Pirogger med oksekød (mandag)

Antal personer: 20

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej: 
4 dl.sødmælk
50 g.gær
2 tsk.sukker
2 tsk.salt
1.5 spsk.olie
200 g.groft rugmel
400 g.hvedemel
 
Fyld: 
90 g.løg
2 tsk.olie
500 g.hakket oksekød 10%
150 g.gulerødder
70 g.tomatpure konc.
 salt
 peber
 
Pensling: 
1 æg
 
Dejen:
Mælken lunes, og gæren udrøres heri. Sukker, salt og olie røres i. Rugmel og hvedemel tilsættes. Hold lidt af hvedemelet tilbage. Dejen æltes godt igennem, dækkes til med et viskestykke og sættes til forhævning i ca. 30 minutter.

Fyldet:
Løget pilles og hakkes fint. Løget svitses i fedtstoffet. Oksekødet tilsættes og svitses med, til kødet har delt sig. Gulerødderne skrælles og rives groft. De revne gulerødder og tomatpureen tilsættes. Kødfyldet smages til med salt og peber. Fyldet hældes op i et fad og afkøles lidt.

Piroggerne:
Dejen slås ned, del dejen i 20 portioner. Hver dejklump rulles ud på størrelse med en desserttallerken. Ægget til pensling piskes sammen, og kanten på piroggerne pensles. Kødfyldet fordeles på de 20 pirogger ca 1 spsk. pr. pirog. Fyldet lægges kun på den ene halvdel af dejen. Den anden halvdel af dejen foldes henover fyldet, og kanterne trykkes sammen med en gaffel. Piroggerne lægges på en bageplade med bagepapir og efterhæver i ca. 10 min.

Piroggerne pensles med resten af ægget. Bag piroggerne ca. 12 min. ved 200 grader C. alm. ovn på midterste ovnrille.

Servering:
Pirogger spises til frokost med en skål råkost eller snack grøntsager til.

Variation:
Fyldet kan varieres alt efter smag og fantasi. Oksekødsfyldet kan fx erstattes af en rest hamburgerryg i skiver eller i tern sammen med ost og tomat, dampet spinat med fetaost eller tun med rød peberfrugt.

Kyllingelår på kartoffelbund (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 hele kyllingelår
 
1000 g.kartofler
1 tsk.rosmarin
2 spsk.olivenolie
2 fedhvidløg
1 bdt.persille
1 tsk.salt
 peber
 
Skræl og skær kartoflerne i skiver. Lægges derefter i et smurt ovnfast fad. Krydr med salt, peber og rosmarin.

Gnid kyllingelårene med hvidløg, og kryder med salt, peber og rosmarin, dryp med olivenolie. Kyllingelårene lægges på kartoflerne i fadet.

Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn i 45-60 minutter. Sørg for at kyllingelårene er gennemstegte - kødsaften skal være klar.

Strø hakket persille over og retten er serveringsklar.

Koteletter i fad (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekoteletter
2-3 tsk.paprika, edelsuss
200 g.bacontern
250 g.champignon
150 g.løg
2 fedhvidløg
200 g.cocktailpølser
1 ds.hakkede tomater
2.5 dl.piskefløde
 Salt
 peber
 
Stegning: 
1 spsk.olie
 
 
Krydr koteletterne med salt, peber og paprika og brun dem hurtigt begge sider på en pande i olien.

Brun efterfølgende baconternene på panden.
Rens champignonerne og skær dem i tykke skiver og steg dem på panden i 2-3 minutter sammen med hakket løg og hvidløg.

Læg koteletterne i et smurt ovnfast fad og kom bacon, champignon, løg og cocktailpølserne hen over.

Kog panden af med tomat og fløde og hæld det over kødet.

Sæt fadet i ovnen ved 200 grader alm. ovn i ca. 20 minutter og server med ris.

Græsk moussaka (torsdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 auberginer
1.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
 
700 g.bagekartofler
1 dl.olivenolie
 
500 g.hakket oksekød
300 gløg
4 fedhvidløg
70 g.tomatpure konc.
1 ds.hakket tomater
2 laurbærblade
1 tsk.spidskommen, stødt
0.5 tsk.kanel, stødt
 salt
 peber
 
Sauce: 
10 dl.mælk
75 g.smør
100 g.hvedemel
4 æggeblommer
70 g.revet Parmesanost
0.5 tsk.Muskatnød, stødt
 salt
 peber
 
Forvarm ovnen på 250 grader C. alm. ovn.

Skræl auberginerne og skær dem derefter i ca 1 cm tykke skiver. læg dem på en på en bradepande og pensel dem med rigeligt olivenolie og drys med salt og peber. vend dem om og gentag. bag dem i ovnen i ca. 15 min til de er gyldne.

Skræl kartoflerne. skær dem i skiver og steg dem derefter i olivenolie på en stegepande til de er gyldne når de er færdige lægges de på noget køkkenrulle ( både auberginer og kartoflerne kan laves i forvejen for at spare tid.)

