Helstegt lammekrone med glaserede gulerødder (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.lammekrone
3-4 fedhvidløg
 rosmarin
 salt
 peber
 
Lammebouillon: 
 afpuds fra lammekronerne
 Smør
 vand
 
Sauce: 
4-5 dl.lammebouillon
 Smørbolle
 salt
 peber
 kulør
 
Glaserede gulerødder: 
5-600 g.gulerødder
 lidt timian
1 dl.flydende kalvefond
25 g.smør
 lidt frisk timian
 
Lammekronerne afpudses for fedt og sener. Gnides med presset hvidløg og krydres med rosmarin, salt og peber

Steges i bradepande i ovnen i 20-30 minutter ved 200 grader C. alm. ovn, hviler i 20 minutter inden de serveres.


Lammebouillon:
Afpudset fra lammekronerne brunes godt af i lidt smør, vand hældes over og det småkoger mens lammekronerne er i ovnen. Når lammekronerne er stegte hældes bouillonen i bradepande som stilles tilbage i ovnen i 5-10 minutter.

Sauce:
Lammebouillonen sigtes og jævnes med en smørbolle, smages til med salt og peber og farves evt. lidt med kulør.


Garniture:
Gulerødderne skæres efter ønske, ikke for groft. Blancheres i vand i 5-10 minutter. Gulerødderne tages op.
Smørret smeltes og kalvefonden tilsættes og koger lidt ned, gulerødderne tilsættes og krydres med friskhakket timian, salt og peber.

Serveres med nye kogte kartofler svunget i smør og persille.

Shawama med pitabrød (tirsdag)

Antal personer: 1

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
50-75 g.skært okse- og/eller lammekød pr. næse/pita
 Citronsaft
 lidt salt
 Olie til stegning
 Garam masala
1 Pitabrød
 
Dressing:  
 Yoghurt naturel, rørt op med lidt tahin (sesampasta)
 
Grøntsager:  
 Tomater i skiver
 Bønnespirer
 Salat i strimler
 
Kødet skæres i tynde strimler, drysses med 1 tsk. garam masala, citron og lidt salt, trækker et par timer i en plasticboks eller skål.

Pitaerne lunes på en pande. Kødes steges på samme pande i lidt olie. Flæk brødene, kom grøntsagerne i. Fordel kødet og hæld en skefuld dressing i hver. Det skal være lidt stærkt - det luner.

Tips:

Denne opskrift er perfekt til en rest lammekød. f.eks. fra Påske.

Hamburgerryg i folie (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hamburgerryg
 
1000 g.kartofler
300 g.løg
4 tomater
4 spsk.smør
2 fedhvidløg
4 spsk.persille
 
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Fordel dem på 4 stykker godt smurte alufolie. Læg løgringe på.

Kom kødet skåret i 4 tykke skiver på og derefter tomatskiver. Rør smør og knust hvidløg sammen og fordel det over tomaterne.
Drys med hakket persille.

Fold folien om fyldet og sæt pakkerne i et fad. Sæt pakkerne i ovnen i 50 minutter ved 175 grader C. alm. ovn.

Pizzabøf (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 spsk.rasp
1.5 dl.mælk
500 g.hakket oksekød
1 æg
1 spsk.hakket løg
1.5 tsk.salt
 
20 g.smør
 
Sauce:  
200 g.løg
1 fedpresset hvidløg
200 g.champignon renset vægt
1 ds.flåede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 dl.vand
1 tsk.oregano tørret
1 tsk.salt
 peber
 
Tilbehør:  
400 g.spaghetti
 
Raspen udblødes i mælken. Kødet røres med rasp, æg, løg og salt. Kødet formes til bøffer, som brunes på panden i smør, tages af panden.

Løget hakkes, og champignonerne skæres i skiver. Hvidløget presses.

Løg, hvidløg og champignon svitses i fedtstoffet fra bøfferne. Tomat, tomatpuré og krydderier tilsættes. Saucen småkoger ca. 5 minutter.

Bøfferne lægges i sovsen og steger færdige i saucen 4-5 minutter under låg.

Serveres med friskkogt spaghetti.

