Hurtig krydret kalkungryde (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
150 g.løg
1 spsk.olie
 
300 g.peberfrugt
1 dl.hønsebouillon
1 spsk.soya
1 tsk.chili
 salt
 peber
 
300 g.broccoli
200 g.spaghetti
 
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.

Svits kalkunkødet og det hakkede løg i en tykbundet gryde i olien.

Tilsæt peberfrugter i små tern, og herefter lidt bouillon, soja, og krydderierne. Lad retten småsnurre i et par minutter.

Tilsæt herefter broccolien, samt den kogte pasta. Lad retten derefter småsnurre i ca. 5 minutter.

Ejners pølsemix (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.wienerpølser
750 g.Kartofler
150 g.løg
1 spsk.olie
 
 
5 dl.madlavningsfløde
140 g.koncentreret tomatpure
 Salt
 peber
 
75 g.revet ost
 
Pølserne skæres i ½ til 1 cm. store stykker.
Kartoflerne skrælles og skæres i skiver (der kan også bruges frosne kartofler i skiver).

Kartoffelskiver, pølser, finthakket løg og lidt olie blandes godt sammen og kommes i en lille bradepande (jeg plejer at ryste det sammen i en stor plastpose)

Fløde og tomatpure røres sammen og smages til med salt og peber og hældes over kartoffelblandingen.
Bradepanden sættes i ovnen ved ca. 200 grader til kartoflerne er helt bløde. (ca. ½ time).

herefter 5 til 10 min med revet ost på toppen.

Kan fint serveres med lune grovflutes til.

Græsk moussaka (onsdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 auberginer
1.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
 
700 g.bagekartofler
1 dl.olivenolie
 
500 g.hakket oksekød
300 gløg
4 fedhvidløg
70 g.tomatpure konc.
1 ds.hakket tomater
2 laurbærblade
1 tsk.spidskommen, stødt
0.5 tsk.kanel, stødt
 salt
 peber
 
Sauce: 
10 dl.mælk
75 g.smør
100 g.hvedemel
4 æggeblommer
70 g.revet Parmesanost
0.5 tsk.Muskatnød, stødt
 salt
 peber
 
Forvarm ovnen på 250 grader C. alm. ovn.

Skræl auberginerne og skær dem derefter i ca 1 cm tykke skiver. læg dem på en på en bradepande og pensel dem med rigeligt olivenolie og drys med salt og peber. vend dem om og gentag. bag dem i ovnen i ca. 15 min til de er gyldne.

Skræl kartoflerne. skær dem i skiver og steg dem derefter i olivenolie på en stegepande til de er gyldne når de er færdige lægges de på noget køkkenrulle ( både auberginer og kartoflerne kan laves i forvejen for at spare tid.)

Brun kødet (i stedet for oksekød kan der bruges lammekød) og tilsæt derefter hakket løg og hvidløg og lad det simre i ca 3 min. tilsæt tomatpure og de hakkede tomater. laurbær blade spidskommen kanel og salt og peber og lad det simre i ca 20 min.

Sauce:
Varm mælken i en gryde men den må IKKE koge. når den er varm sættes den til side.
smelt smørret i en gryde og tilsæt melet og rør. derefter tilsættes mælken og rør med et piskeris til den begynder at blive tyktflydende. fjern sovsen fra varmen og tilsæt de 3 æggeblommer og pisk. tilsæt ost (gem lidt til toppings) og muskatnød og salt og peber.


Læg et lag af kartofler i bunden af en bradepande 23x33 cm. derefter et lag auberginer og derefter kødsovsen også et lag auberginer igen derefter hældes bechamel sovsen over og eventuelt resten af osten.

Skru ovnen ned til 180 grader C. alm. ovn. retten bages i ca 30 min til den er gylden.

Tips:

lad være med at servere retten straks efter at den er kommet ud af ovnen. men lad den stå i ca. 5-10 minutter så den kan sætte sig lidt.

hvis man har lyst kan man også tilsætte lidt rødvin i kødsovsen.

Stegte kalkunlår (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 kg.kalkunlår
250 g.perleløg
50 g.smør
2 spsk.olie
2 dl.rødvin
2 dl.fløde
 salt
 peber
250 g.champignoner
250 g.ærter
 
Lad smør og olie blive gyldent i en stegegryde. Brun først kalkunlårene heri, tag dem op. Brun så løgene. Kom kødet tilbage i gryden og hæld rødvinen og fløden ved. Lad det snurre til det er mørt, ca. 40 min.

