg med sprød svær
Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm. mellemrum - men undgå at ridse i selve kødet. Har slagteren ridset kødet, skal det gås efter. Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene...
Se mere her
Langtidsstegt flæskesteg
Fyld vand i bradepanden, til det når ca. halvt op på stegen. Fordel 8-10 laurbær, 15-20 enebær og del en bouillonterning i 4 dele og læg en i hver side i bradepanden. Sæt nu svinekamen i ovnen på midterste rille, på 100 grader C. alm. ovn, og lad den stege i 6 timer...
Se mere her
Flæskesteg på grill
Når kullene er varme hældes de i bakkerne i siden af grillen, foliebakken placeres imellem. Risten liges på plads, smøres med olie hvor flæskestegen skal ligge, og flæskesten lægges på grillen, rul gerne noget folie sammen og læg under stegen så den kommer til at ligge lige...
Se mere her
Flæskesteg i airfryer
Hæld lidt vand i bunden af skuffen og læg flæskestegen i. Giv den ca. 1 time ved 180 grader C. Herefter 10-15 minutter ved 200 grader C. til sværen er sprød...
Se mere her
Flæskesteg sous vide
Stegen krydres med salt og lægges i vakuumpose, læg evt. med et par laurbærblade ved også. Vandet opvarmes til 59 grader C. og stegen skal tilberedes ca. 7 timer heri...
Se mere her



Glaseret skinke
Skinken koges ca. 30 minutter pr. kg. i letsaltet vand, og får herefter lov til at trække yderligere 30 minutter ialt i kogevandet. Er skinken kogt bør den alligevel koges (ca. 20 min. pr. kg.), da den ikke bliver gennemvarm ved den korte tid i ovnen...
Se mere her
Grønlangkål
Tø kålen op i en sigte og pres væden fra. Lad kålen snurre 5-10 minutter i gryde med halvdelen af smørret. Tilsæt piskefløde og kog i 20-30 minutter. Rør en smørbolle af melet og resten af smørret og bland den i grønkålen under omrøring. Spæd med sky fra skinken...
Se mere her



Nøddepostej - Nøddesteg
De hakkede nødder, porrer i tynde skiver og champignon i tynde skiver svitses i olie på en varm pande. Rosmarin, Timian, salt og peber tilsættes efter smag Ingredienserne køler af i en skål...
Se mere her



Tilbehør:
Brunede Kartofler
Kartoflerne koges, pilles og afsvales, eller der kan med fordel anvendes kartofler fra glas. Sukker smeltes på en stor pande ved meget svag varme, når det begynder at brune og er helt smeltet tilsættes smørret. Det er meget vigtigt at man ikke røre i sukkeret under vejs...
Se mere her
Halve æbler med gele
Æblerne (gerne Cox Orange, da de ikke koger ud) skrælles, halveres og kernehuset fjernes. Sukkerlagen bringes i kog. Æblerne tilsættes. Æblerne koger ved svag varme og uden låg i ca. 5 min. Æblerne afkøles i lagen. De halve æbler fyldes med gelé inden serveringen...
Se mere her
Hjemmelavet rødkål
Snit kålen fint og svits den i smør (brug andefedt hvis du har det) i en gryde. Tilsæt eddike når kålen er faldet lidt sammen. Kog ved kraftig varme nogle minutter uden låg. Tilsæt ribssaft og salt og læg låg på gryden. Kog kålen ved svag varme i ca. 1 time...
Se mere her
Waldorfsalat
Smag cremefraiche til med sukker og salt. Rens bladselleri stilkene og skær dem på tværs i tynde skiver. Halver druerne og fjern kernerne. Skær æblerne i små tern...
Se mere her