Brun kødet (i stedet for oksekød kan der bruges lammekød) og tilsæt derefter hakket løg og hvidløg og lad det simre i ca 3 min. tilsæt tomatpure og de hakkede tomater. laurbær blade spidskommen kanel og salt og peber og lad det simre i ca 20 min.

Sauce:
Varm mælken i en gryde men den må IKKE koge. når den er varm sættes den til side.
smelt smørret i en gryde og tilsæt melet og rør. derefter tilsættes mælken og rør med et piskeris til den begynder at blive tyktflydende. fjern sovsen fra varmen og tilsæt de 3 æggeblommer og pisk. tilsæt ost (gem lidt til toppings) og muskatnød og salt og peber.


Læg et lag af kartofler i bunden af en bradepande 23x33 cm. derefter et lag auberginer og derefter kødsovsen også et lag auberginer igen derefter hældes bechamel sovsen over og eventuelt resten af osten.

Skru ovnen ned til 180 grader C. alm. ovn. retten bages i ca 30 min til den er gylden.

Tips:

lad være med at servere retten straks efter at den er kommet ud af ovnen. men lad den stå i ca. 5-10 minutter så den kan sætte sig lidt.

hvis man har lyst kan man også tilsætte lidt rødvin i kødsovsen.

Kalkunbryst med pikantost (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.kalkunbryst
100 g.pikant ost
0.5 ds.ananasringe
125 grosiner
5 dl.piskefløde
5 dl.hønsebouillon
 salt
 peber
 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Rids lommer i kalkunbrystet, modsat skæreretningen. Fyld op med pikant ost. Drys med salt og peber.

Sæt brystet i ovnfast fad med bouillonen i, sættes i 200 grader C. alm. ovn. Spæd op med mere bouillon, hvis dette fordamper væk. Der skal altid være ½ l bouillon ved.

Efter ca. 45 minutter i ovnen tilsættes fløde, ananastern og rosiner. Dette varmes med i ca. 15 minutter.

Spises med ris og flutes.

Krydrede karbonader (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Fars: 
600 g.svinekød hakket
4 spsk.havregryn
2 æg
0.5 dl.skummetmælk
1 tsk.salt
1 tsk.peber
1 tsk.herbes de Provence
 
125 g.bacon i skiver
8 skiveost
2 tomater
 
Sauce: 
3 dl.Kaffefløde 9%
4 spsk.sojasauce
1.5 dl.tomatketchup
1.5 dl.skummetmælk
 
Pynt: 
 persille
 kørvel
 
Alle ingredienserne blandes og røres godt Farsen formes til bøffer, bacon vikles om bæfferne der lægges i et ovnfast fad Bages i forvarmet ovn i 20 min ved 200 grader C. alm. ovn.

Sauce:
Alle ingredienserne til saucen røres sammen i en gryde og koges op, smag evt. til med lidt salt, men pas på for sojaen er ret salt.

Tomatskive og ost lægges på bøfferne, saucen hældes ved Retten steger videre i 10 minutter.

Pynt med friskhakket persille eller kørvel, eller en blanding af disse.

Server med Broccolisalat og ristede kartofler.

Kantarel lasagne - Kantarellasagne (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kantareller
400 g.løg
3 spsk.olivenolie
600 g.hakket kalv+flæsk
6 tomater
4 dl.svinebouillon
1 tsk.timian tørret
1 tsk.oregano tørret
 salt
 peber
 
300 g.lasagneplader
200 g.revet Mozzarellaost
100 g.parmesan revet
 
Bechamelsovs: 
50 g.smør
3 spsk.hvedemel
4 dl.sødmælk
4 dl.svinebouillon
 Muskatnød, stødt
 salt
 
Skær de istandgjorte kantareller i mindre stykker. Hak de pillede løg.

Varm panden og steg løgene klare heri over middelstærk varme. Rør kød og svampe i og fortsæt stegningen over middelstærk varme i et par minutter. Skær tomaterne i små stykker og rør dem i sammen med bouillonen, timian, oregano, salt og peber. Kog under låg ved svag varme i 15 minutter.

Bechamelsovs:
Smelt smørret i en sovsegryde, rør melet i og spæd først med mælk og derpå med bouillon til en tilpas tyk sovs. Kog den igennem i ca. 3 minutter og smag den til med salt og revet muskatnød.

Smør et stort aflangt ovnfast fad og dæk bunden med rå lasagneplader. Dæk med kødsovs og fordel nogle skefulde bechamelsovs over. Strø lidt af mozzarellaen over bechamelsovsen.
Gentag disse lag, det sidste lag skal være bechamelsovs og herover strøs parmesanosten.

Dæk med alufolie og sæt fadet på en rist i den underste halvdel af en 200 grader C. alm. ovn i ca 15 minutter.

Fjern folien og fortsæt bagningen, til overfladen er gylden, 15-20 minutter.