Sydhavskylling (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Karrysovs:  
200 g.løg
125 g.bacon i skiver
1 spsk.karry
70 g.Tomatpure, koncentreret
2 spsk.hvedemel
3 dl.kyllingebouillon
0.5 ds.ananasringe
 
1200 g.kylling hel
1.5 spsk.hvedemel
1 tsk.salt
0.5 spsk.karry
25 g.smør
2 æbler
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Karrysovs:
Begynd med sovsen, så den er klar, når retten skal sættes i ovnen. Skræl og hak løget. Skær baconen i strimler. Svits løg og bacon sammen et par minutter. Strø karry over og lad det svitse med et øjeblik. Bland mel og tomatpuré i. Tilsæt bouillon og væde af ananasen og lad det koge sagte i ca. 10 minutter. Smag til med salt og kom ananasterningerne i.


Del kyllingerne i portionsstykker. Bland mel, salt og karry i en plastikpose. Læg nogle kyllingestykker ad gangen i posen, ryst den så melblandingen helt dækker stykkerne. Gør det samme med resten af stykkerne.

Brun kyllingestykkerne i fedtstoffet og læg dem i et ovnfast fad.

Hæld karrysovsen over. Sæt retten i ovnen i ca. 35 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Garner fadet med små æbleskiver efter ca. halvdelen af tiden.

Nakkesteg stegt som vildt (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.nakkekam (uden svær)
 
Marinade: 
7 dl.rødvin
200 g.løg
200 g.gulerødder
1 laurbærblad
6 enebær hele
2 timiankviste
4 stilkepersille
 
Til stegningen: 
125 g.bacon i skiver
50 g.margarine
2 dl.piskefløde
 ribsgelé
 salt
 peber
 
1500 g.kartofler
 
Læg kødet i en stor skål / gryde sammen med løg i både, gulerødder i tern, laurbærblad, knuste enebær, timiankviste og persille. Hæld rødvin over og lad det stå et køligt sted natten over. Vend det engang imellem, så al kødet kommer i kontakt med marinaden.


Tag kødet op af marinaden og dup det tørt. Si marinaden. Skær baconen i tern og rist dem i en stegegryde. Smelt margarinen gylden heri og brun kødet på alle sider.

Krydr med salt og peber og hæld marinade, urter samt 1 dl af fløden ved. Læg låg på og lad kødet stege mørt i 2½-3 time.

Tag kødet op og tilsæt resten af fløden. Jævn sovsen let og smag den til med ribsgelé.

Serveres med kartofler, ribsgelé og evt. waldorffsalat.

Bradepandepizza med fire slags fyld (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej: 
500 g.hvedemel
2.5 dl.vand
25 g.gær
1 spsk.olivenolie
1 spsk.sukker
2 tsk.salt
 
Sauce: 
2 løg
1 spsk.olivenolie
1 fedhvidløg
1 ds.hakkede tomater
 salt
 peber
 timian
 oregano
 basilikum
 chili stærk
 
Fyld: 
50 g.champignon
75 g.skinkestrimler kogt
 
75 g.pepperoni
0.5 grøn peberfrugt
 
100 g.bladselleri
150 g.tun i olie drænet vægt
 
150 g.hakket oksekød
1 spsk.olivenolie
0.5 grøn peberfrugt
 
200 g.reven ost
 
Dej:
Opløs gæren i vandet. Bland resten sammen med det lunkne vand, gem dog mel til at ælte på.

Ælt dejen rigtig meget – og drys lidt mel på og skær et kryds og lad dejen hæve under et rent viskestykke ca. 30 minutter.

Sauce:
Løg og hvidløg snittes fint og svitses i olivenolie. Dåsetomaterne blendes og hældes ved. Tilsæt salt og peber, masser af timian og basilikum samt lidt oregano. Smag til med lidt stærk chilli. Chilli smagen må gerne være lidt stærk men absolut ikke dominerende. Lad sovsen småsimre i en times tid ved lavt blus. Det giver en god konsistens på sovsen.


Dejen slås ned og rulles ud i en bradepandes størrelse. Dejen lægges i en smurt bradepande, og kanten foldes ned en gang hele vejen rundt.

Saucen smøres jævnt ud over dejen.

Det hakkede oksekød brunes på panden i lidt olie, en rest af tomatsauce kan blandes i eller fordeles over kødet.

De fire slags fyld fordeles i felter på bunden og der drysses ost over.

Bages i forvarmet ovn i 20-25 min. ved 200 grader C. alm. ovn.

Tips:

Pizzaen kan jo selvfølgelig laves med kun en slags fyld efter smag, så ganges det blot op med 4, eller der bruges en helt anden slags fyld.