Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner

      Mad video


      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

      Links

      Cookiesinformation


      Om os

      Kontakt
















Risengrød på gammeldags måde!

Antal:
Pers. 10 Pers.
Antal er ændret så tider, mål og vægt i forklaringen kan være ukorrekt
Ret : Grød og Vælling

Hovedingrediens : Gryn / Korn

GrødrisOprindelsesland : Danmark - Dansk - Danske

Indsendt af : Sidse

Indsendt :

Risengrød på gammeldags måde!, billede 4 Risengrød på gammeldags måde!, billede 1 Risengrød på gammeldags måde!, billede 2 Risengrød på gammeldags måde!, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
50 dl. Sødmælk 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
625 gram Grødris 1 tsk. 5 gram.
1 spsk. 14 gram.
1 dl. 90 gram.
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
    1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram


Opskrift:

Kom mælk og grødris i en stor gryde og bring det i kog. Lad det koge et pa minutter... pak gryden ind i aviser, tæpper og dyner og stil den i sengen og lad den stå i ca.2 timer...så laver den sig selv! spar på strømmen! tjek til den jævnligt, der skal muligvis tilsættes lidt mælk nu og da. Prøv det på den gammeldags manér!!!! skøøøøøønt.

Tips:

Husk kanel og smørklat!



Andre brugere har også læst:


karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
4.8    (133 stemmer)

Opskriften er vist 331126 gange,
og udskrevet 1938 gange.


Energi:
KJ total 22600 (5380 kcal)
KJ pr. Pers. 2260 (538 kcal)
Vægt ialt 5625 gram
Vægt pr. Pers. 562 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 401 KJ (95 kcal)
Protein 3.8 gram
Fedt 3.2 gram
Kulhydrat 12.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Energifordeling:
Anbefalet dagligt indhold

(Energiprocent i opskriften)


Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Yvonne.sorsen  -  2016-11-11 08:53:20
Jeg har altid brugt 250 g. Ris til 1 l. Sødmælk.Starter med at koge risene ca. 1min. I en smule vand. Tilsætter derefter mælken lidt efter lidt. I seng med gryden i 1 time. Deler portionen i 2 , den ene halvdel gemmer jeg som regel til ris a la mande. Det sidste koger jeg op igen med lidt mere mælk til risengrøden. Den er sikker hver gang.

  -  2016-01-21 13:43:24
kan man bruge letmælk istedet for sødmælk hvis man ikke har sødmælk??

  -  2015-11-27 18:54:03
Den bliver alt for lind. Der skal mindst 30 g ris mere i Torben R Hansen

Robert  -  2014-12-15 21:12:31
min risengrød kommer ikke i sengen har det allerede for varmt uden nogen grød i sengen men i gamle dage havde de tit meget koldt hvor man sov fordi de kun havde brændeovn i stuen og huset var ofte meget utæt at der var skøjte bane om vinteren hvor man sov er ikke helt ved siden af , jeg gør det jeg laver min grød på meget svag varme giver det bedste resultat og så brænder den ikke på

  -  2014-09-24 11:01:41
Høkassemetoden er fin når men koger risengrød (især for store portioner), men pas godt på med temperaturen: Den må ikke komme under ca 60-65°C, da vi så har risikoen for at få sporedannende bakterier, disse dør ganske vist hvis man genopvarmer til sidst, men hvis de har nået at lave toksiner (giftstoffer) i grøden, kan man alligevel blive syg af at spise den. Sæt evt et termometer i grøden og tjeck hver gang man rører i grøden. Varm op igen hvis temperaturen nærmer sig 65°C

Emma  -  2014-09-19 18:39:56
Enten er jeg tykkere end jeg troede eller også er potionerne små, for jeg har lige lavet og spist det der til 3 personers potioner og jeg er stadig ikke mæt... Men det smagte godt.

pernille  -  2014-02-14 16:58:16
Man kan godt gøre det med under dynen men man skal virkelig være opmærksom på temperaturen, for ved en hvis temperatur vil der kunne vokse bakterier i grøden og under dynen er der rigtig mange mikroorganismer. Ville hellere sætte låg på og lade den blive i køkkenet

Lone  -  2013-12-27 22:29:00
Advarsel! Denne opskrift duer ikke til at gange op til en kæmpe portion. Skulle lave til julefest i børnehaven, og måtte komme uden noget, da risene aldrig blev kogt færdige. Stod fra kl 9.30 til kl 16 i sengen og efter forgæves forsøg på at koge det op den sidste time inden festen, måtte jeg smide det hele ud. 2 kg ris og seks liter mælk lige ned i skraldespanden, Øv øv. Men prøver en anden gang med en mindre portion. Har dog fået et godt råd med at koge risene i lidt vand inden mælken tilsættes, så de ligesom bliver "foldet ud". Det virker i hvert fald godt ved almindelig tilberedning på komfuret.

