Semlor (Svenske Fastelavnsboller)

Semlor (Svenske Fastelavnsboller), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 10 stk.
KagerRet : Kager - Fastelavnsboller

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidFastelavn

Oprindelsesland : Sverige

SverigeTilberedningstid : 120 minutter

Indsendt :      Red :
Semlor (Svenske Fastelavnsboller), billede 4 Semlor (Svenske Fastelavnsboller), billede 1 Semlor (Svenske Fastelavnsboller), billede 2 Semlor (Svenske Fastelavnsboller), billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
25 gram Gær, frisk
2.5 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
75 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
10 Mandler, smuttede 1 smuttet mandel vejer ca. 1 gram stykket.

1 dl. hele smuttede mandler vejer ca. 65 gram.
4 spsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
1 tsk. Kardemomme, stødt
550 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

0.5 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
   
  Pensling:
0.5 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
   
  Fyld:
175 gram Ren rå marcipan
10 spsk. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
  Topping:
2 dl. Piskefløde 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 tsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
   
3 spsk. Flormelis 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 50 gram
   
Opskrift:
Smuldr gær i en skål og rør det med en sjat af mælken. Smelt smørret og tilsæt resten af mælken. Væsken skal være ca. 38 grader varm, hvorpå den blandes med det opløste gær. Belend mandlerne til mel. Tilsæt mandelmel, sukker, kardemomme og halvdelen af melet, i nævnte rækkefølge. Bland det sammen og rør derefter det halve æg i. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt indtil dejen er jævn, blank og ikke klistrer, når du rører ved den.

Strø lidt mel på dejen og dæk til med et rent viskestykke. Lad den hæve ved stuetemperatur i ca. en time eller ind til dobbelt størrelse. Ælt dejen på let melet bordplade, indtil den er smidig og jævn. Del den i otte eller ti lige store stykker og form hvert stykke til en rund bolle. Brug lidt tid på at sikre, at bollerne ikke har sprækker og revner, så bliver resultatet meget flottere.

Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad hæve i 30-40 minutter.

Pensl bollerne med æg. Sæt dem i forvarmet ovn ved 225 grader C. alm. ovn og bag i 10-12 minutter. Bollerne er færdige når de er gyldenbrune og når det lyder hult, hvis du banker på dem i bunden. Lad bollerne køle af.

Skær marcipanen i små stykker, og læg dem i en skål. Skær trekantede låg af bollerne, og grav noget af indmaden ud med en teske. Mos indmad og marcipan sammen med en gaffel, og tilsæt mælken lidt ad gangen, indtil blandingen har en cremet konsistens. Fordel fyldet i bollerne.

Pisk fløde og sukker til tykt flødeskum, og læg eller sprits det oven på fyldet. Placer et låg på hver bolle, og si flormelis over dem, indtil alle låg er dækket af pudder.

Tips:

Hvis du bruger økologisk mel, skal du være lidt mere sparsom med melet end ellers. Økologisk mel absorberer mere væde end konventionelt dyrket mel.

Det er en god idé at si melet, i stedet for at hælde det direkte fra målebægeret ned i resten af ingredienserne. Ved at fordele melet på denne måde får melet bedre hæveevne og bollerne bliver mere luftige.

Semlor mætter meget. Hvis bollerne er til mindre børn eller skal fungere som en dessert er det derfor en god idé at vælge at lave 10 boller i stedet for 8.


10 mandler vejer ca 15 g. og det svarer til 1.5 spsk mandelmel hvis du ligger inde med det, ellers er en tur en bægeret til stavblenderen fint.






Beskrivelse:

Semlor - den svenske fastelavnsbolle

I følge den gamle opskrift på fastelavnsboller fra “Kogebog for smaa Husholdninger” der blev udgivet første gang i 1937 af Anne Marie Mangor, var en fastelavnsbolle overvejende lavet på en hvedemelsdej blandet med rosiner, appelsinskal, kardemomme og creme. Meget lig den opskrift du kan finde på Hedeviger (gammeldags sønderjyske fastelavnsboller med sukat og rosiner) her på Alletiders Kogebog: Forskellen er dog at på Semlor - svenske fastelavnsboller - at her har du ikke rosiner og sukat, men et fyld af ren rå marcipan og sødmælk toppet med flødeskum pisket med sukker og gerne drysset med flormelis som en flot afslutning på dine semlor. Semlor er også lidt mere lette og luftige end de mere bastante hedeviger.

Semlor - tips til den nemme svenske fastelavnsbolle

Fordelen ved den svenske udgave af fastelavnsboller - semlor - er, at man ikke behøver bekymre sig om fyld eller topping der flyder udenfor eller af fastelavnsbollerne. Semlor skal nemlig først bages, derefter afkøles og til sidst tilsættes fyldet og flødeskummet, når de svenske fastelavnsboller er helt kølet af. Så bag gerne de svenske fastelavnsboller semlor både i og udenfor fastelavnssæsonen. Husk dog at dine semlor mætter mere end de luftigere fastelavnsboller, så beregn lidt mindre semlor fastelavnsboller hvis det er til børn eller dessert.

karakterer:
Opskriften er vist 70409 gange,
og udskrevet 1398 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.8    (24 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 19968 (4754 kcal)
KJ pr. stk. 1996 (475 kcal)
Vægt ialt 1581 gram
Vægt pr. stk. 158 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1263 KJ (300 kcal)
Protein 6.5 gram
Fedt 13.7 gram
Kulhydrat 38.8 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2018-05-14 09:39:05
Denne opskrift er dejlig nem at gå til, og bollerne blev vellykket. Kan varmt anbefales.

  -   2009-02-17 09:12:08
ØJJJ, de mætter!!! De bør nok laves mindre end foreskrevet. Svenskerne spiser dem i en skål med masser af varm mælk på. Synes dog de er betydeligt bedst uden!

  -   2008-11-01 18:26:43
De er super lækre!!! Vidste faktisk ikke, det var fastelavnsboller - kan spises/nydes hele året.

  -   2008-06-07 22:04:13
det er rigtigt og man kan måske synes det er lidt synd for de boller man har bagt at behandle dem sådan, men de er specielle, og tja en slags oplevelse ;)

  -   2008-02-04 08:27:58
smager dejligt men er mere bastande end de danske.

  -   2008-02-03 13:06:46
Ja, det var dog en uhyggelig lang forklaring!Men de lyder spændende, og skal prøves en dag...

  -   2007-12-27 17:22:58
de er super gode, og dejligt anderledes! prøv dem de kan varmt anbefales.. :) jeg fik dem selv anbefalet af en svensk lejer vi havde boende.

  -   2005-01-01 01:01:01
hmmmm...sys du at d r en lang forklaring???? hvis du sys d ska du ikk være bange....de r slet ikk så svære at lave....så bare kom i gang......;-)....