Ild i røret (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hakket oksekød
600 g.løg
300 g. gulerødder
1000 g.hvidkål i fine strimler
3 spsk.karry, stærk
 salt
 peber
1 ds.flåede tomater
 vand
10 g.margarine
 
7 dl.vand
4 dl.ris
Løgene og gulerødder skæres i skiver, hvidkålen i fine strimler.

Løgene brunes i margarinen. Karry tilsættes og brunes med. Kødet brunes. Hvidkål tilsættes og brunes lidt efter lidt. Gulerødder tilsættes og brunes med. 1 dåse tomater hakkes fint og koger med. Tilsæt evt. lidt vand.

Retten koger til kålen er mør. ca. 45 - 60 min. Behøver ikke jævning, det meste væde fordamper.

Serveres med løse ris og flutes. Lav rigeligt, for det er svært at stoppe igen.

Karryfad med ananas og rosiner (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.kartofler
400 g.løg
0.5 ds.Ananasringe
150 g.rosiner
 
1 spsk.olie
2 spsk.karry
500 g.svinemørbrad
 
1 dl.ananasjuice
2 spsk.sojasauce
1 dl.svinebouillon
1 dl.piskefløde
1 tsk.salt
 
Kartoflerne skrælles og skæres i meget tynde skiver. Løgene skæres ligeledes i meget tynde skiver, og ananasringene deles i otte dele hver.

I et stort ildfast fad lægges lagvis Halvdelen af kartoflerne, løg, ananas og rosiner.

Olien varmes på en pande sammen med karryen. Mørbraden, som er afpudset og skåret i 2 cm tykke skiver (tryk dem let flade) brunes på begge sider. Mørbradstykkerne Lægges ikartoffelfadet, og afslut så med de sidste kartofler.

Ananassaft (fra dåsen), soja sauce, bouillon og fløde hældes på panden, hvorpå mørbradstykkerne blev brunet. Det hele gives et opkog, smages til med salt og hældes over kartoffelfadet.

Fadet sættes i ovnen i 1 time ved 200 grader C. alm. ovn. tildækket med stanniol. Staniolen tages af og fadet gives endnu 20 minutter.

Serveres med mangochutney.

Fyldt kalkunrulle (onsdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.kalkunbryst
400 g.helbladet spinat
100 g.revet mozzarellaost
100 g.skinke pålægsskinke i skiver
300 g.bacon i skiver
 salt
 peber
 
Stegning: 
50 g.smør
 
3 dl.vand
 
400 g.champignon renset vægt
 
Sauce: 
2.5 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
1500 g.kartofler
1 dl.olie
 salt
 paprika
 
Skær forsigtigt og med en skarp kniv kalkunbrystet så du får 2 lige store flade stykker. Bank dem let flade.

Optø spinaten og krydr med salt og peber. Fordel først spinaten dernæst osten og skinken ovenpå.

Rul nu kalkunbrystet sammen. Krydr med salt og peber og sno baconen omkring. Bind til sidst bomuldssnoren rundt om så det holder fast på kalkunrullen.

Steg rullerne i smør i en stor gryde til rullen er pænt lysebrun på alle sider.

Tilsæt så de hele champignon og vand og lad rullerne snurre i ca. 45 minutter. Tag kalkunruller op og pak dem ind i folie. Tag også champignonerne op.

Sauce:
Lad skyen stå lidt og drys så hvedemelet over, lad det opsuge fedtet og tilsæt så piskefløde og kulør. Smag til med salt og peber.

Skær kalkunrullen i passende stykker og server den sammen med kartoffelbåde (kartofler skåret i kvarte og som er penslet med olie, salt, peber og paprika, ca. 1 time ved 200 grader C. alm. ovn.)

Tips:

Kalkunrullen er ideel som pålæg! Lad rullen blive helt kold og skær så i tynde skiver. Perfekt til sanwich.

Spinaten kan skiftes ud med persille eller frisk basilikum, og smuldret feta i stedet for revet mozzarella.

