Farseret blomkål (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.blomkål
 vand
 salt
 
Fars:  
500 g.hakket kalve- og flæskekød
1 dl.rasp
1 dl.fløde
0.5 dl.vand
1 spsk.løg
1 æg
 salt
 peber
 smør
 
Toppings: 
100 g.revet mozzarella
 
Læg blomkålen i rigeligt letsaltet vand (3 tsk. salt pr. ltr kogevand) i 20 min., fjern evt. blade og det nederste af stokken, skyl blomkålshovederne og kog dem i letsaltet vand i 8-10 min, de må ikke være gennemkogte, tag dem op og lad dem dryppe af.

Fars:
Bland rasp, fløde og vand og lad det stå i 10 min. Rør det hakkede kød med rasp-blandingen, revet løg, æg og krydderier. Læg blomkålshovederne i et smurt ovnfast fad og fordel farsen over hovederne, pensl farsen med lidt smeltet smør.

Stil fadet midt i en 200 grader varm ovn i ca 35 min. efter 20 minutter tages de ud af ovnen og drysses med revet ost.

Server med varm krydret tomatsovs eller tomatsalat.

Tips:

Hertil bruges 2 små blomkålshoveder renset vægt ca. 400 gram pr. stk.

Fyldte squash med oksekød (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 mellemstore squash
200 g.løg
20 g.smør
300 g.mager hakket oksekød
1 spsk.tomatpure koncentreret
0.5 tsk.basilikum, tørret
1 tsk.oregano, tørret
2 spsk.creme fraiche 18%
 salt
 peber
 
Til gratinering: 
2 spsk.rasp
30 g.revet emmentaler
 
Skær squash igennem på langs. Skrab indmaden ud med en ske, så skallerne er ca. 1 cm. tykke.
Hak squashkødet groft.

Skær løget i tern og svits det i smørret på en pande. Tilsæt oksekødet og lad det svitse med, til det har skiftet farve.

Kom tomatpuré, squashkød, hakket basilikum og oregano på panden og lad det stege et par min. ved stærk varme, så væden fordamper. Tag panden fra varmen og rør creme fraichen i og smag til med salt og peber.

Anbring squashskallerne i et ovnfast fad, og fordel fyldet i dem. Drys rasp og revet ost over. Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn ca. 20 minutter til osten er smeltet og squashene er møre.

Server med flutes til.

Fyldt kalkunrulle (onsdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.kalkunbryst
400 g.helbladet spinat
100 g.revet mozzarellaost
100 g.skinke pålægsskinke i skiver
300 g.bacon i skiver
 salt
 peber
 
Stegning: 
50 g.smør
 
3 dl.vand
 
400 g.champignon renset vægt
 
Sauce: 
2.5 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
1500 g.kartofler
1 dl.olie
 salt
 paprika
 
Skær forsigtigt og med en skarp kniv kalkunbrystet så du får 2 lige store flade stykker. Bank dem let flade.

Optø spinaten og krydr med salt og peber. Fordel først spinaten dernæst osten og skinken ovenpå.

Rul nu kalkunbrystet sammen. Krydr med salt og peber og sno baconen omkring. Bind til sidst bomuldssnoren rundt om så det holder fast på kalkunrullen.

Steg rullerne i smør i en stor gryde til rullen er pænt lysebrun på alle sider.

Tilsæt så de hele champignon og vand og lad rullerne snurre i ca. 45 minutter. Tag kalkunruller op og pak dem ind i folie. Tag også champignonerne op.

Sauce:
Lad skyen stå lidt og drys så hvedemelet over, lad det opsuge fedtet og tilsæt så piskefløde og kulør. Smag til med salt og peber.

Skær kalkunrullen i passende stykker og server den sammen med kartoffelbåde (kartofler skåret i kvarte og som er penslet med olie, salt, peber og paprika, ca. 1 time ved 200 grader C. alm. ovn.)

Tips:

Kalkunrullen er ideel som pålæg! Lad rullen blive helt kold og skær så i tynde skiver. Perfekt til sanwich.