Svits champignonerne i lidt fedtstof i en gryde. Kom dem i retten sammen med ærterne de sidste par min. af stegetiden. Smag til med salt og peber.

Serveres med flutes og en blandet, grøn salat. Løse ris og små kogte kartofler er også godt tilbehør.

Ostegratineret spidskål med citron og svinekotelet (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kål: 
500 g.spidskål
200 g.feta
1 spsk.olivenolie
 lidtcitronsaft
0.25 bdt.kørvel
0.25 bdt.estragon
 salt
 peber
 
Kød: 
600 g.svinekoteletter
1 spsk.smør
1 spsk.olie
 salt
 peber
 
Pynt: 
100 g.rødløg
2 spsk.­yoghurt naturel
0.5 spsk.olivenolie
1 citron skal heraf
 salt
 peber
 
1000 g.nye kartofler
 
Kål:
pluk de yderste blade fra kålen og kassér disse. Del spidskålen i kvarte.

Kog nu kålen i masser af letsaltet vand cirka 3-4 minutter. Tag derefter kålen op og køl den hurtigt ned i is­koldt vand. Dryp kålen af og placer styk­kerne på et spækbræt. Skær det meste af stokken af og del hver kvarte spidskål i 2.

Rul nu kålstykkerne sammen og kom dem i smørsmurte kokotter eller runde folieforme. Du kan også bare lave en stor kål-oste-form.

Krydr hvert stykke med salt, peber og dryp olie og citronsaft ud over. Drys derpå med revne feta og krydderurter.

Stil kålformene i en forvarmet ovn på 180 grader C. alm. ovn i cirka 12 minutter, så de bliver gratineret.

Kød:
skær et par steder i fedtet på hver kotelet og tryk dem let flade. Krydr nu kødet med salt og peber.

Placer koteletterne på en varm pande og steg dem i halvt olie, halvt smør. Steg hver kotelet 3-4 minutter på hver side, så de bliver gyldne og sprøde.

Pynt:
pil og vask rødløget. Snit det herefter i helt tynde løgringe. Dette gøres bedst på et mandolinjern. Kom ringene i en skål og tilsæt yoghurt, olie og citronsaft. Krydr med salt og peber og rør sammen.

Server nu kålen på en tallerken og læg koteletten ved siden af med løg på toppen.

Ølbraiseret oksebryst (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.oksebryst med ben
50 g.smør
200 g.gulerødder
200 g.skalotteløg
 
2 pilsner
10 dl.vand
 salt
 
Sauce: 
2 spsk.hvedemel
 salt
 peber
 
Tilbehør: 
1000 g.nye kartofler
400 g.nye gulerødder med top
400 g.forårsløg
400 g.skalotteløg
 
Oksebrystet brunes godt af sammen med gulerødder og løg i smørret. Pilsner og vand hældes over og retten småkoger 2-3 timer indtil kødet er meget mørt. Der efterfyldes med vand efter behov. Gryden må ikke koge tør.

Sauce:
Kødet tages op og suppen sigtes. Lad suppen stå et øjeblik så at fedtet samler sig i toppen, drys så med melet og lad dette opsuges i fedtet. Pisk grundigt igennem og koges op. Smages til med salt og peber.

Server kødet skåret i skiver med nye kartofler og de kogte grønsager.

Æggekage med bacon (søndag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
125 g.bacon i skiver
 
8 æg
2 tsk.maizena
1.5 dl.mælk
1 tsk.salt
 peber
 
Pynt: 
3 tomater
2 spsk.purløg
 
Steg baconen sprød på en tør teflonpande. Læg det til afdrypning på et stykke fedtsugende papir eller køkkenrulle.

Pisk æggene sammen. Udrør maizena i mælken og tilsæt det æggene sammen med salt og peber. Pisk det let sammen. Hæld æggemassen på panden baconen er stegt på. Steg æggekagen, indtil æggemassen er stivnet, ved lav varme. Løft af og til op i æggemassen med en paletkniv af træ.

Skær tomaterne i skiver og fordel dem over æggekagen sammen med sprødstegt bacon og klippet purløg.

Server æggekagen med rugbrød.