Hjemmelavet koldskål

Hjemmelavet koldskål, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
Kold DessertRet : Kold Dessert - Koldskål

Hovedingrediens : Mælkeprodukter - Kærnemælk

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Hjemmelavet koldskål, billede 4 Hjemmelavet koldskål, billede 1 Hjemmelavet koldskål, billede 2 Hjemmelavet koldskål, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
6 Æggeblommer, pasteuriseret 1 pasteuriseret æggeblomme vejer ca 15 gram
6 spsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
1 Vaniljestang, kornene heraf Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud.
10 dl. Kærnemælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
2 spsk. Citronsaft, friskpresset 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
Opskrift:
Æggeblommer piskes med sukker og vanillekorn til sukkeret er rørt helt ud. Tilsæt kærnemælk under let omrøring og smag til med citronsaft.

Koldskål servers iskold med kammerjunkere.





Beskrivelse:

Hjemmelavet koldskål opskrift - Så nemt er det

Den hjemmelavede kolde cremede spise med kammerjunkere er indbegrebet af dansk sommer, når den er bedst. Du kan nemt lave din egen variant og tilsætte lige præcis den smag eller topping, du ønsker - prøv f.eks. koldskål med citron og æg. Når du laver koldskål med æg, skal du huske at piske æggeblommerne godt sammen med sukker og vaniljekorn, indtil sukkeret er helt rørt ud. Server din hjemmelavet koldskål med kærnemælk og top den gerne med dens følgesvend: kammerjunkere. Du kan også toppe din kolde spise med jordbær skåret i skiver.

Koldskålens oprindelse

Den kolde cremede spise er en dansk opfindelse, som i første omgang var helt anderledes - både i smag og konsistens. Før i tiden, inden kærnemælken blev opfundet i slutningen af 1800-tallet, var retten blot en vælling-lignende spise, bestående af udblødt brød, øl, sukker og kanel. I starten af 1900-tallet udkom de første versioner af den friske spise, og koldskålen var vældig populær mellem 1. og 2. verdenskrig i og med, at retten var både billig og nem at lave. Dengang gemte man de gamle brødrester, da de kunne fungere som topping, efter de var blevet ristet.

FAQ

Hvordan laver man koldskål?

Pisk æggeblommerne med sukker og vaniljekorn, indtil sukkeret er rørt helt ud. Tilsæt kærnemælk under let omrøring og smag til med citron. Serveres iskold med kammerjunkere og evt. jordbær på toppen.

Hvor længe kan hjemmelavet koldskål holde sig?

Hjemmelavet koldskål kan holde sig ca. 2-3 dage i køleskabet.

Hvor længe kan koldskål holde sig?

Koldskål kan holde sig omkring 2-3 dage på køl.

Hvorfor hedder det koldskål?

Koldskål stammer oprindeligt fra gammel tid, hvor den cremede spise blev serveret som en sød suppeforret. Dengang bestod den af frugt, øl eller vin og indeholdt ikke mejeriprodukter.

karakterer:
Opskriften er vist 706521 gange,
og udskrevet 9522 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.8    (327 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 3802 (905 kcal)
KJ pr. Pers. 950 (226 kcal)
Vægt ialt 1192 gram
Vægt pr. Pers. 298 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 319 KJ (75 kcal)
Protein 3.9 gram
Fedt 2.2 gram
Kulhydrat 10.1 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2023-06-08 19:20:56
Dejlig koldskål med æg

  -   2021-05-27 19:15:51
Husk lige at checke "kærnemælken", det meste er bare syrnet skummetmælk og har derfor intet med kærnemælk at gøre, den eneste kærnemælk jeg har fundet, er den økologiske fra Thise

  -   2021-01-13 12:48:45
Prøv guldkorn.

  -   2016-05-07 15:39:31
God koldskål smager bedre med knuste makroner og kammerjunker. Det skal i prøve

  -   2014-03-10 16:16:34
Laves som den er beskrevet er super. Masser af æg og sukker. Mums. Ønskes der fedtfattig og sukkerfattig, findes der andre opskrifter..

  -   2012-07-26 16:13:38
Rigtig lækker koldskål! Jeg startede med bare at putte 5 spsk sukker i, fordi jeg havde læst en kommentar om, at den var ret sød - og det viste sig at passe fint. Jeg kunne godt have fundet på at putte lidt yoghurt, ymer el. lign i for at gøre den lidt tykkere, men min kæreste kan godt lide den tynd, så jeg holdt mig til opskriften - og smagen er rigtig god, så det kunne godt blive en klassiker her hos os :-)

  -   2010-07-21 17:11:18
glemte at nævne jeg proppede kun 7 dl kærne mælk i og de sidste tre dl var a 38 0,38%

  -   2010-07-21 17:10:16
hej det er ikke nødvendig at først rør sukker og blommerne sammen for sig selv det jeg gjorde var bare at proppe det hele i og røre til sidst det hele sammen men i sted for at bruge vanilie stang kan i bare bruge alm vanilie sukker smager mindst lige så godt som med en stang... emn go er den max 6 min tager det for at tage det der skal bruges til det er færdig så hurtig og nem er den i hvertfald... takker mange gange for denne utrolig dejlig opskrift...:-)

