Kyllingefilet på cremet porrebund (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
300 g.porre
150 g.bacon i tern
1 dl.hvidvin tør
2 dl.piskefløde
 salt
 peber
600 g.kyllingefilet
25 g.revet mozzarella
 
Ris: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Rens porren, og skær den i tynde skiver.

Svits baconen et par min. På en tør teflonpande. Tilsæt porrerringene, og svits dem med et par minutter.
Kom vin og fløde på, og kog blandingen op. Krydr med salt og peber.
Kom blandingen i bunden af et ikke for stort ovnfast fad.

Brun hurtigt kyllingefileterne på begge sider. Læg dem i fadet. Krydr med salt og peber, og drys med ost. Sæt fadet midt i en 220 grader C. alm. ovn i 20-30 minutter.

Mærk på kødet, om det lige føles fast. Stik evt. med en tynd kødnål og se, om saften er klar og ikke rosa.

Tips:

Tilbehør: Løse ris, flutes og salat. Salat: 2-3 forskellige salater Mini majs Avocado Mango Rå asparges Stegte pinjekerner Evt. græskarkerner & Cherry tomater

Paprikagryde med skært oksekød (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.skært oksekød
400 g.løg
1 spsk.vindruekerneolie
140 g.koncentreret tomatpuré
5 dl.vand
2 spsk.paprika edelsuss
 
1 rød peberfrugter
1 grøn peberfrugter
200 g.grønne bønner
 
2 dl.skummetmælk
2 tsk.Maizena
 
 salt
 peber
 
Skær kød og løg i tern og brun dette i en gryde - evt. med en smule olie. Tilsæt tomatpuré, paprika og vand, og lad det småkoge i ca. 30 minutter.

Mens kødet koger, skæres peberfrugten i tern og bønnerne i mindre stykker. Dette tilsættes efter de 30 minutter og det hele koger yderligere ca. 15 minutter.

Rør Maizenaen op med mælken. Efter endt kogetid tilsættes dette - lidt ad gangen og under omrøring. Kog op indtil det har den rette jævning - efter smag.

Server med kartoffelmos eller ris.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Kødboller i selleri (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.selleri
 vand
 salt
 
Fars: 
500 g.hakket svine- og kalvekød
60 g.hvedemel
2 æg
2.5 dl.sødmælk
 evtfinthakket løg
1 tsk.salt
0.5 tsk.peber
 
Sovs: 
50 g.smør
3 spsk.hvedemel
10 dl.kogevand
 evt.bouillonterning
1 tsk.salt
0.5 tsk.hvid peber
 
1000 g.kartofler
 
Skræl sellerien og skær den i ca. 1 cm. store tern og kog dem i letsaltet vand i ca. 10 minutter. Vandet må kun lige simre - ikke bulderkoge. Tage de kogte selleriterninger op med en hulske.

Fars:
Rør det hakkede svine- og kalvekød sejt med salt og peber, herefter røres melet i og æggene tilsættes et ad gangen, mælken røres i farsen lidt ad gangen til en tilpas konsistens. Tilsæt eventuelt finthakket løg.

Form kødboller med en spiseske og læg dem forsigtigt i vandet, som kun må småkoge. Lad kødbollerne simre i ca. 10 minutter, til de er gennemkogte. (Når de er klar svømmer de ovenpå).


Sovs:
Kog suppen op igen og tilsæt smør, der er rørt sammen med hvedemel. Lad sovsen koge ved lavt blus i nogle minutter.

Smag sovsen til med hvid peber og salt. Tilsæt derefter selleriterningerne. Varm sovsen forsigtigt igennem. Tag den af blusset og tilsæt evt. de æggeblommer herefter må saucen ikke koge.

Til slut vendes kødbollerne forsigtigt i sovsen, og retten serveres i et varmt fad. Man kan også servere boller og sellerisovs hver for sig.

Spis enten groft hvedebrød eller hvide kartofler til.

Tips:

Nogle mener, at selleri er mest velegnet til denne ret sidste på sommeren og først på efteråret. Senere skulle selleri tit få en mere skarp smag. (Jeg har lavet retten i januar, og den smagte herligt! Man laver jo ikke boller i selleri, hvis man ikke bryder sig om selleri!)

Halvdelen af sellerien kan erstattes med persillerod, pastinak eller majroe, som skæres i små firkanter og koges sammen med sellerien.

