Grønlangkål 02

Grønlangkål 02, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 8 Pers.
FrokostRet : Frokost - Frokostretter

Hovedingrediens : Kål - Grønkål

HøjtidJul

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Grønlangkål 02, billede 4 Grønlangkål 02, billede 1 Grønlangkål 02, billede 2 Grønlangkål 02, billede 3
Fotograf: Jytte  

Ingredienser:
1500 gram Grønkål, hakket, frost
50 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
2 dl. Piskefløde 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
2 spsk. Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
Muskatnød, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7.5 gram
   
Opskrift:
Tø kålen op i en sigte og pres væden fra. Lad snurre 5-10 minutter i gryde med halvdelen af smørret og hele piskefløden. Rør en smørbolle af melet og resten af smørret og bland den i grønkålen under omrøring. Spæd med sky fra skinken (grønlangkålen skal have en fast konsistens). Smag til medsalt, peber, muskat (og evt. sukker) og kog det hele godt igennem.





Beskrivelse:
Se kokkens favoritopskrift på Grønlangkål

karakterer:
Opskriften er vist 240600 gange,
og udskrevet 5775 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
2.9    (88 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 6515 (1551 kcal)
KJ pr. Pers. 814 (193 kcal)
Vægt ialt 1768 gram
Vægt pr. Pers. 221 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 368 KJ (87 kcal)
Protein 2.1 gram
Fedt 7.1 gram
Kulhydrat 5.6 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2016-04-26 08:59:45
Super laekkert ,dejlig groenlangkaal,og saa skal der bare sukker i fra brunkartoflerne mumsssss,lakkert osse med medister ,flaesk hamburgerryg og ja skinke top dollar 10 fra mig ;)

  -   2014-12-28 21:10:33
Opskriften er som sådan fin. Ole Welling skriver kogetid på 2-3 timer, det alt for lang tid og du ødelægger hele essensen i kålen. 10-20 min er mere end rigelig for rippet kål direkte fra haven og godt skyllet koger jeg i en stor gryde med lidt bouillonterning el kraft fra hvad du evt har kogt. Den håndformes og så meget væde som muligt presses ud. Den lettere afkølet kål hakkes 2 gange og fryses i passende portioner , her er det 500g poser. Dertil bruger jeg smørbolle - fløde samt evt lidt vand fra steg el pølse tilsmagt lidt sødme fra de brunede kartofler lige før servering. Sådan har jeg fået det på Lolland fra min mormor/mor og nu selv de sidste 40 år. Konsistens skal være som god fast risala'amande den skal være god fast og lige kunne slippe en ske og holde formen.

  -   2012-11-27 20:01:45
Hej Inge Andersen Har du haft held med min opskrift? Det er Vendelbo Kålboller du skal købe. Det der midtjyske sjask har intet med grønlangkål at gøre - det er babysuppe!! Tilbehør er: Arfmannsennep, Rødbeder, Medister, kogt flæsk eller hamburgryk eller det hele :o), Brunede kartofler. Det er lidt ærgerligt at denne side blandes med andre lokalretter. Denne side burde jo være dedikeret den uundværlige Vendelbokål. I min familie kalder vi opskriften (tilsneget den jeg har skrevet) for "Grønlangkål fra vensyssel, som tante Gerda lavede den". Konsistensen af den færdige kål skal ligne det græs, som sætter sig fast under plæneklipperen. Oprindelig hører der ikke sukker (sødemiddel) til, men det gør nu godt med en teskefuld eller to pr portion.

