Persillekoteletter (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 gsvinekoteletter
 salt
 peber
4 tomater
 
40 g.franskbrødskrumme
15 g.margarine
1 æggeblomme
3 spsk.hakket persille
1 fedhvidløg
 
1000 g.kartofler
 
Koteletterne brunes på en tør pande. Lægges i et ildfast fad og krydres med salt og peber.

Tomaterne skæres i halve, drysses med salt og lægges ved siden af koteletterne.

Toastbrødet smuldres og røres med margarine, æggeblommen, hakket persille, presset hvidløg, salt og peber. Blandingen fordeles på koteletterne og fadet stilles i ovnen 15 minutter ved 225 grader C. alm. ovn.

Servers med kogte kartofler.

Stegt kyllingebryst med æbler og bacon (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kyllingefilet uden skind og ben
125 g.bacon i skiver
1 æbler
2 fedhvidløg
 timian
 salt
 peber
 
Sauce: 
25 g.smør
1 spsk.hvedemel
5 dl.piskefløde
2 spsk.dijonsennep
1 bdt.persille
 salt
 peber
 
600 g.spidskål
 vand
 salt
 evt.smør
 
1000 g.kartofler
 
Snit kyllingebrysterne to gange på tværs og kom æblebåde i de to lommer. Pak hvert bryst ind i bacon. Krydr med salt, peber og timian samt knust hvidløg, læg dem i et ovnfast fad og sæt dem i ovnen ca. 30-40 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Smøret smeltes i en gryde, mel tilsættes og røres godt sammen. Væden fra kyllingen og fløde tilsættes lidt efter lidt under omrøring, smag til med dijonsennep. Tilsæt hakket persille til sidst.

Spidskålen halveres på langs og stokken skæres fra. kålen blancheres i spildkogende let saltet vand i 4-5 minutter. læg kålen i et dørslag og lad den dryppe af. Smelt evt. lidt smør i gryden og vend kålen heri.

Kyllingebrysterne anrettes på letkogt savoykål eller spidskål og saucen hældes ved.

Server med små nye kartofler eller pilekartofler.

Pandekager med fyld (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Madpandekager: 
250 g.hvedemel
0.5 tsk.salt
5 dl.mælk
4 æg
3 spsk.olie
 
Fyld: 
500 g.oksekød hakket
400 g.løg
0.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
1 ds.tomater
70 g.tomatpure koncentreret
3 fedhvidløg
1 tsk.oregano
1 tsk.basilikum
 
Toppings: 
125 g.Cheddarost
 
Madpandekager:
Bland mel og salt. Rør mælken i til en klumpfri jævning. Rør æggene i et ad gangen. Lad dejen hvile 30 min.

Rør olie i. Kom lidt fedtstof på panden til første pandekage. Der bliver 10 tynde pandekager af portionen (23 cm. i diameter).

Fyld:
Svits de hakkede løg i olien. Kom kødet i og skil det ad med en gaffel. Brun det under omrøring. Tilsæt salt og peber. Kom tomater, tomatpuré, hakket hvidløg og krydderurter ved. Lad det koge sammen 10-15 min. over svag varme. Smag det til.

Fordel fyldet på pandekagerne og rul dem sammen. Læg de fyldte pandekager side om side i folieform eller fad 23x33 cm., der eventuelt kan tåle frysning, drysses med reven ost.

Pandekagerne kommes i ovnen ved 250 grader C. alm. ovn 10-15 min.

De frosne pandekager kommes i en 200 grader C. alm. ovn i 25-30 minutter.

Italienske kødboller (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.svinekød hakket 6%
150 g.toastbrød
1 dl.grøntsagsbouillon
2 æg
4 spsk.reven parmesanost
2 tsk.tørret rosmarin
4 spsk.hakket persille
2 fedhvidløg
 salt
 peber
 olivenolie
 
Sovs: 
1000 g.tomater
400 g.løg
300 g.blegselleristilke
4 dl.grøntsagsbouillon
 salt
 peber
3 fedhvidløg
 basilikum
 
500 g.båndpasta frisk
 
Udblød det afskorpede brød i bouillonen. Rør det derefter i det hakkede kød. Tilsæt æg og ost. Ælt knust rosmarin, finthakket persille og finthakket hvidløgsfed i. Krydr med salt og peber.

Del farsen i 24 portioner og tril hver til en rund frikadelle. Kom evt. lidt mel på fingrene, hvis farsen er meget fedtet. Steg frikadellerne i olie på en pande, og sørg for, at de hele tiden vendes, så de bliver jævnt stegte. De skal stege 12-15 min. i alt. Tag dem af panden og hold dem varme.

