Langtidshævet / koldhævet dej

Langtidshævet / koldhævet dej, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 1 Portioner

Brød boller kiksRet : Brød boller kiks - Koldhævede

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

Ukendt oprindelseslandIndsendt af : hangstrup

Indsendt :      Red :

Ingredienser:
2 brød eller 20 - ? boller afhængig af størrelse.
 
25 g.gær ( tørgær kan også bruges )
1.5 spsk.salt
3 spsk.olie
1.1 l.koldt vand
1.5 kg.hvedemel ( mindre hvis der bruges andre melsorter også)
 
Opskrift:
Gær puttes i skål, salt tilsættes. Vand tilsættes. Mel tilsættes, når dejen har en grødet konsistens kan olie med fordel tilsættes. Tilsæt mel til dejen har en sej konsistens. sættes i køleskab gerne et døgn.

Tag dejen ud mindst en time før du vil arbejde med den, da den ellers vil være for kold.

dejen tager ikke skade af at stå ude i stuetemperatur 3-4 timer. også efter dejen er formet til brød/ boller lader jeg dem gerne stå 1-2 timer. det giver det bedste resultat. Har man tålmodigheden til den langsomme arbejdsproces får man også et rigtig godt resultat.
Med devisen: den der har tid til at vente kommer til at vente til noget godt.

boller bages 15-17 minutter
brød 40-45 minutter

God appetit

Tips:

Jeg tilsætter ofte fiberbag ( AXA) til dejen. den tilsætter jeg efter vandet er kommet i og lader det trække en times tid. derved sikre jeg mig at dejen ikke bliver tør. Havregryn kan også med succes tilsættes, både sammen med fiberbag, men også separat. Når jeg bruger 5 korns blandinger/ fuldkornsmel lader jeg også det stå i væsken en times tid inden jeg fortsætter.

Bagetips:
jeg deler dejen op i 2 portioner og lader det hæve i plastposer ( 8 liters). jeg bruger også plastik til at lægge over bollerne/ brødet når de hæver, så undgår jeg en tør overflade. Laver jeg boller, presser jeg dem flade efter jeg har formet dem inden de skal hæve, derved opnår jeg at de hæver indefra og bliver mere luftig. Jeg pensler med vand, og smider lige en kop vand i bunden af ovnen når brødet er sat ind. Jeg laver altid dobbelt portion, derved er der også til fryseren ( hvis de når så langt) Brød der tager tid. Men er værd at vente på.





karakterer:
Opskriften er vist 96898 gange,
og udskrevet 1334 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
5    (7 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2017-02-18 10:12:39
Kan det passer der skal 1.5 spsk salt i dejen? Er det mon ikke en fejl, så der i stedet for skulle ha stået 1,5 tsk. salt?

  -   2016-05-26 16:13:48
Nogen der har prøvet at bruge denne opskrift til snobrød?

  -   2015-01-02 06:37:12
Jeg bager ved 200 grader i 40 minutter. er også begyndt, at dele opskriften op så jeg koger halvdelen af væsken op med kerner. tilsætter salt og fedstof. I den anden halvdel af væsken tilsætter jeg gær og lidt mel. lader det hvile inden jeg blander det hele til en blød men fast konstistens.

  -   2013-05-15 21:42:38
180 ok med varm luft

  -   2013-04-23 12:23:42
Hvad skal ovnen stå på ? og er det alm. eller varmluft? Vh. Michael

  -   2012-10-29 22:36:00
Lad være med at tilsætte salt til gæren - Det dræber den = Dejen hæver mindre. Opløs i stedet gær i vand og tilsæt saltet sammen med melet. Bare et lille tip fra en konditor :)

  -   2008-05-20 03:44:11
godt råd: har man tid til at lave dejen 2 dage i forvejen, kan man nøjes med 12.5 gram gær. Dejen bliver mere rustikt ved at lade det hæve i 2 døgn.

  -   2008-04-23 21:33:33
Fantastiske boller, som nydes varme i godt selskab. Tak for opskriften.