Hedeviger - Gammeldags Sønderjyske fastelavnsboller

Hedeviger - Gammeldags Sønderjyske fastelavnsboller, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 18 stk.
KagerRet : Kager - Fastelavnsboller

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidFastelavn

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :      Red :
Hedeviger - Gammeldags Sønderjyske fastelavnsboller, billede 4 Hedeviger - Gammeldags Sønderjyske fastelavnsboller, billede 1 Hedeviger - Gammeldags Sønderjyske fastelavnsboller, billede 2 Hedeviger - Gammeldags Sønderjyske fastelavnsboller, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

3 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
75 gram Gær, frisk
100 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
1 knsp. Kardemomme, stødt
1.5 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
200 gram Sukat, kandiseret Sukat er kandiseret skal af citrusfrugter.

1 tsk. vejer 3.2 gram
1 spsk. vejer 9.7 gram
1 dl. vejer ca. 65 gram
200 gram Rosiner 1 tsk. vejer 2.5 gram
1 spsk. vejer 7.5 gram
1 dl. rosiner vejer ca. 50 gram
500 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Opskrift:
Æg, gær, sukker og kardemomme (kan undlades) røres sammen. Tilsæt kold mælk, sukat, rosiner og mel.

Rul dejen ud på et let melet bord. Skær smørret i tynde skiver med en ostehøvl og fordel dem på halvdelen af dejen, fold den anden halvdel over og rul ud i en aflang flade.

Fold dejen i tre lag, og rul ud igen, gentag processen fire gange, hver gang rulles den modsatte vej.

Rulles til en pølse og hæver til dobbelt størrelse ca. 1 time.


Dejen deles til ca. 30 boller.
Bages ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 10 min.





Beskrivelse:

Hedeviger - gammeldags sønderjyske fastelavnsboller med sukat og rosiner

Fastelavnsboller for de fleste er enten en lukket bolle med fyld eller en bolle af wienerbrøds dej med fyld. Men for mange sønderjyder findes der kun én rigtig fastelavnsbolle til fastelavn og det er hedeviger, som er gammeldags sønderjyske fastelavnsboller med sukat og rosiner. I mange små hjem før i tiden blev dejen til hedeviger - gammeldags sønderjyske fastelavnsboller med sukat og rosiner - rørt aftenen før de skulle bruges og så bragt til bageren tidligt næste morgen, hvor de blev bagt. Senere på dagen kunne familien så hente de lækreste nybagte hedeviger og nyde i eget hjem.

Hedeviger - gammeldags sønderjyske fastelavnsboller med sukat og rosin uden for sæsonen

Fastelavnsbollerne kendt som hedeviger - gammeldags sønderjyske fastelavnsboller med sukat og rosiner - er en lidt mere fast og bastant variant af de fastelavnsboller med fyld vi kender. Men det er absolut en udgave som er værd at prøve. Og hedeviger - eller gammeldags sønderjyske fastelavnsboller med sukat og rosiner - kan bages på alle tider af året. Ikke bare til fastelavn. De er f.eks. en ekstra lille godbid i madpakken eller som en skøn eftermiddagssnack sammen med familien.

karakterer:
Opskriften er vist 183939 gange,
og udskrevet 2954 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
2.7    (108 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 32026 (7625 kcal)
KJ pr. stk. 1779 (423 kcal)
Vægt ialt 1935 gram
Vægt pr. stk. 107 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1655 KJ (394 kcal)
Protein 5.1 gram
Fedt 23.0 gram
Kulhydrat 42.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2016-02-06 12:03:29
Herlig opskrift., men al for meget fedtstof.

  -   2012-02-05 19:37:17
kan de fryses

  -   2009-04-11 08:54:24
Hmm, måske er der basis for en "anti-margarine-gruppe", det bruges i utrolig mange opskrifter herinde :-( Er helt enig - der SKAL bruges smør!!!!!

  -   2007-08-03 14:17:17
De smager rigtig rigitg rigtig godt..

  -   2007-02-18 13:23:42
lækrer men ikke for meget kardemumme så smarer det ikke super...

  -   2007-02-05 16:23:01
Tag smør i stedet for magarine

  -   2005-01-01 01:01:01
Det bedste resultat opnåes ved at undlade rosiner

  -   2005-01-01 01:01:01
Magarine er noget af det værste man kan få så tag at brug noget ØKOLOGISK smør

  -   2005-01-01 01:01:01
Vi kalder dem også Hedeviger, hvor "g'et" udtales som det tyske ch. Sukat og rosiner kan undlades