Spinaten kan skiftes ud med persille eller frisk basilikum, og smuldret feta i stedet for revet mozzarella.

Hamburgerryg Piccata (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.hamburgerryg
2 spsk.hvedemel
0.25 tsk.peber
2 æg
3 spsk.vand
80 g.parmesanost
30 g.smør
1 spsk.olie
 
Rissalat:  
3 dl.løse ris kogte og kolde
1 tomat
0.5 peberfrugter
0.5 avocado
100 g.blandet salat
 
Sennepsdressing: 
1 tsk.dijonsennep
1 dl.eddike
3 dl.olie
 
Skær kødet i 1/2 cm tykke skiver. Bland mel og peber. Vend skiverne heri.
Pisk æg, vand og ost sammen og vend skiverne i æggemassen.

Smør og olie varmes op på en slip-let pande til det er lysebrunt. Steg piccata-skiverne gyldne ved svag varme, i alt ca. 4 minutter.

Sommergryde (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.skært kalvekød klump eller bov
60 g.smør
300 g.løg
 salt
 peber
6 dl.bouillon
800 g.nye kartofler
1 blomkål
1 spidskål
0.5 tsk.Muskatnød, stødt
250 g.ærter
 
friskhakkede krydderurter til pynt: 
 persille
 purløg
 dild
 kørvel
 
Skær kødet i terninger, og brun det i gyldent smør. Tag kødet op. Svits de hakkede løg, til de er klare og let gyldne. Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt salt, peber og bouillon. Lad kødet småkoge i alt ca. 1 time til det er mørt.

Gør grøntsagerne i stand. Del blomkålen i buketter og skær spidskålen i grove stykker. Læg kartoflerne i gryden efter ½ times kogning, og blomkål, spidskål samt muskat efter 3/4 times kogning.

Når alt er mørt, blandes ærterne i retten. Lad dem varme igennem inden servering.

Retten serveres i gryden og pyntes med friskhakkede krydderurter.

Ovnkylling med hjemmelavede pommes frites (lørdag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1600 g.kylling
 salt
 
Pommes frites: 
1000 g.bagekartofler
 olie
 salt
 
Tilbehør: 
 Remoulade
 
Kyllingen gnides med salt både udvendigt og indvendigt, der kan evt. fyldes krydderurter efter egen smag ind i kyllingen.

Lægges i bradepande og sættes i ovnen ved 225 grader c. ca. 1 time og 15 minutter til den er gennemstegt og skindet er gyldent og sprødt.


Imens skrælles bagekartoflerne, de kan evt. rettes lidt til inden de skæres i stave. De skårne stave lægges i rigeligt koldt vand og skylles godt igennem et par gange. Herefter tørres de grundigt i et vistestykke, der må ikke side vand tilbage på dem.

Nu varmes olien op, og kartoffelstavene koger i olien, til de er møre ved middel varme uden at tage farve. Tages op og lægges på fedtsugende papir og gemmes til lige inden servering.


Lige inden serveringen varmes olien op igen, nu til højere temperatur (omkring 200 grader C.) og pommes frites steger nu til de er gyldne og sprøde. Lægges igen på fedtsugende papir og drysses med salt.


Kyllingen deles i 2 og serveres med pommes frites og remulade.

Spaghetti Carbonara (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
125 g.bacon i skiver
500 g.spaghetti
4 æg
100 g.reven parmesan
3 dl.piskefløde
 salt
 peber
friske krydderurter 
 
Bacon skæres i tynde strimler og steges sprøde for jævn varme. De tages op og afdryppes på køkkenrulle.

Kog spaghettien i en stor gryde spilkogende vand og kog den 'al dente'. Afdryppes i dørslag, hældes i gryden og holdes varm.

Pisk æg, ost og fløde sammen i en skål; tilsæt bacon. Hældes over den varme spaghetti i gryden og blandes godt.

Sæt gryden over for svag varme i ½-1 min eller til saucen begynder at jævne. Krydres med friskkværnet peber og garneres med krydderurter.

Tips:

Friske krydderurter kunne være Merian, salvie eller basilikum, men mest almindeligt er basilikum.


Carbonara = bacon og æg