Chili con carne (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.magert hakket oksekød
4 løg
1 ds.hakkede tomater
1 bouillonterning okse
1 ds.Hvide bønner i tomatsauce
1 ds.kidneybønner
70 g.tomatpure, koncentreret
1 tsk.chili stærk, stødt
1 spsk.chili mild, stødt
 salt
 
Rist kødet på en tør slip-let-pande. pil løgene, hak dem fint og vend dem i kødet. Tilsæt hakkede tomater og bouillonterning og kog det igennem. Lad det simre 5 min.

Tilsæt de to slags bønner, tomatpure og chili. Kog retten igennem og smag til med salt og peber.

Server med en klat creme fraiche på toppen.

Tips:

Retten er god at tilberede dagen i forvejen- smagen bliver kraftigere

Farserede porrer (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.porrer
 
500 g.svinekød hakket
1 æg
60 g.hvedemel
2 dl.letmælk
1 tsk.salt
0.25 tsk.peber
 
50 g.rasp
 
2 spsk.olie
 
Grøntsagsmos: 
800 g.kartofler til mos
100 g.knoldselleri
200 g.gulerødder
1 dl.cremefraiche 18%
100 g.rødløg
 salt
 peber
 
5 dl.Mornaysauce
 
Porrerne skylles og renses. Skæres i stave på ca. 7 cm længde, og koges i 15 minutter til de er møre.

Kødet røres til fars med æg, mel, mælk, salt og peber.


Et stykke bagepapir lægges på bordpladen, og der drysses med rasp ovenpå. Herpå lægges en stor spiseske fars, der trykkes til en flad firkant på ca. 8x8 cm.

Herefter lægges der et stykke kogt porre ovenpå. Bagepapiret bruges til at forme farsen omkring porren, så der fremkommer en tyk pølse af fars med rasp omkring.

De farserede porrer steges i olie på panden til de er gyldne og gennemstegte.

Vil du spare på fedtet, og slippe for at stå i stegeos, kan de farserede porrer steges i ovnen. Porrerne lægges i et ildfast fad, der er beklædt med bagepapir. Der sprayes med olie henover, og de farserede porrer steges ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 20 minutter.

Grøntsagsmos:
Snit kartofler, selleri og gulerødder og kog dem møre i usaltet vand.

Hæld vandet fra og pisk grøntsagerne til mos. Tilsæt finthakket rødløg, salt og peber.

Serveres med mornaysauce.

Kalkunbryst med frisk pasta (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
500 g.frisk pasta
5 dl.Hvid mælkesauce 4%
 Frisk basilikum
100 g.champignoner
 
Steg kalkunkødet på en varm pande, så det er gennemstegt.

Tilsæt de hele rengjorte champignoner, og svits dem let. Tilsæt saucen og lad det hele simre i 10 minutter.

Pastaen tilberedes som anført på pakken.

Evt. med salat og lune flutes.

Græsk moussaka (torsdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 auberginer
1.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
 
700 g.bagekartofler
1 dl.olivenolie
 
500 g.hakket oksekød
300 gløg
4 fedhvidløg
70 g.tomatpure konc.
1 ds.hakket tomater
2 laurbærblade
1 tsk.spidskommen, stødt
0.5 tsk.kanel, stødt
 salt
 peber
 
Sauce: 
10 dl.mælk
75 g.smør
100 g.hvedemel
4 æggeblommer
70 g.revet Parmesanost
0.5 tsk.Muskatnød, stødt
 salt
 peber
 
Forvarm ovnen på 250 grader C. alm. ovn.

Skræl auberginerne og skær dem derefter i ca 1 cm tykke skiver. læg dem på en på en bradepande og pensel dem med rigeligt olivenolie og drys med salt og peber. vend dem om og gentag. bag dem i ovnen i ca. 15 min til de er gyldne.

Skræl kartoflerne. skær dem i skiver og steg dem derefter i olivenolie på en stegepande til de er gyldne når de er færdige lægges de på noget køkkenrulle ( både auberginer og kartoflerne kan laves i forvejen for at spare tid.)

Brun kødet (i stedet for oksekød kan der bruges lammekød) og tilsæt derefter hakket løg og hvidløg og lad det simre i ca 3 min. tilsæt tomatpure og de hakkede tomater. laurbær blade spidskommen kanel og salt og peber og lad det simre i ca 20 min.