Pizzabøffer / Pizzabøf (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 spsk.rasp
1.5 dl.mælk
500 g.hakket oksekød
1 æg
1 spsk.hakket løg
1.5 tsk.salt
 
20 g.smør
 
Sauce:  
200 g.løg
1 fedpresset hvidløg
200 g.champignon renset vægt
1 ds.flåede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 dl.vand
1 tsk.oregano tørret
1 tsk.salt
 peber
 
Tilbehør:  
400 g.spaghetti
 
Raspen udblødes i mælken. Kødet røres med rasp, æg, løg og salt. Kødet formes til bøffer, som brunes på panden i smør, tages af panden.


Løget hakkes, og champignonerne skæres i skiver. Hvidløget presses.

Løg, hvidløg og champignon svitses i fedtstoffet fra bøfferne. Tomat, tomatpuré og krydderier tilsættes. Saucen småkoger ca. 5 minutter.

Bøfferne lægges i sovsen og steger færdige i saucen 4-5 minutter under låg.

Serveres med friskkogt spaghetti.

Kalkunbryst i bradepande (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.kalkunbryst
 
Marinade: 
1 citron skallen heraf
1 spsk.citronsaft
1 spsk.olie
2 fedhvidløg
1 tsk.rosmarin
1 tsk.salt
 peber
 
1000 g.bagekartofler
3 peberfrugter
100 g.bacon i skiver
2 spsk.kapers
2 tsk.paprika edelsuss
 salt
 peber
 
2 dl.hvidvin
2 dl.grønsagsbouillon
 
Sauce: 
25 g.smør
1 spsk.hvedemel
1 tsk.dijonsennep
 persille frisk
 purløg frisk
 salt
 peber
 
Ingredienserne til marinaden blandes og gnides på kalkunbrystet, som derefter lægges i midten af bradepanden.

Kartoflerne skrælles, halveres på langs og lægges rundt om kødet. Peberfrugterne skæres i ringe og lægges over kartoflerne. Baconen skæres i strimler. Bacon, kapers, salt, peber og paprika drysses over kartoflerne.

Bradepanden sættes midt i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn i 15 minutter.

Vin og bouillon hældes derefter forsigtigt i, og det hele dækkes med stanniol, og varmen skrues ned til 175 grader C. alm. ovn. Retten steger videre i ca 1 time (ca 80 grader Centrumstemperatur).

Kødet tages op hviler 10-15 minutter under stanniol, før det skæres i skiver.

Imens sigtes væden fra og bruges til en sauce.

Sauce:
Smørret smeltes og hvedemelet røres i, den sigtet sky fra bradepanden tilsættes lidt af gangen, saucen koges så ind til en passende konsistens.

Tilsæt dijonsennep og hakkede krydderurter og smages til med salt og peber.

Gode Ben (stegeben) (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.Flæskeben
30 g.smør
 
1 spsk.Salt
 peber
15 dl.vand
 
 jævning
 salt
 peber
 
Benene brunes i en stor gryde, nogle stykker af gangen så de alle bliver brune.

Benene lægges alle tilbage i gryden og der tilsættes ca. 1½ l. vand eller til det næsten dækker benene. Tilsæt salt, peber og lad retten koge langsomt til kødet er mørt ca. 2-3 timer.

Tag benene op og sigt evt skyen. Lad skyen koge ned til ca. ½ l. og jævn den med mel. Smag den til med salt og peber.

Serveres med kogte kartofler og rigelig sovs til.

Cowboytoast, hjemmelavet (søndag)

Antal personer: 12

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hakket oksekød
1.5 æggehvide past.
2 spsk.Rasp
1 spsk.Worchestersauce
2 tsk.Løgpulver
1 tsk.Tabasco
 Salt
 Peber
 
Løg: 
2 løg
1 spsk.Sukker
0.5 dl.vand
 salt
 
24 skiverclubsandwich
 burgerdressing
 
Bøffer:
Farsen røres godt sej (meget længere end til alm. Fars). Farsen formes til tynde firkantede bøffer på størrelse med brødet. Bøfferne steges i olie på pande, et par minutter på hver side.


Løg:
Løgene hakkes og ristes på en pande i olie med et drys sukker til løgene er klare. Tilsæt vand, når vandet er dampet væk er løgene færdige, smag til med salt.


På en skive toastbrød lægges en skefuld løg, og en bøf lægges på. På en anden skive toastbrød smøres burgerdressing, og brødet lægges på bøffen med dressingen nedad.

Toasten kan nu gemmes på køl, pakkes ind og fryses, eller smides direkte i toasteren.