Farsbrød med italiensk smag (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
6 skivertoastbrød
2 æg
1 dl.tomatjuice
2 fedhvidløg
2 spsk.persille frisk
2 tsk.oregano tørret
 salt
 peber
500 g.oksekød hakket
80 g.parmaskinke tynde skiver
150 g.revet ost
7 laurbærblade
 
1 ds.tomater
2 dl.svinebouillon
 salt
 peber
 oregano
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
 
Tomatsalat: 
4 tomater
100 g.løg
 
Tænd ovnen på 175 grader C. alm. ovn.

Riv brødet fint og bland det med sammenpisket æg, tomatjuice, knuste hvidløg, og krydderier. Tilsæt kødet og ælt det godt igennem.

Bred farsen ud på et stk bagepapir, skær fedtkanten af skinken og læg dem på farsen. Drys med revet ost og rul sammen som en roulade.

Læg det i et smurt ovnfast fad med samlingen ned og tryk enderne lidt sammen.
Stik laurbærblade i overfladen af farsen.

Sæt fadet i ovnen 45-60 min.
Efter 20 minutter hældes en dåse tomater over farsbrødet.

Brødet tages op og tomater og væde hældes i en gryde evt. med lidt bouillon, blendes og koges op. smages til med salt, peber og oregano.

Serveres med friskkogte kartofler og tomatsalat med finthakket løg-uden dressing.

Kylling i spidskålspakker (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
5 bladespidskål
 vand
 salt
 
600 g.kyllingebrystfiletter
6 skiverbacon i skiver
 
Fyld: 
500 g.champignoner
300 g.løg
25 g.smør
1.5 dl.tør hvidvin
2 spsk.citronsaft
 salt
 peber
 
Ovnbagt spidskål: 
2 spidskål
1 citron saften heraf
 olivenolie
 salt
 peber
 
Sauce: 
3 dl. bouillon fra fadet 
1 tsk.gurkemeje
100 g.smør
 
Krydderurter: 
 Persille
 kørvel
 dild
 purløg
 estragon
 
1000 g.nye kartofler
 
Løsen forsigtigt de største blade fra spidskålen.

Damp spidskålsbladene i kogende vand tilsat salt ca. 3 min. Tag bladene op, og skær det groveste af midterribben af (det 5 blad skæres ud og bruges til at dække hullerne fra ribben).

Rens champignons og løg og hak dem fint og svits dem i smør.
Tilsæt hvidvin og kog det sammen under omrøring til væsken er fordampet. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Fordel champignonmassen på kålbladene. Læg en kyllingefilet over. Pak bladene omkring fyldet og kom bacon omkring.

Læg pakkerne i et ovnfast fad. kog panden af med 2-3 dl. vand og hæld det i fadet.
Stil fadet midt i ovnen ca. 25 minutter ved 200 grader C varmluft.

Ovnbagt spidskål:
Spidskålen deles i kvarte på langs, blancheres i kogende vand. Evt. af 2 gange. Kålen tages op og dryppes af i et dørslag. Stokken skæres ud og spidskålen lægges i en stor bradepande. Saften af 1 citron samt 3 spsk. Olivenolie fordeles over kålen, krydres med salt og peber. Sættes i ovnen 10-15 minutter ved 200 grader C varmluft.

Sauce:
Si bouillonen fra bradepanden op i en gryde, tilsæt evt. ekstra vand så er i alt er ca. 3 dl. væske. Tilsæt gurkemeje og pisk smørret i. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Serveres med nye kartofler og masser af friske blandede krydderurter.

Stuvede ærter og gulerødder med frikadeller (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
350 g.friskbælgede ærter
350 g.nye gulerødder med top
6 dl.vand
1.5 tsk.salt
25 g.smør
2 spsk.hvedemel
 persille
 
Frikadeller: 
600 g.svinekød hakket
1 tsk.salt
60 g.hvedemel
1 æg
100 g.løg
3 dl.letmælk
0.25 tsk.peber
 
1000 g.nye kartofler
 
Skræl gulerødderne og skær dem i små tern.
Kog grønsagerne i velsaltet vand, ca 10 minutter.

Rør fedtstof og mel sammen. Rør smørbolle i grønsagerne og rør til den er opløst.

Tilsæt hakket persille, gem lidt til pynt. Kog stuvningen 5 minutter. Smag til med salt. Drys persille over.

Frikadeller:
Rør kødet sejt med salt – gerne 3-4 minutter. Rør de tørre ingredienser i kødet sammen med fintrevet løg og æg. Rør væsken i lidt ad gangen, og lad farsen hvile i køleskab mindst 1/2 time.