Sovs:
kom hakkede tomater, hakkede løg og fintsnittede blegselleri i en gryde med bouillon. Krydr med salt, peber og finthakket hvidløgsfed. Lad det koge ved jævn varme i en halv time. Smag til med salt og peber og bland fintpillet basilikum i.

Hæld tomatsovsen over frikadellerne og servér med pasta.

Fyldt kalkunbryst med grøntsager (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.kalkunbryst
3 spsk.kapers
1 skalotteløg
12 oliven u/sten
100 g.champignon
 oregano frisk
 persille frisk
50 g.smør
3 dl.hvidvin
2 dl.piskefløde
 salt
 peber
 
1000 g.kartofler
 
Kalkunbrystet skæres i 4 tykke skiver. Hvert stykke kalkunbryst snittes i siden, så der dannes en lomme.

Smør røres blødt og blandes med kapers, hakket skalotteløg, hakkede oliven, hakkede friske krydderurter og hakkede champignon. Fyldet lægges ind i lommerne, der lukkes med en kødnål.

Steges i smør på begge sider. Krydres med salt og peber. Vin hældes over og skyen tilsættes fløde og evt. lidt jævning. Steges i alt 20 minutter under låg.

Serveres med årstidens grøntsager.

Kogt oksebryst med smørdampet spidskål (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.oksebryst med ben
200 g.gulerødder
200 g.skalotteløg
 
Tilbehør: 
2 Spidskål
1000 g.nye kartofler
 smør
 
Sauce: 
75 g.smør
1 spsk.hvedemel
 kogevand
 salt
 peber
 
Sæt oksebrystet over i koldt vand. Lad det koge ved svag varme i ca. 80-90 minutter til kødet er meget mørt. Har du nogle grøntsagsrester kan disse tilføjes og koges med.

Spidskålen deles hver i 6 stykker som blancheres i spildkogende vand. Lages op og lægges i en sautepande med det vand der hænger ved samt smør. Dampes nu møre ca. 10 minutter.

Opbagt smørsauce:
Smørret smeltes og melet røres i, kogevand tilsættes under konstant omrøring til en passende konsistens. Smag til med salt og peber

Hjemmelavet forårsruller (søndag)

Antal personer: 8

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 g.hvedemel
4 dl.vand
 salt
1.5 tsk.olie
 
Til stegning: 
 olie
 
Fyld: 
250 g.hvidkål
150 g.porre
150 g.løg
1 ds.bambusskud
100 g.champignon
200 g.bønnespirer
4 spsk.olie
125 g.hakket oksekød
125 g.hakket svinekød
4 spsk.sojasauce
4 spsk.sherry
 salt
 cayennepeber
 
 
Pensling: 
 æggeblomme
 
Kom melet i en skål og rør, mens vandet langsomt hældes i. Tilsæt olie og salt. Lad dejen hvile i 30 minutter.

I mellemtiden tilberedes fyldet:
Skyl hvidkål eller kinakål og porre og skær dem i tynde strimler. Pil og hak løget. Lad bambusskudene dryppe af og skær dem derefter i fine strimler. Skyl bønnespirerne. Rens champignonerne og snit dem fint.

Varm olien på en stor pande og brun kødet. Tilsæt kål, porre, løg og bambusskud. Lad det svitse i ca. 5 minutter. Derefter hældes svampe og bønnespirer i, og det hele svitses et par minutter. Smag til med soya, sherry eller risvin, salt og cayennepeber.

En pande (ca. 25 cm i diameter) pensles med olie. Hæld dejen op i et målebæger og fordej en ottendedel af den på panden. Sørg for, at der ingen huller er. Lad pandekagen stivne ved svag varme. Den skal ikke vendes. Læg den på et fugtigt viskestykke. Bag resten af dejen på samme måde.

Fyldet fordeles på pandekagerne, pensl kanterne med en rest flydende dej eller meljævning. Fold dejen sammen om fyldet (red: Æv! Det er *lidt* svært at gengive på skrift) og trykkes godt fast, så rullen er helt lukket.

Varm olien i en frituregryde og kog rullerne et par stykker ad gangen, til de er gyldne og sprøde. Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir.

Tips:

Frysning:
Forårsrullerne kan fryses både rå og stegte, men det er at foretrække rå.

Stegte forårsruller kan genopvarmes i ovnen ved 200 grader ca. 15 minutter.