  -   2010-06-13 14:51:00
der kan også tilsættes en lille smule mandel essens :D

  -   2010-05-30 19:14:58
DEN SMAGTE GODT NOK GODT MÅ JEG SIGE DEN KUNNE ANBEFALES HMMMMMMMMMMMM OG SÅ MED VANILIE IS TIL ELLER JORDBÆR GIVER LIGE DET SIDSTE PIFT

  -   2009-05-12 15:23:08
Vi pifter den op med krydderurter, både Stevia til det søde og en smule chilli til den anden afdeling af smagspaletten. Vi bruger økologisk kærnemælk og tilsætter lidt flødeskum også øko. det er verdensklasse. Vi prøver videre med ingefær og vender tilbage. Thor

  -   2009-04-29 13:32:53
I stedet for de traditionelle kammerjunker, rister jeg havregryn og nødder.. Her tilsætter jeg lidt sukker.. Mandler er det foretrukne, men det er selvfølgelig op til den enkelte.. Hvis det absolut ikk skal være en slanke koldskål, plejer jeg at piske en let fløde og vende i.. Helst inden servering.. Det giver en rund og lækker smag til det hele.. God fornøjelse.. PS.. I stedet for citron, er appelsin ekstra godt.. Evt lidt fintrevet appelsin skal.

  -   2008-08-05 16:11:31
Hvis man ikke har pasteuriserede æggeblommer i huset og ikke vil tage chancen for måske at få en samonellainfektion,kan man erstatte æg med kagecremepulver.Pisk kagecremepulver i kærnemælk og lad det stå på køl og blive tykkere og lav så din koldskål som du plejer.Prøv dig frem med tykkelsen så du får den konsistens du ønsker.Det smager virkelig godt og mange vil garanteret lave koldskålen på denne måde fremover.Det er lettere og smager skønt.

  -   2008-07-28 19:15:36
Super, med 1 revet citron i.. Nem og hurtig og smager bare monster godt.. DEN SKAL I PRØVE

  -   2008-06-10 13:28:55
Man kan fint nøjes med den halve mængde æggeblommer syntes jeg. Så smager den faktisk som jeg husker min mor lavede den. fantastisk!!!

  -   2008-06-03 21:23:16
Vi syntes kun der skal være 4 pasteuriserede æggeblommer i!!!! men ellers er den yderst delicius:)

  -   2008-05-19 19:22:05
glem alt om kammerjunkere, server med masser af flødeskum og kornflakes,det er guf

  -   2008-05-19 08:03:31
Hvad med æggene? Er der ingen af jer der kommer æg i?

  -   2008-05-18 23:23:48
bruger selv 1 L øko kærnemælk og 1 L tykmælk, saften fra 1 frisk presset appelsin, lidt vaniljesuker, og 3 æg... og så serveret med kammerjunker og div frugt... det er et hit hjemme hos os ;-)

  -   2007-06-19 17:35:05
Det kan klart anbefales at tilsætte vanilieis, det har altid været en tradition hjemme hos os

  -   2007-06-17 18:53:13
Jeg bruger altid 1/2 kærnemælk og 1/2 ymer. Jeg får lyst til at prøve den med Vanilieisen, det lyder spændende.

  -   2005-01-01 01:01:01
Den smager mest frisk med kun citronsaft og vaniljesukker, og ikke alt det dumme sukker. Reven appelsinskal kan også tilføjes med succes, og så skal den serveres iskold med kammerjunkere eller tvebakker (tvebakker er fra rigtig gammeldags opskrift, fordi det var billigst)

  -   2005-01-01 01:01:01
En super dejlig koldskål. Men jeg stemmer i; ½ kærnemælk, ½ A38 og så er par skiver vanille is der få lov at smelte.... så blever koldskålen så dejlig cremet

  -   2005-01-01 01:01:01
en god idé: 1l kærnemælk, 1kvart ymer, 10spsk sukker, 5spsk vanille og 18 æg mums!

  -   2005-01-01 01:01:01
Den er jo dejlig henriette

  -   2005-01-01 01:01:01
Den er ligelovelig sød!! men elers er den god

  -   2005-01-01 01:01:01
den er virkelig god som den er det er blevet en god favorit her hos os

  -   2005-01-01 01:01:01
Der skal altså kærnemælk i koldskål!Man kan lave en tynd udgave med: 1L kærnemælk, 1 æg, ca 1 dl sukker, lidt vaniliesukker, og evt citron efter smag

  -   2005-01-01 01:01:01
lav den med ½ kærnemælk og ½ tykmælk/ A38. Og evt. kun vanille. Mums!

  -   2005-01-01 01:01:01
1 l.Jeg bruger altid Ylette eller mager A38 og ingen kærnemælk ,men til gengæld serverer jeg friske frugter og kammerjunkere til.Af og til kommer der også 1/4 - ½ l. vanilieis i , så kan det bedre gå som et måltid , velbekom

  -   2005-01-01 01:01:01
brug ½ymer med ½ kærnemælk

  -   2005-01-01 01:01:01
Brug følgende og i får verdens bedste koldskål: 1. l kærnemælk, 1 l. ymer, 2 tsk vanilliesukker, 1 dl alm. sukker. Alt blandes og afkøles i ca. 1-2 timer i køleskabet.

  -   2005-01-01 01:01:01
1 l. kærnemælk -½ l. ymer - 3 spsk. sukker - 1 spsk vanilie - med eller uden citron

  -   2005-01-01 01:01:01
det er en god ting at komme 2-3 dl A38 i kærnemælken, det gør den lidt tykkere.