Susse  -  2013-12-18 18:41:37
Hej. Jeg skal lave risengrød til 18 personer. Betyder det noget for hvor længe grøden skal stå i sengen? og kan jeg bruge halv fløde og halv mælk?

Emil  -  2013-12-02 10:30:28
Bemærk at forskellen i "hviletid" under dynen kan skyldes forskel I jeres gryder. Jo højere temperatur jo hurtigere går det og en kraftig, tykbundet gryde indeholder mere varme og speeder derfor processen op.

  -  2013-10-20 17:06:01
Jeg laver den altid i sengen. Så kan jeg lege med børnene imens og grøden brænder ikke på. Optimalt når man ikke har tid til at røre og holde øje med det hele tiden.

Rikke  -  2012-12-13 15:14:36
Nu er det anden gang jeg skal lave grøden efter denne opskrift og må sige at den er et kæmpe hit her i huset. Både sønnen og manden er vilde med den. Og de to timer passer nu altså ret godt, når man husker at røre godt i det med jævne mellemrum. Skøn og energibesparende ret i denne skønne juletid :-) Og til jer der ikke har andet at kommentere på end på det "snavs" I kan se på billederne: få jer en hobby for I må seriøst kede jer! God jul til alle derude.

Malene  -  2012-09-24 18:10:46
Jeg plejer kun at lade den stå i dynen en times tid. Den bliver helt fin, men man skal bruge ca 25% mindre mælk end i en normal opskrift og så give den et godt opkog og en omrøring til sidst. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man passer på med at lade den stå alt for længe pga faren for bakteriedannelse, da den jo står under kogepunktet i lang tid. Men jeg er heller ikke aå vild med, at den koger helt ud, risene må godt have lidt bid.

Dorte  -  2011-12-14 22:30:22
Grøden har nu stået i sengen i mere end 6 timer og er stadig kun 2/3 færdig, så der skulle nok have stået 8-10 timer i sengen. Dette passer også bedre i følge min svigermor, der altid laver risengrød på gammeldags maner. Nå men så tjente pizzamanden også lidt i dag (men nissen er sur)

Palle  -  2011-12-02 08:41:15
Jeg bruger ca 10% fløde i mælken, det giver en mere cremet smag. Uhmmm.

Morten  -  2010-11-23 19:12:07
Mislykkedes at lave til 3 personer. Puttede gryden i dyner, da den havde været oppe at koge med al mælken. Efter 2½ time, var grøden stadig alt for tynd. Måtte smide den en tur på komfuret og lave den færdig. Man kan roligt lægge 1 time eller mere til, hvis man laver til mere end 2 personer.

louise, flittig bruger af alletiders kogebog..  -  2009-12-14 13:08:16
selv i min gode gamle "Frøken Jensens kogebog" stod denne opskrift ikke, tiltaler mig noget mere end at skulle stå og røre i time vis, samt have besvær med at rengøre gryden bagefetr! Prøver den til aftensmaden i aften...

Lise Lotte.  -  2009-11-07 12:34:06
Gammeldags..? :D

Tenna  -  2009-10-06 20:01:37
Det er helt klart den bedste måde at koge risengrød på.. og så koger den heller ikke på bunden..

mullemor4  -  2009-07-27 13:57:00
kanon ide med at putte den i seng lige som min mor altid har gjort og stadig gør selv gør jeg det samme nu og min mormor gør det også endnu - så nej Processen stopper ikke.. plejer dog at give grøden et hurtigt opkog når jeg har tilsat den kolde mælk og SÅ ind med håndklædde og aviser og ind under dynen rør ind i mellem - men den passer sig selv plejer at stå ca 3 timer for en portion til 4

[email protected]  -  2008-12-23 15:15:08
Jeg plejer også at komme mælken i til sidst. Riborg

  -  2008-01-01 18:56:05
Cleo : Ikke koldt vand, men mælk... :P Og nej Maria " processen" stopper ikke.. :P Jeg har prøvet det før :D

cleo  -  2006-12-24 17:22:16
hvad mener maria...... med koldt vand?????

Astrid  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg ventede med mælken helt til sidst, det gik fint!

anita84  -  0000-00-00 00:00:00
skønt, og rigtig god.. og nem af have med at gøre..

Maria  -  0000-00-00 00:00:00
stopper " processen " så ikke hvis man tilsætter koldt mælk ?