Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner

      Mad video


      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

      Links

      Cookiesinformation


      Om os

      Kontakt
















Plankebøf

Antal:
Pers. 4 Pers.
Ret : Hovedretter

Hovedingrediens : Oksekød

Hakket oksekød - OksefarsOprindelsesland : Danmark - Dansk - Danske

Indsendt :

Plankebøf, billede 4 Plankebøf, billede 1 Plankebøf, billede 2 Plankebøf, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 gram Oksekød, hakket ca. 16% fedt
   
1200 gram Kartofler 1 mellem kartoffel vejer ca. 125 gram skrællet vægt
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
2 Æggeblomme 1 æggeblomme ca 15 gram
    1 æggeblomme ca 15 gram
  Sauterede grønsager (Årstidens): 1 æggeblomme ca 15 gram
200 gram Gulerødder 1 mellem gulerod vejer ca. 100 gram skrællet vægt
200 gram Pastinak 1 pastinak vejer ca. 150 gram skrællet vægt
200 gram Knoldselleri 1 mellem knoldselleri vejer ca 800gram skrællet vægt
2 spsk. Olivenolie Mål/Vægt
1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
    1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
  God kraftig sovs: 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
    1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram


Opskrift:

Lav en stor hakkebøf (250-350g kød) så den er ca 8-10cm i diameter og rimelig i tykkelse. Steg denne ved god varme til at den er næsten færdig (altså halv-rød indeni).

Lav kartoffelmos af kartoflerne (mos dem, og tilsæt salt/peber, smør og 1-2 rå æg - rør godt rundt).

Placer bøffen midt på planken og placer grønsagerne rundt om den. Put kartoffelmosen i en dekoreringspose (dem man benytter til at sprøjte flødeskum el. lignende på lagkagekanten). Lav en tyk ring rundt på bøffen langs dens kant (så der nærmest laves en skål af bøffen og mosen).

Stil planken med et hele ind midt i en forvarmet ovn der er sat på grill og lad det stå til kartoffelmosen er gylden og sprød.

Put sovsen op i "skålen" som bøffen/mosen danner og server straks.

Server evt. hjemmelavede kartoffelmosfritter til (lav små stænger af kartoffelmos på en bageplade med dekorationsposen og bag dem i ovnen til de er gyldne og sprøde).

Tips:

Sauterede grønsager (årstidens):
Grøntsagerne skrælles og skæres i stave ca. 0.5 cm tykke. koges al dente ca. 10 minutter. Dryppes så godt af og hældes på en varm stegepande med olivenolien, salt peber og persille. Steges gyldne.



Andre brugere har også læst:


karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
3.2    (20 stemmer)

Opskriften er vist 102730 gange,
og udskrevet 1161 gange.


Energi:
KJ total 17665 (4206 kcal)
KJ pr. Pers. 4416 (1051 kcal)
Vægt ialt 3058 gram
Vægt pr. Pers. 764 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 577 KJ (137 kcal)
Protein 8.8 gram
Fedt 7.6 gram
Kulhydrat 9.3 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Energifordeling:
Anbefalet dagligt indhold

(Energiprocent i opskriften)


Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Torben.  -  2015-07-20 18:42:02
kan det ikke være bedøvende ligegyldigt når bare det smager godt. Vi kunne jo kalde den Kong edvards livret!

Søren Wolff  -  2011-02-11 20:42:23
Der er den forskel på Jesper og mig, at jeg lægger navn til, så man kan finde ud af, hvem jeg er, mens Jesper dækker sig under en massebetegnelse. I øvrigt om plankebøffen: Den kom til Bornholm, muligvis via Sverige, omkring 1970, med en stewardesse, der havde fået plankebøffer i Amerika. På Bornholm blev opskriften forbedret med kartoffelmos og diverse pynt.Og det er rigtigt, at det oprindelig var et stykke oksemørbrad, man brugte. Hvis nogen ønsker at få flere opskrifter kan de findes på www.plankeboef.dk - og det er ikke min hjemmeside.

Jesper  -  2010-05-31 01:27:13
Søren Wolff. Det er helt fint at man taler for sit eget produkt, men det bør gøres synligt at det er en selv man skriver om og ikke anbefaler et produkt fordi man bare syns det er godt. Du er jo indehaver af den butik du henviser til.

Søren Wolff  -  2008-06-02 14:50:29
Hvor kan man få plankerne? Det skriver I ikke noget om. Men de kan fås hos Bornholmerpakken, Torvet 2 st., 3720 Aakirkeby. De rigtige egetræsplanker forbehandlet med rapsolie og klar til brug. Der er mange, der har prøvet at plagiere disse planker, runde eller ovale, men de bedste er efter min overbevisning, dem som Ivar Bilenberg "opfandt" for 20 år siden, og som han siden solgte i sin isenkræmmerbutik på Torvet i Aakirkeby. Men nu er de overgået til Bornholmerpakken, der også sælger pakker med bornholmske delikatesser. Se evt. www.bornholmerpakken.dk M.v.h. Søren PS. I øvrigt kan plankerne sagtens bruges til hakkeplankebøf, andre stk. kød og sågar diverse fisk på planke.

Diesel  -  2008-01-25 11:06:14
På bornholm hedder dette en hakke-planke (bøf), men den rigtige plankebøf er med oksemørbrad - der er desuden ingen sovs til nogen af retterne. Hilsen en rigtig bornholmer

stubbing  -  2007-08-22 00:20:38
plankebøf kan sagtens laves med hakket kød ja sågar med laks. Plankebøf er en de store sællerter på pakhuset i svaneke, hilsen en bornholmer

EinarCarstensen  -  0000-00-00 00:00:00
Denne opskrift bør ikke hedde Plankebøf, her bruges hakket kød !

Miepige  -  0000-00-00 00:00:00
Ikke den ORIGINALE plankebøf. Den stammer fra Bornholm og har ikke grøntsager m.m.