Panerede koteletter med grønne asparges og kryddersmør (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekotelett
 salt
 peber
 hvedemel
1 æg
 rasp
 
25 g.smør
 
800 g.grønne asparges
400 g.gulerødder m top
 
Kryddersmør: 
100 g.smør
1 dl.krydderurter (dild persille kørvel eller purløg)
 
1000 g.kartofler
 
Koteletterne krydres med salt og peber. Vendes først i mel, så i sammenpisket æg og til slut i rasp. Steges på pande i smør eller margarine 4-5 minutter på hver side.

De grønne asparges og gulerødder koges møre i letsaltet vand ca. 8 minutter.

Hakkebøffer i fad (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.squash
200 g.løg
 
1 dl.letmælk
2 dl.havregryn
600 g.magert hakket oksekød
 salt
 peber
 
1 ds.hakkede tomater
400 g.champignon rensede
2 tsk.paprika
 
1000 g.kartofler
 
Squash og løg skæres i tynde skiver og lægges taglagt i et ovnfast fad.

Oksekødet blandes med salt, peber, havregryn og mælk. Det formes til 4 bøffer, der brunes på en tør pande og lægges i fadet.

Champignon renses, skæres i kvarte og ristes på panden. Tomaterne hældes på, og det smages til med salt, peber og paprika. Saucen hældes over bøfferne.

Læg låg på fadet eller dæk med alufolie, der sættes i ovnen ca. 20 minutter ved 250 grader C. alm. ovn.

Marokkansk kyllingestuvning med abrikoser (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
25 g.smør
400 g.løg
4 fedhvidløg
0.5 g.safran tråde
1 spsk.gurkemeje
1.5 spsk.spidskommen, stødt
1.5 spsk.koriander, stødt
1.5 spsk.paprika
1 spsk.peber
0.25 spsk.cayennepeber
 
1500 g.kyllingeoverlår
1 citron, saften heraf
2.5 dl.kyllingebouillon
125 g.tørrede abrikoser
400 g.kikærter (dåse) - drænet
 salt
 
 Tilbehør:
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
 Pynt:
 persille
 
Smelt smørret i en pande over middelvarme. Tilsæt finthakket løg, presset hvidløg, safran, gurkemeje, spidskommen, koriander, paprika, peber og cayenne og sauter i ca. 10 min til løgene er møre.

Tilføj kyllingelårene, citronsaft, fond/vand, abrikoser og kikærter og sørg for at retten simrer. Kog videre i ca. 30 -40 minutter til kyllingen er mør og der ikke er nogen spor af rødt omkring benene. Tilsæt salt og peber efter smag.

Server på varme tallerkner og hæld væden over. Strø urter henover. Server med couscous eller ris og varmt fladbrød.

Urter:
Tilsæt en sidste finish af farver og smag til denne søde og krydrede ret. Du kan anvende en håndfuld bredbladet persille, persille eller mynteblade og 2 spiseskefulde hakkede mandler eller mandel splitter.

Medister med smørdampet spidskål og nye kartofler (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.medister
25 g.smør
 
2 små spidskål
2 dl.Vand
10 g.smør
 
1000 g.nye kartofler
 
Steg den rå medister på pande i smør, ca. 6 min på hver side, sluk for varmen og lade den trække indtil servering.

Fjern de grove blade på spidskålen, halver dem og fjern stokken. Lægges i en dyb pande eller gryde med låg med smør og vand og damp dem møre ca. 7 minutter under låg. Tag evt. op og dryp af inden servering.

Servers med nye kartofler og evt. brunet smør.

