Farseret Blomkål i fad (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.blomkål
 
Fars: 
500 g.hakket kalve- og flæskekød
150 g.hvedemel
2.5 dl.piskefløde
150 g.løg
1 æg
 salt
 peber
 
smør til fadet 
 
1000 g.kartofler
 
Blomkålen deles i buketter og koges i saltet vand i 2-3 minutter. Tages op og dryppes af for vand.

Fars:
Rør det hakkede kød med mel, fløde, revet løg, æg og krydderier. Vend forsigtigt den let kogte blomkål i uden at mase blomkålen.

Læg blandingen i et smurt ovnfast fad og stil fadet midt i en 200 grader C. alm. ovn i ca 35 min.

Server med nye kogte kartofler og tomatsalat eller en varm krydret tomatsovs.

Kalkunschnitzel med citronsauce (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunschnitzler
 salt
 peber
 
Stegning: 
25 g.smør
 
Sauce:  
3 æggeblommer
1 citron saften heraf
2 tsk.maizena majsstivelse
3 dl.hønsebouillon
 salt
 hvid peber
 
Salat: 
4 tomater
1 løg
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
 
Citronsaucen:
Pisk æggeblommer, citronsaft og maizena sammen. Tilsæt den varme bouillon under piskning. Varm saucen langsomt op under svag varme og stadig piskning. Den må ikke koge, så skiller den. Smag til med salt og peber. Hold saucen varm for meget svag varme og under hyppig omrøring eller over vandbad, mens kødet tilberedes.

Krydr kalkunschnitzlerne med salt og peber. Varm smørret på en pande og steg schnitzlerne gyldne heri, 3-5 minutter på hver side. Læg de stegte schnitzler på et varmt fad og byd citronsaucen til.

Server med kogte kartofler og tomatsalat.

Mexicansk pastafad (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 spsk.vindruekerneolie
200 g.løg
500 g.oksekød hakket
1 ds.hakkede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 grøn peberfrugt
1 spsk.chili mild
 salt
 peber
 
250 g.pastaskaller
 
1 ds.røde kidneybønner
 
125 g.Cheddarost
 
Varm olien i en gryde, tilsæt det hakkede løg og steg indtil det bliver blødt. Kom kødet i, brun det godt, tilsæt tomater m/væde, tomatpuré, grøn peber, chili, salt og peber. Lad det simre i 15 minutter.

I mellemtiden koges pastaskallerne i kogende, saltet vand. Hæld vandet fra.

Kom bønnerne uden væde i chiligryden og vend til sidst pastaskallerne i.

Kom i et ildfast fad og spred den revne ost over. Bag i forvarmet ovn ved 180 grader C. alm. ovn i 30 minutter.

Hamburgerryg Piccata (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.hamburgerryg
2 spsk.hvedemel
0.25 tsk.peber
2 æg
3 spsk.vand
80 g.parmesanost
30 g.smør
1 spsk.olie
 
Rissalat:  
3 dl.løse ris kogte og kolde
1 tomat
0.5 peberfrugter
0.5 avocado
100 g.blandet salat
 
Sennepsdressing: 
1 tsk.dijonsennep
1 dl.eddike
3 dl.olie
 
Skær kødet i 1/2 cm tykke skiver. Bland mel og peber. Vend skiverne heri.
Pisk æg, vand og ost sammen og vend skiverne i æggemassen.

Smør og olie varmes op på en slip-let pande til det er lysebrunt. Steg piccata-skiverne gyldne ved svag varme, i alt ca. 4 minutter.

Kylling med rygeost og dampede grønsager (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 storkylling eller bornholmerhane
100 g.rygeost
1 bdt.persille
1 bdt.purløg
1 tsk.salt
0.75 tsk.peber
 evt.hvidløg
 
Dampede grønsager: 
400 g.nye gulerødder
300 g.forårsløg
500 g.grønne asparges
1000 g.spidskål
25 g.smør
1 tsk.salt
1 spsk.frisk estragon
 
1000 g.nye kartofler
 
Gnid kyllingen indvendigt med salt.

Bland rygeosten med hakket persille, fintsnittet purløg, salt og peber. Løsn forsigtigt skindet fra brystet ved at føre en finger forsigtigt rundt mellem skind og kød, dette gøres fra halsen og indefter. Fyld rygeostblandingen i en sprøjtepose og sprøjt blandingen ind mellem skind og kød, tryk forsigtigt blandingen rundt i et jævnt lag.

Fyld persillestilke og indmad ind i kyllingen og læg den i et ovnfast fad med brystet opad.

Steg kyllingen 1 time ved 200 grader C i almindelig ovn, eller 170 grader C i varmluftsovn.

Dampede grønsager:
Skær gulerødderne i lange skrå stykker. Forårsløg og asparges skæres i ca. 5 cm stykker på skrå. Spidskålen skæres i kvarte.

Læg gulerødderne i en sauterpande eller en stor gryde. Fordel smør over og drys med estragon og 1 tsk. salt. Hæld 1 dl. vand ved og læg tætssluttende lå på. Sæt panden over stærk varme i 3 minutter.

Tilsæt løg, asparges og spidskål og damp yderligere 5 minutter. Pas på at ikke al væde damper af, da tilsættes ekstra væde.

Serveres med nye kartofler.

Tips:

Brug allerhelst en stor kylling på 1600 gram eller mere

Oksemørbrad bøffer med parmaskinke og spinatcreme (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 bøffer af oksemørbrad
4 skiverlufttørret Principe del Friuli skinke
 smør til stegning
 salt
 peber
 
Spinatcreme: 
2 dl.kalvebouillon
1 bk.baby spinat
50 g.smør
1 knsp.sambal oelek
 salt
 peber
 
1 bdt.grønne asparges
1 bdt.hvide asparges
 
Grill skinken i ovnen til den er sprød.

Brun bøfferne hurtigt på begge sider. Steg dem færdige i smør ved middel varme 3-5 minutter på hver side afhængig af tykkelse. Krydr med salt og peber.

Bring kalvebouillon i kog, tilsæt spinat og rør godt rundt. Tag gryden af varmen, når spinaten er faldet sammen, og blend den med smør til en grøn cremet sauce. Smag til med sambal oelek, salt og peber.

Varm evt. forsigtigt saucen op igen, den må ikke koge og den skifter kulør, hvis den holdes varm i længere tid.

Skræl de hvide asparges. Skær den nederste træagtige del af aspargesene væk. Skær aspargesene i lidt mindre stykker. Damp de hvide asparges ca. 5 minutter og de grønne 2-3 minutter.

Anret bøfferne på varme taller-kener med en skive sprød lufttørret skinke på toppen.
Kom asparges og spinatcreme ved og server små nye kartofler til.

Lys stroganoff med rabarberstykker (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.nye kartofler
 
600 g.rabarber
1 dl.vand
100 g.sukker
 
600 g.oksemørbrad
1 rød peberfrugt
400 g.løg
2.5 dl.piskefløde
 salt
 peber
2 spsk.olie
 
Kartofler koges.

Rabarber i mindre stykker koges letmøre i sukkerlage (vand og sukker).

Kødet skæres i tynde strimler som steges af ved hård varme og krydres. Tages af panden og holdes lun.

Herefter steges strimlet løg og peberfrugt.

Der hældes fløde på. Kog ind til passende konsistens og smag til med salt og peber. Til slut kommes kødet tilbage, det skal kun lige varme kort inden det serveres

Server kødet sammen med de kogte kartofler og de letmøre rabarberstykker.