Norske klejner

Norske klejner, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 40 stk.
SmåkagerRet : Småkager - Klejner

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Norge

NorgeFryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt af : Venke

Indsendt :      Red :
Norske klejner, billede 4 Norske klejner, billede 1 Norske klejner, billede 2 Norske klejner, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
700 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

25 gram Gær, frisk
1 spsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
1 Citron, skal heraf Reven skal af 1 citron er beregnet til 10 gram
2 tsk. Kardemomme, stødt
150 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
3 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
2.5 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
Palmin
   
  Glasur:
500 gram Flormelis 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 50 gram
0.75 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
Gul frugtfarve
   
Opskrift:
Mælk lunes med smørret, gær røres i. Sukker, kardemomme, citronskal og sammenpiskede æg blandes i. Bland melet i lidt efter lidt. Dejen hæves i ½ time.

Rulles ud, skæres i firkanter på 5x10 cm som vrides til klejner.

Koges i palmin til de er lyse brune på begge sider.

Lav en tyk glasur af flormelis og vand, tilsæt gul konditorfarve. Pynt klejnerne med glasuren.

Tips:






Beskrivelse:

Opskrift på store norske klejner

Hvis du elsker de almindelige klejner, vil du med garanti også bryde dig om disse smagfulde, nemme norske klejner med gær. Almindelige klejner indeholder ikke gær, og er derfor ikke luftige på samme måde. Faktisk kan dejen til de norske lidt sammenlignes med en donut-dej.

Er disse klejner norske?

Selvom man skulle tro, at navnet angiver klejnens oprindelsesland, er der uenigheder om, hvor den norske klejne stammer fra. Der er stor sandsynlighed for, at de danske bagere blot har navngivet de store klejner det norskklingende navn - for nordmændene stiller sig undrende over for navngivningen.

Opskrift på norske klejner

De fleste forbinder klejner med julen, og der er da også noget helt charmerende over de små brune kager, som først vrides og efterfølgende koges i palmin. Når du kogt dine hjemmelavet norske klejner, er det vigtigt, at de ikke får for længe. Giv dem et par minutter i gryden og hold godt øje med dem. En god indikator for at de er færdige, er når de er lysebrune på begge sider.

Glasur til norske klejner

Den norske klejne adskiller sig ikke kun fra den klassiske klejne på grund af indholdet af gær. Den store klejne pyntes med et tykt lag glasur, når de er færdigkogte. Det er vigtigt, at de er helt afkølet, inden du kommer glasuren på. Traditionelt bruges der en gul glasur, lavet på flormelis og vand, som sprøjtes på toppen. Om du laver et mønster eller nogle striber, som følger klejnens form, er helt op til dig selv. Glasuren bør først kommes på, kort tid inden de skal spises.

Hvis du er vild med denne norske klejne opskrift, vil du højst sandsynligt også bryde dig om Alletiders Kogebogs andre opskrifter på julesmåkager.

FAQ

Hvordan opbevares norske klejner?

Norske klejner bør opbevares i en lufttæt beholder. Men de smager selvfølgelig allerbedst samme dag, som de koges.

Kan man fryse norske klejner?

Du kan fryse norske klejner uden glasur. Når du tager dem op, skal de blot lunes, hvorefter de dekoreres med glasur.

Hvor stammer norske klejner fra?

Det vides ikke med sandsynlighed, hvor de norske klejner stammer fra.

Hvorfor hedder det norske klejner?

Der er ikke noget evidens for, hvorfor det hedder norske klejner. Det er højst sandsynligt en bager, som blot er kommet på navnet.

karakterer:
Opskriften er vist 239099 gange,
og udskrevet 8487 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.6    (156 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 25611 (6098 kcal)
KJ pr. stk. 640 (152 kcal)
Vægt ialt 1932 gram
Vægt pr. stk. 48 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1325 KJ (315 kcal)
Protein 5.4 gram
Fedt 8.4 gram
Kulhydrat 54.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2020-12-11 16:24:39
elsker den opskrift og laver mange og fryser dem ned ...hurtigt opvarmning mums

  -   2020-12-08 13:48:57
Brug appelsin skal og saft i stedet for citron

  -   2019-12-22 13:34:58
Smager af ikke rigtigt så meget.

  -   2018-11-27 13:26:43
Super nem at arbejde med, men vil dog tilsætte mere sukker og citron næste gang 😊

  -   2016-12-20 15:45:20
Rigtig gode klejner. Dejen er supernem at have med at gøre, fedter ikke og er nem at rulle ud.

  -   2016-12-20 12:26:46
Smager af næsten ingenting.

  -   2016-12-02 20:59:17
Denne opskrift er god, hvis man ingen sukker må få og sukkeret kan helt erstattes af et par tsk. steviapulver. Men hvis du er til den lidt søde klejne, så kom mere sukker i for at undgå, at du dypper hver mundfuld i flormelis eller sukker lige som med æbleskiver og pandekager. Jeg vil faktisk ikke være nervøs for, at komme 50 - 100 g sukker i. Jeg har læst opskrifter, hvor der bruges 50 g sukker til ca. 250 g mel.

  -   2016-10-13 19:42:12
I stedet for vand og frugt farve ville jeg bruge saften fra citron. Man har både farve og en super smag og det hele gøre uden at varme. Det er super

  -   2014-12-23 15:15:09
Lidt tam i smagen men med lidt ekstra salt, sukker plus glasur eller drys med flormelis, er de super gode efter en dag ell.to. De skal jo gerne laves i forvejen så, de skal ikke spises med det samme agtig :D Men dejlige er det hvis man kan finde ud af krydre dem lidt mere til ens smag.

  -   2014-11-22 23:39:49
Super lækre , med de 100g sukker istedet for 1 spsk

  -   2014-11-22 08:06:49
Minnie: tror måske det vil hjælpe med en tsk salt, det vil jeg komme i min dej

  -   2013-12-23 15:33:39
De er lidt smagløse,mangler noget i smagen :( Skuffet her

  -   2013-12-01 14:27:02
Det er rigtig godt at lave klejnerne på bål, så slipper mand for lugten i huset, og så er det bare sjovt