Sauce:
Varm mælken i en gryde men den må IKKE koge. når den er varm sættes den til side.
smelt smørret i en gryde og tilsæt melet og rør. derefter tilsættes mælken og rør med et piskeris til den begynder at blive tyktflydende. fjern sovsen fra varmen og tilsæt de 3 æggeblommer og pisk. tilsæt ost (gem lidt til toppings) og muskatnød og salt og peber.


Læg et lag af kartofler i bunden af en bradepande 23x33 cm. derefter et lag auberginer og derefter kødsovsen også et lag auberginer igen derefter hældes bechamel sovsen over og eventuelt resten af osten.

Skru ovnen ned til 180 grader C. alm. ovn. retten bages i ca 30 min til den er gylden.

Tips:

lad være med at servere retten straks efter at den er kommet ud af ovnen. men lad den stå i ca. 5-10 minutter så den kan sætte sig lidt.

hvis man har lyst kan man også tilsætte lidt rødvin i kødsovsen.

Karryfad med ananas og rosiner (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.kartofler
400 g.løg
0.5 ds.Ananasringe
150 g.rosiner
 
1 spsk.olie
2 spsk.karry
500 g.svinemørbrad
 
1 dl.ananasjuice
2 spsk.sojasauce
1 dl.svinebouillon
1 dl.piskefløde
1 tsk.salt
 
Kartoflerne skrælles og skæres i meget tynde skiver. Løgene skæres ligeledes i meget tynde skiver, og ananasringene deles i otte dele hver.

I et stort ildfast fad lægges lagvis Halvdelen af kartoflerne, løg, ananas og rosiner.

Olien varmes på en pande sammen med karryen. Mørbraden, som er afpudset og skåret i 2 cm tykke skiver (tryk dem let flade) brunes på begge sider. Mørbradstykkerne Lægges ikartoffelfadet, og afslut så med de sidste kartofler.

Ananassaft (fra dåsen), soja sauce, bouillon og fløde hældes på panden, hvorpå mørbradstykkerne blev brunet. Det hele gives et opkog, smages til med salt og hældes over kartoffelfadet.

Fadet sættes i ovnen i 1 time ved 200 grader C. alm. ovn. tildækket med stanniol. Staniolen tages af og fadet gives endnu 20 minutter.

Serveres med mangochutney.

Kylling al la spla (kyllingegryde fra Sudan) (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.løg
2 spsk.olie
 
1500 g.kylling
1 rød chilipeber
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 gul peberfrugt
1 fedhvidløg
1 tsk.salt
 
2 spsk.jordnøddesmør
70 g.konc. tomatpure
 vand
 
4 dl.ris
8 dl.vand
1 tsk.salt
 
Hak løgene fint og steg dem gyldne i olie.

Del kyllingen i mindre stykker, og læg dem i en gryde med løg. Tilsæt chilipeber og peberfrugter skåret i tern, knust hvidløg og salt. Lad dem stege i 10-15 minutter.

Tilsæt jordnøddesmør og tomatpure og hæld vand ved, så det næsten dækker. Lad retten småkoge til kyllingen er mør 45-60 minutter.

Retten serveres med ris. Man kan også bruge Assida (majsgrød) eller Kisera (gærede pandekager af durra eller majs).

Tips:

I Sydsudan bruges frisk peber og hvidløg sjældent. Men det bruges i andre områder under påvirkning fra andre madtraditioner. Det giver retten en stærkere smag.

Cowboytoast, hjemmelavet (søndag)

Antal personer: 12

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hakket oksekød
1.5 æggehvide past.
2 spsk.Rasp
1 spsk.Worcestershire Sauce
2 tsk.Løgpulver
1 tsk.Tabasco
 Salt
 Peber
 
Løg: 
300 g.løg
1 spsk.Sukker
0.5 dl.vand
 salt
 
24 skiverclubsandwich
 burgerdressing
 
Bøffer:
Farsen røres godt sej (meget længere end til alm. Fars). Farsen formes til tynde firkantede bøffer på størrelse med brødet. Bøfferne steges i olie på pande, et par minutter på hver side.


Løg:
Løgene hakkes og ristes på en pande i olie med et drys sukker til løgene er klare. Tilsæt vand, når vandet er dampet væk er løgene færdige, smag til med salt.


På en skive toastbrød lægges en skefuld løg, og en bøf lægges på. På en anden skive toastbrød smøres burgerdressing, og brødet lægges på bøffen med dressingen nedad.

Toasten kan nu gemmes på køl, pakkes ind og fryses, eller smides direkte i toasteren.