  -   2010-02-19 16:40:53
Hej Anni, Wien Du spørger hvad 6 boller er (2006-12-11 08:30:55) Når kålen har kogt 2 til 3 timer skal den presses for at få saften ud. Det du kan have i din hånd presses vildt hårdt og formes med håndfladerne til ne "bolle"

  -   2009-11-28 19:15:26
jeg puttede lidt hvidløgs smør i stedet for alm. smør. det gav en dejlig smag

  -   2009-11-19 10:55:59
Hej og tusind tak for jeres svar til Anni Wien ! Min mor kunne lave grønlangkål så den smagte godt.Jeg har forsøgt mange gange,men aldrig fået den rigtige smag frem.Det frosne grønkål man kan købe,bliver jo kun til stuvet grønkål.Jeg har ledt efter en opskrift hvor der står hvor længe kålen skal koges men aldrig fundet noget brugbart.I skriver 3 timer og det er godt nok meget længere tid end jeg har gjort før! Nu håber jeg virkelig at jeg kan få den rigtige smag frem! Mange hilsner Inge Andersen

  -   2009-01-11 00:57:48
Kære Anni Wien Du spørger: "Ole, hvad er 6 boller?" Når kålen er kommet i gryden koges den på diverse gode sager (ben, kylling, maggiterninger ell. andet - pas på for alt for fede ting - animalsk fedt er djævelsk for diabetes 2). Når kålen har kogt en 3 timer ell. mere, køles den ned til håndvarm temperatur. Herefter tages der en god håndfuld som presses kraftigt i hænderne ( på størrelse med en god snebold). Kogevandet presses herved ud. Du har nu en Grønlangkålsbolle. Sådan fortsættes til gryden er tom. Bollerne nedfryses og gemmes til Jul. Disse boller kan man købe de fleste steder under betegnelsen f.eks. "Grønlangkålsboller" Dem jeg bruger er fremstillet i Vensyssel. vh Ole

  -   2008-12-30 15:44:02
i grønlangkål skal der sukker i for ellers smager den ikke godt

  -   2008-12-10 00:49:06
Den Lollandske grønlangkål laves faktisk med kanel i. Og det giver den en speciel smag. Om man så kan lide den smag, er jo så idividuelt forskelligt for os alle sammen. Dog laves den også uden muskat, hvidløg og kartofler.......!!!!

  -   2008-11-22 17:43:49
hvordan får man sky fra skinke? når det er pølse den er severet med.

  -   2007-12-24 15:21:45
på lolland har man spist den ret fra 24.12 op frem .... til nytår skulle man jo have brugt sine madrester

  -   2007-11-25 19:23:51
Hov 2 gange :-), kan I så forstå det. Hvidkaål hører heller ikke nogen stederr hjemme, det er kun noget man gjorde i fattige hjem for at strække den grønne kål, og kartofler får man jo ved siden af som brunede kartofler. Jeg forstår heller ikke der står at man får det til jul, det er da en nytårsret.

  -   2007-11-25 19:20:44
Til Leif. Jeg er sønderjyde, og der hvor jeg kommer fra har vi aldrig kommet kartofler i, som der står beskrevet andetsteds. Denne opskrift er meget lig den der har eksisteret i min familie.

  -   2007-11-25 19:20:13
Til Leif. Jeg er sønderjyde, og der hvor jeg kommer fra har vi aldrig kommet kartofler i, som der står beskrevet andetsteds. Denne opskrift er meget lig den der har eksisteret i min familie.

  -   2006-12-11 08:30:55
Ole, hvad er 6 boller?

  -   2005-01-01 01:01:01
i stedet for melet brug kogte kartoffler. vores grønlangkaal er 3xgrønkaal og 1 gang hvidkaal

  -   2005-01-01 01:01:01
Må vi få den sønderjyske grønlangkål...om jeg må be,

  -   2005-01-01 01:01:01
Diabetes 2 opskrift på rigtige Vendelbokål.: Til 4 personer. 6 boller. Smørret kan erstattes af 2 til 3 spsk. rapsolie, Piskefløden erstattes med kaffefløde. Ingen mel. Ingen muskat. I spsk. sødemiddel. Tø evt. kålen op på panden i rapsolien. Efter kålen er tøet op / varm tilsættes kaffefløden - ca. 2 dl. Under fortsat stegning ved forholdsvist svag varme tilsættes salt, sødemiddel og evt. lidt peber. Kålens konsistens er fast.