Langtidsstegt flæskesteg (mandag)

Antal personer: 8

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.Svinekam med svær
 Groft salt
 Laurbærblade
 enebær
1 bouillonterning
 vand
 
Tænd ovnen på 100 grader C. alm. ovn.
Sæt svinekamen i en bradepande. Gnid den godt med groft salt.
Sæt laurbærblade i ca. hver 3. rille på sværen, og et par enebær i hver side på ca. hver 2. rille, så det er forskudt fra laurbærbladene.

Fyld vand i bradepanden, til det når ca. halvt op på stegen.
Fordel 8-10 laurbær, 15-20 enebær og del en bouillonterning i 4 dele og læg en i hver side i bradepanden.
Sæt nu svinekamen i ovnen på midterste rille, på 100 grader C. alm. ovn, og lad den stege i 6 timer.

Når der er gået 6 timer, skru da op på grill, mens du holder øje med den.
Når sværen er boblet op og har fået farve, er den færdig.

Man går aldrig forkert af denne flæskesteg.
Hvis du vil være sikker på at få en god mør steg, så prøv denne her ;-)
VELBEKOMME

Tips:

Man kan si vandet og bruge det til sovs. Den bliver utrolig god.

Biksemad med flæskesteg (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.stegt flæskesteg
600 g.løg
1000 g.kogte kartofler
50 g.smør
 salt
 peber
 
Kød og kartofler skæres i små tern. Løgene hakkes.

Løgene steges møre på panden i fedtstoffet, Lad det blive godt varmt, inden kartoffelstykkerne blandes imellem.

Skru op for varmen og rist biksemaden til kartoffelstykkerne er gyldne. Rør af og til.

Tilsæt kødterningerne og vend godt rundt og skru ned. Lad retten simre yderligere 3-4 minutter til alt er gennemvarmet.

Serveres med rødbeder og eller spejlæg.

Andestegssandwich (onsdag)

Antal personer: 1

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
 rest stegt andekød
 sandwichbrød
 rødkål
 icebergsalat
 syltet agurk
 
Rist brødet, og varm evt. andekødet på pande eller i mikroovn.

Byg sandwichen op med brød, iceberg, rødkål, andekød, syltet agurk og brød.

Bøf stroganoff 02 (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
150 g.bacontern
600 g.okseklump i strimler
 
300 g.løg
25 g.smør
250 g.champignon
 
1 spsk.paprika
2 laurbærblade
70 g.Tomatpure, koncentreret
5 dl.oksebouillon
 
2.5 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
Start med at riste bacontern, tages op.

Oksestrimlerne brunes i stegefedtet af nogle gange, tages op.

Svits løg (halverede og skivede) i 25 g. smør nogle minutter, til sæt så champignon i skiver og svits videre nogle minutter.

Halvdelen af den ristede bacon, oksestrimler, paprika, laurbærblade, tomatpuré og oksebouillon tilsættes og bringes i kog og småsimrer mindst 40 minutter til kødet er mørt.

Rør piskefløde med hvedemel og rør i retten, lad den koge et par minutter.

Server med kartoffelmos, som er drysset med resten af baconen.

Server evt. en grøn salat til.

Spanske koteletter (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekoteletter
50 g.smør
 salt
 peber
 
400 g.champignon renset vægt
250 g.løg
1 grøn peberfrugt
 
1 ds.flåede tomater
4 dl.rødvin
1 dl.piskefløde
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.løse ris
1 tsk.salt
 
 
Koteletterne brunes i smør på panden, krydres med salt og peber og lægges i et ovnfast fad.

Champignoner, løg og peberfrugt rensen, skæres i skiver og svitses i smør på panden. De flåede tomater med væde, rødvin og fløde tilsættes. Sovsen småsnurrer et par minutter, smages til og hældes over koteletterne.

Fadet dækkes med låg eller folie og sættes i ovnen ved 180 grader C. alm. ovn i ca 30 minutter.


De spanske koteletter serveres med løse ris eller flutes.

Kylling al la spla (kyllingegryde fra Sudan) (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.løg
2 spsk.olie
 
1500 g.kylling
1 rød chilipeber
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 gul peberfrugt
1 fedhvidløg
1 tsk.salt
 
2 spsk.jordnøddesmør
70 g.konc. tomatpure
 vand
 
4 dl.ris
8 dl.vand
1 tsk.salt
 
Hak løgene fint og steg dem gyldne i olie.

Del kyllingen i mindre stykker, og læg dem i en gryde med løg. Tilsæt chilipeber og peberfrugter skåret i tern, knust hvidløg og salt. Lad dem stege i 10-15 minutter.

Tilsæt jordnøddesmør og tomatpure og hæld vand ved, så det næsten dækker. Lad retten småkoge til kyllingen er mør 45-60 minutter.

Retten serveres med ris. Man kan også bruge Assida (majsgrød) eller Kisera (gærede pandekager af durra eller majs).

Tips:

I Sydsudan bruges frisk peber og hvidløg sjældent. Men det bruges i andre områder under påvirkning fra andre madtraditioner. Det giver retten en stærkere smag.

Helstegt oksemørbrad i ovn (søndag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.oksemørbrad
 
Kryddersmør: 
150 g.smør
1 bdt.persille
3 fedhvidløg
 salt
0.5 tsk.peber
1 tsk.paprika
1 tsk.herbes de Provence
 
En istandgjort oksemørbrad snøres evt. med garn, brunes i olie og sættes til afkøling.

Smør blandes med hakket persille, hvidløg, salt, peber, paprika og herbes de Provence.

Det smøres på mørbraden, som steges ca. 25-30 minutter i en 250 grader C. alm. ovn.

Mørbraden tages ud og hviler i 20 minutter uden indpakning inden den skæres i skiver.

Bruges stegetermometer skal Centrumstemperatur ved udtagning fra ovn være
Lidt rød 55-60 C.
Svagt rosa 60-65 C.
Gennemstegt 65-68 C.


Tips:

Undlad evt. smørret og gnid presset hvidløg og krydderier direkte på mørbraden, eller nøjes med at gnid med salt og peber og steg.

Beregn 200-250 gram oksemørbrad pr. person.