Form farsen til frikadeller, og brun dem på en varm pande med smør og olie - ca. 2 minutter på hver side. Skru ned for varmen, og steg frikadellerne færdige - ca. 4 minutter på hver side. Frikadeller skal gennemsteges.

Server stuvningen med nye kartofler og frikadeller.

Baconbøffer (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød
2 røde peberfrugter
125 g.bacon i skiver
4 skiverost
 paprika
 peber
 salt
 
Du starter med at skære peberfrugten i små terninger og arbejde dem ind i oksekødet.

Form så 4 bøffer, som krydres med salt og peber. Derpå lægger du baconskiverne omkring bøfferne (hold dem evt. fast med en tandstikker af træ).

Læg bøfferne i et lille ildfast fad. Læg osten ovenpå, drys med paprika.

Sæt fadet i en 200 grader C. alm. ovn i cirka 25 minutter.

Andebryst på pande (fredag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 berberiandebryst
 
2 spsk.smør
2 dl.andefond eller hønsebouillon
2 dl.piskefløde
2 spsk.grønne peberkorn fra glas, knuste
 
 
 
Brysterne lægges med skindsiden nedad på en pande uden fedtstof og steger i 10 min.

Derefter tages de fra panden og lægges over på et spækbræt, hvor man forsigtigt skærer det nu sprøde skind fra. Hen på panden igen og stege i andefedtet i 15-20 min. for svag varme med "bunden" nedad. Vend dem og giv dem også 5 min. på den forhenværende skindside. Stik evt. med en kniv for at sikre, at kødsaften er klar (hvis den er rød, er kødet også rødt inden i!)

Imens skæres skindet i strimler, som holdes varme.

Når kødet er færdigt, hældes alt andefedtet fra, så der kun er en meget tynd film af det tilbage. Herefter tilsættes fond og smør, som piskes godt ud, inden fløde og peberkorn tilsættes. Koger et par minutter.

De sprøde skindstrimler steges kort på den anden side lige inden serveringen.

Serveres med kogte kartofler. Garner med skindstrimlerne.

Forårets skinkegryde (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.skinketern, rå
5 dl.vand
 salt
 peber
 
150 g.friskbælgede ærter
800 g.kartofler nye
4 Gulerødder nye med top
8 friske hvide asparges
4 grønne asparges
2 dl.letmælk
 
Smørbolle: 
25 g.smør
2.5 spsk.hvedemel
 
Pynt: 
1 bdt.dild
 
Bælg ærterne først, eller mens retten koger.

Skrab de nye kartofler eller køb vaskede kartofler, som er klar til brug. Hvis kartoflerne ikke er helt små skæres de i fx fire stykker.
Skrab gulerødderne og skær dem i 2 cm lange stykker.

Skræl de hvide asparges og bræk rodenden af. Bræk også rodenden af de grønne asparges. Skær aspargesene i 2 cm lange stykker - lad stykkerne med hoved på være 3-4 cm lange.


Dup kødetterningerne (2 x 2 x 2 cm) tørrer med køkkenrulle. Bring vandet i kog i en gryde. Kom kødet i, når vandet koger skummes det godt af. Tilsaæt salt og peber og kog kødet ca. 30 minutter.

Tilsæt kartoflerne og gulerøder. Kog ved svag varme i 10 minutter.

Tilsæt asparges - minus hovederne - og kog et par minutter.

Tilsæt mælk. Bring det igen i kog.

Rør en smørbolle af blødt smør og hvedemel. Læg den ned i væsken i gryden og kog i nogle minutter til smørbollen er opløst. Rør derefter i retten.

Tilsæt ærter og aspargeshovederne og kog et par minutter.

Smag retten til.

Server med klippet dild.

Pitabrød med oksefyld (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød 10%
1 poseKrydderimiks
 salt
 peber
 
1 icebergsalat
4 tomater
200 g.majs
200 g.agurk
75 g.reven ost 10+
3 dl.kvark
 
8 pitabrød
 
Brun kødet på en tør pande, tilsæt krydderiblandingen og lidt vand og lad det simre under låg for svag varme i ca. 10-15 minutter.

Grønsagerne renses og anrettes i hver sin skål.
Ost og kvark anrettes på samme måde.

Servers med lune pitabrød

Tips:

Af krydderimiks bruger du det miks du bedst selv kan lide, det kunne være en shawarma blanding, taccoblanding eller du kan blande din egen, og så smag til, måske omkring 5 tsk.