Italienske kødboller (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.svinekød hakket 6%
150 g.toastbrød
1 dl.grøntsagsbouillon
2 æg
4 spsk.reven parmesanost
2 tsk.tørret rosmarin
4 spsk.hakket persille
2 fedhvidløg
 salt
 peber
 olivenolie
 
Sovs: 
1000 g.tomater
400 g.løg
300 g.blegselleristilke
4 dl.grøntsagsbouillon
 salt
 peber
3 fedhvidløg
 basilikum
 
500 g.båndpasta frisk
 
Udblød det afskorpede brød i bouillonen. Rør det derefter i det hakkede kød. Tilsæt æg og ost. Ælt knust rosmarin, finthakket persille og finthakket hvidløgsfed i. Krydr med salt og peber.

Del farsen i 24 portioner og tril hver til en rund frikadelle. Kom evt. lidt mel på fingrene, hvis farsen er meget fedtet. Steg frikadellerne i olie på en pande, og sørg for, at de hele tiden vendes, så de bliver jævnt stegte. De skal stege 12-15 min. i alt. Tag dem af panden og hold dem varme.

Sovs:
kom hakkede tomater, hakkede løg og fintsnittede blegselleri i en gryde med bouillon. Krydr med salt, peber og finthakket hvidløgsfed. Lad det koge ved jævn varme i en halv time. Smag til med salt og peber og bland fintpillet basilikum i.

Hæld tomatsovsen over frikadellerne og servér med pasta.

Mexicanske pandekager med kalkunfyld (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Pandekagedej: 
250 g.hvedemel
8 æg
200 g.smør
7.5 dl.mælk
1 tsk.salt
 
Fyld: 
500 g.kalkunbryst
400 g.løg
200 g.Champignon
1 Rød peberfrugt
150 g.majs
1 spsk.mild chili
3 fedhvidløg
 salt
 peber
 
200 g.icebergsalat
 
Melet udpiskes med æggene, så der ikke er klumper i. Derefter tilsættes det smeltede smør, efter det mælken og salt.
Steges på varm pande ca 30 cm. i diameter med kun lidt fedtstof, der skulle blive ca. 8 store pandekager.


Kalkun, løg, champignon og peberfrugt skæres i tern.

Svits kalkun kødet på en meget varm pande, tages af.
Derefter på samme pande svitses løg, champignon og peberfrugt, krydder med salt, chili og hvidløg. majskernerne skal bare lige varme med lidt.

Snittet iceberg blandes i fyldet som fordeles på pandekagerne somrulles sammen.

Tournedos bearnaise (onsdag)

Antal personer: 1

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
175 g.oksemørbrad
1 skiverbacon i skiver
 olie
 salt
 peber
25 g.smør
 
Bearnaisesauce:  
0.25 dl.bearnaiseessens
0.25 dl.estragoneddike
3 æggeblommer
125 g.smør
nogle få blade estragon  
 salt
 peber
 
Tilbehør: 
0.5 tomat
250 g.pommes frites
100 g.grønne ærter
 
Begynd med saucen da den tager længst tid.

Hæld bearnaiseessens og estragoneddike i en kasserolle, som placeres over et vandbad, hvorefter æggeblommerne piskes i. Fortsæt med at piske, til sovsen er blevet jævn og cremet.

Det klarede smør tilsættes under stadig ompiskning.

Smag sovsen til med estragoneddike, salt og peber.

Til sidst tilsættes finthakket estragon. En bearnaisesauce skal aldrig være rigtig varm, da det kan få den til at skille.


Bank bøfferne let med hånden og ombind hver bøf med 1 skive bacon, brug evt. en tandstikker.

Gnid en tykbundet pande med olie, og opvarm den. Aftør bøfferne med køkkenrulle. Vend bøfferne hastigt på en glohed pande og tag dem af panden. Aftør panden med køkkenrulle.

Brun smørret og steg bøfferne 2½ - 4 min. på hver side, afhængig af tykkelse, og hvor rødt man ønsker kødet. Drys salt og peber på under stegningen.

Anret bøfferne på et varmt fad, og hæld stegeskyen over. Server straks med f.eks. pommes frites, ærter og bearnaisesovs.