Pasta i fad med oksekød og mornaysauce (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
300 g.pastaskruer
 
500 g.oksekød hakket
1 spsk.vindruekerneolie
1 fedhvidløg
1 ds.hakkede tomater
 salt
 peber
 oregano
250 g.knoldselleri
250 g.porrer
500 g.løg
 
5 dl.Mornaysauce
 
Pastaskruerne koges i letsaltet vand.

Oksekødet brunes i lidt olie, derefter tilsættes salt, peber, oregano, hvidløg og de hakkede tomater.

Porrer, selleri og løg skæres i passende stykker og sauteres i en gryde med lidt olie.

Et ovnfast fad smøres med lidt olie og pastaskruerne ligges i bunden, derpå porre-selleriblandingen, oksekød og til sidst mornaysauce efter behag.

Retten stilles i en 200 grader C. alm. ovn i ca. 30 - 35 minutter.

Server evt. flutes til.

Wienerschnitzel af skinkeschnitzel (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 skinkeschnitzel a ca. 150 - 200 g
1 æg
5 spsk.rasp
 smør
 
 kapers
50 g.peberrod, høvlet
1 ds.ansjoser
1 citron i skiver
 
Skysauce: 
1 dl.bouillon
 
Brasede kartofler: 
1000 g.kogte kolde kartofler
0.5 dl.vindruekerneolie
 salt
 peber
 
500 g.grønne ærter
 
Kødet bankes ud. Ægget piskes med 2 tsk. vand. Kødet vendes i ægget og derpå i rasp. Kødet steges i smør 4 - 6 min. på hver side.

Kødet lægges på et varmt fad og pyntes med 1 tsk. kapers, revet peberrod, 2 - 3 ansjoser og en skive citron på hvert stykke.

Panden koges af med bouillon som bruges til skysovs.

Brasede katrtofler:
Skær kartoflerne i mindre stykker og rist dem på en tefalpande i den varme olie.

Gammeldags grydekylling (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 kylling
1 bdt.persille (Groft hakket)
 Groft salt
25 g.Margarine
 
Sauce: 
25 g.margarine
2 spsk.hvedemel
1 tsk.sukker
 Kulør
 
1000 g.kartofler
 
Kyllingen renses og drysses med salt indvendig. Persillen puttes ind i kyllingen. (Luk til med en kødnål eller bind benene sammen med snor)

Gnid kyllingen med salt og brun den, i en stor gryde, på alle sider. Vend brystsiden nedad og hæld vand ved kyllingen. Til det når halvt op på kyllingen. Lad nu kyllingen små simre i ca. 1-2 timer. (Sørg for at der er væde ved hele tiden under stegningen.)

Når kyllingen er færdig tages den op af væden og får lov at trække.

Væden sies og der laves sovs af den. Smelt lidt margarine i en gryde, tilsæt noget mel og kom så væden i lidt efter lidt til sovsen har den retter konsistens. Tilsæt 1 tsk. sukker og kulør. Smag til og eventuelt tilsæt lidt mere salt.

Servering:
Der serveres kogte kartofler og agurkesalat til.

Gammeldaws æggekage med flæsk (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
8 æg
4 dl.sødmælk
2 spsk.hvedemel
2 tsk.salt
 Peber
400 g.røget flæsk eller bacon i tykke skiver
50 g.margarine (brug evt. fedtstof fra stegt tilbehør)
 
4 skivergroft rugbrød
0.5 bdt.purløg
 
Steg flæsket på en pande i 15-20 minutter, til den er sprød og gylden.

Del æggeblomme og æggehvide i 2 bøtter.

Æggeblommeren piskes sammen med mælk, mel, salt og peber. Æggehviden piskes stiv. Æggehviden røres forsigtig i æggemassen.

Lidt margarine eller fedtet fra bacon varmes op på en pande. Æggemassen hældes på. Din æggekage bliver bedst hvis den kommer i ovnen (200 grader C. alm. ovn) i ca. 17-20 minutter (hvis panden kan holde til at komme i ovnen).

Alternativt steges den på panden i 17-20 minutter med et låg på.

5 minutter før æggekagen er færdig lægges flæsket på. Og lige inden servering klippes purløg over æggekagen.

Tips:

Serveres med et rigtig godt og groft rugbrød, samt en rigtig god sennep.