Kalvekød med spidskål (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
200 g.løg
5 fedhvidløg
2 spsk.smør
500 g.kalvesmåkød
 salt
 peber
4 kvistetimian, frisk
1.5 dl.hvidvin
6 dl.oksebouillon
 
600 g.spidskål
 
meljævning 
250 g.ærter
1 bdt.dild
 
1000 g.nye kartofler
 
Svits de halve løgringe, de pillede hvidløgsfed og kalvekødet (ca. 3 x 3 cm evt. skåret af kalveculotte) i fedtstoffet i en gryde. Krydr med salt og peber, tilsæt timian. Tilsæt hvidvin eller æblejuice og bouillon gradvis under omrøring. Lad retten småkoge under låg i 45-60 minutter.


Når kødet er mørt, vendes det groft snittede spidskål eller sommer- eller savojkål i og lad det småsimre endnu 10 minutter.


Lige før serveringen jævnes retten med en meljævning eller smørbolle og der tilsættes ærter og plukket dild. Smag til med salt og peber.

Serveres med nye kogte kartofler

Fyldt kalkunbryst med grøntsager (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.kalkunbryst
3 spsk.kapers
1 skalotteløg
12 oliven u/sten
100 g.champignon
 oregano frisk
 persille frisk
50 g.smør
3 dl.hvidvin
2 dl.piskefløde
 salt
 peber
 
1000 g.kartofler
 
Kalkunbrystet skæres i 4 tykke skiver. Hvert stykke kalkunbryst snittes i siden, så der dannes en lomme.

Smør røres blødt og blandes med kapers, hakket skalotteløg, hakkede oliven, hakkede friske krydderurter og hakkede champignon. Fyldet lægges ind i lommerne, der lukkes med en kødnål.

Steges i smør på begge sider. Krydres med salt og peber. Vin hældes over og skyen tilsættes fløde og evt. lidt jævning. Steges i alt 20 minutter under låg.

Serveres med årstidens grøntsager.

Hjemmelavet forårsruller (søndag)

Antal personer: 8

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 g.hvedemel
4 dl.vand
 salt
1.5 tsk.olie
 
Til stegning: 
 olie
 
Fyld: 
250 g.hvidkål
150 g.porre
150 g.løg
1 ds.bambusskud
100 g.champignon
200 g.bønnespirer
4 spsk.olie
125 g.hakket oksekød
125 g.hakket svinekød
4 spsk.sojasauce
4 spsk.sherry
 salt
 cayennepeber
 
 
Pensling: 
 æggeblomme
 
Kom melet i en skål og rør, mens vandet langsomt hældes i. Tilsæt olie og salt. Lad dejen hvile i 30 minutter.

I mellemtiden tilberedes fyldet:
Skyl hvidkål eller kinakål og porre og skær dem i tynde strimler. Pil og hak løget. Lad bambusskudene dryppe af og skær dem derefter i fine strimler. Skyl bønnespirerne. Rens champignonerne og snit dem fint.

Varm olien på en stor pande og brun kødet. Tilsæt kål, porre, løg og bambusskud. Lad det svitse i ca. 5 minutter. Derefter hældes svampe og bønnespirer i, og det hele svitses et par minutter. Smag til med soya, sherry eller risvin, salt og cayennepeber.

En pande (ca. 25 cm i diameter) pensles med olie. Hæld dejen op i et målebæger og fordej en ottendedel af den på panden. Sørg for, at der ingen huller er. Lad pandekagen stivne ved svag varme. Den skal ikke vendes. Læg den på et fugtigt viskestykke. Bag resten af dejen på samme måde.

Fyldet fordeles på pandekagerne, pensl kanterne med en rest flydende dej eller meljævning. Fold dejen sammen om fyldet (red: Æv! Det er *lidt* svært at gengive på skrift) og trykkes godt fast, så rullen er helt lukket.

Varm olien i en frituregryde og kog rullerne et par stykker ad gangen, til de er gyldne og sprøde. Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir.

Tips:

Frysning:
Forårsrullerne kan fryses både rå og stegte, men det er at foretrække rå.

Stegte forårsruller kan genopvarmes i ovnen ved 200 grader ca. 15 minutter.