Marokkansk kyllingestuvning med abrikoser (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
25 g.smør
400 g.løg
4 fedhvidløg
0.5 g.safran tråde
1 spsk.gurkemeje
1.5 spsk.spidskommen, stødt
1.5 spsk.koriander, stødt
1.5 spsk.paprika
1 spsk.peber
0.25 spsk.cayennepeber
 
1500 g.kyllingeoverlår
1 citron, saften heraf
2.5 dl.kyllingebouillon
125 g.tørrede abrikoser
400 g.kikærter (dåse) - drænet
 salt
 
 Tilbehør:
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
 Pynt:
 persille
 
Smelt smørret i en pande over middelvarme. Tilsæt finthakket løg, presset hvidløg, safran, gurkemeje, spidskommen, koriander, paprika, peber og cayenne og sauter i ca. 10 min til løgene er møre.

Tilføj kyllingelårene, citronsaft, fond/vand, abrikoser og kikærter og sørg for at retten simrer. Kog videre i ca. 30 -40 minutter til kyllingen er mør og der ikke er nogen spor af rødt omkring benene. Tilsæt salt og peber efter smag.

Server på varme tallerkner og hæld væden over. Strø urter henover. Server med couscous eller ris og varmt fladbrød.

Urter:
Tilsæt en sidste finish af farver og smag til denne søde og krydrede ret. Du kan anvende en håndfuld bredbladet persille, persille eller mynteblade og 2 spiseskefulde hakkede mandler eller mandel splitter.

Wienersnitzel (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalveschnitzler, højst 1 cm. tykke
1 æg
1 dl.rasp
 salt
 hvid peber
50 g.Smør
 
Pynt: 
1 Citron
 Kapers
 Ansjosfileter
 peberrod
 
Bank kalveschnitzlerne, så de bliver ensartet tynde, men aldrig så tynde at der går hul.

Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og vend schnitzlerne heri.

Vend herefter schnitzlerne i salt og peberblandet rasp og læg dem på et spækbræt 5 minutter så paneringen når at sætte sig.

Lad smør bruse af på en pande, men læg højst to schnitzler på ad gangen, ellers daler temperaturen for meget og resultatet forringes.
Steg schnitzlerne 3-4 minutter på hver side ved jævn varm. Er varmen for stærk, bliver paneringen brun og sprød før indholdet er stegt, er varmen for lav, bliver paneringen klæg af at suge fedtstof, uden at kødet er stegt nok.

Lad schnitzlerne hvile et par minutter på et varmt fad, læg herefter citronskiver på schnitzlerne - og oven på citronskiven lægges ansjosfilet og kapers.

Brasekartofler, og grønne ærter er klassisk tilbehør til denne ret.

Tips:

Skåret af kalvefileter eller inderlår, højst 1 cm. tykke

Glaseret skinke med grønlangkål (lørdag)

Antal personer: 8

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.letrøget skinke
10 helenelliker
1 tsk.allehånde
1 tsk.rosmarin
 
glasering:  
4 spsk.dijonsennep
3 spsk.farin
 
Grønlangkål:  
1500 g.hakket grønkål (gerne frost)
50 g.smør
5 dl.piskefløde
2 spsk.hvedemel
 salt
 peber
 Muskatnød, stødt
 
Rids sværen i terninger. Gnid rosmarin og allehånde på og stik nelliker i. Læg skinken i en stegepose eller pak ind i et stort stykke folie. Steg i bradepande ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 2 timer.

Tages nu ud af posen og gem skyen til grønkålen. Fjern sværen og gnid skinken med sennepsblandingen og brun den i ovnen ved stærk varme - pas på den ikke bliver sort.

Grønlangkål:
Tø kålen op i en sigte og pres væden fra. Lad snurre 5-10 minutter i gryde med halvdelen af smørret og hele piskefløden. Rør en smørbolle af melet og resten af smørret og bland den i grønkålen under omrøring. Spæd med sky fra skinken (grønlangkålen skal have en fast konsistens).
Smag til med salt, peber, muskat (og evt. sukker) og kog det hele godt igennem.

Server retten med brunede kartofler samt en god stærk sennep.

Tarteletter med skinke (søndag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.ærter og gulerødder, frost
6 dl.vand
 salt
 
Smørbolle: 
25 g.hvedemel
65 g.smør
 
200 g.skinketern, kogt
 salt
 peber
 
10 tarteletter
 
Pynt: 
 persille
 
Ærter og gulerødder koges ca. 5 minutter i vandet med lidt salt.

Smørbolle:
Smør og mel røres sammen. Smørbollen røres ud i vandet med ærter og gulerødder.

Skinketern tilsættes, smag til med salt og peber.

Tarteletterne varmes i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn med bunden opad. Kan også varmes på brødrister. Når tarteletterne er varme, hældes fyldet i.

Pyntes med plukket persille og serveres straks.