Broget hverdagsgryde (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
200 g.finthakket løg
2 fedfinthakket hvidløg
3 spsk.olie
500 g.hakket oksekød
3 dl.ris
2 tsk.paprika
0.5 tsk.allehånde
0.5 tsk.cayennepeber
8 dl.oksebouillon
300 g.dybfrosne majs
300 g.dybfrosne fine ærter
1 ds.flåede tomater
 salt
 peber
 
 Pynt:
1 peberfrugt
 
Svits de finhakkede løg og hvidløg i olie, indtil løgene er klare, men kun let gyldne.

Tilsæt det hakkede kød og rør, til kødet har delt sig.

Tilsæt ris (rå) og krydderier og bland det hele godt. Hæld bouillonen og tomaterne i gryden og dæk med låg. Lad retten småsnurre under låg 20-30 minutter. Spæd evt. mere væske til.

Tilsæt majs og ærter. Kog retten videre ca. 10 minutter uden låg. Smag retten til.

Servering:
Retten serveres i gryden. Tynde ringe af peberfrugt lægges over.

Farsbrød med svinekød, bagte løg og kartofler (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Farsbrød: 
500 g.hakket, magert svinekød, ca. 10 % fedt
1.5 tsk.salt
0.5 tsk.peber
1 spsk.frisk timian (evt. tørret)
1 æg
3 fedhvidløg
2 dl.bouillon
1 dl.hvedemel
125 g.bacon i skiver
 
Halve bagte kartofler og løg: 
4 bagekartofler
4 løg
1 tsk.olie
 salt
 timian
 
Tilbehør: 
4 Tomater i skiver
1 løg
 
Tænd ovnen på 200 grader C. alm. ovn.

Rør kødet sejt med salt, peber og timian. Tilsæt æg, presset hvidløg eller revet løg og derefter væsken lidt ad gangen.

Til sidst røres melet i, rør evt. farsen med lidt mere væske, hvis den er for fast. Farsen stilles i køleskab i min. 10 minutter.

Læg farsen midt i en bradepande og dæk med baconskiver.

Skrub kartoflerne. løg og kartofler skæres igennem og lægges med snitfladen opad rundt om farsen. Snitfladerne pensles med olie og drysses med salt og evt. timianblade.

Bradepanden stilles i ovnen i 70 minutter. Check evt. med en kødnål at kødet er gennemstegt. kødsaften skal være klar.

Hertil passer choronsauce (tomatiseret bearnaise altså bearnaise af eget valg smagt til med koncentreret tomatpure).

Kyllingefilet som grydestegt kylling (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kyllingefilet
7.5 dl.vand
1 bdt.persille
 
Sauce 
 kulør
 salt
 peber
2 spsk.maizena majsstivelse
 
Tilbehør:  
1000 g.Kartofler
 
Brun kyllingefileterne i gryden. Hæld vand over så det lige dækker fileterne. Kom kulør salt peber og persille ved. Kog til kyllingen er mør (ca. 10 minutter).

Tag fileterne op og jævn sovsen med maizena giv den evt. 1 stk. bouillonterning for smagens skyld.

Serveres med kartofler.

Tips:

Smager som gammeldags grydestegt kylling, blot uden alt fedtet.

Pizzabøf (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 spsk.rasp
1.5 dl.mælk
500 g.hakket oksekød
1 æg
1 spsk.hakket løg
1.5 tsk.salt
 
20 g.smør
 
Sauce:  
200 g.løg
1 fedpresset hvidløg
200 g.champignon renset vægt
1 ds.flåede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 dl.vand
1 tsk.oregano tørret
1 tsk.salt
 peber
 
Tilbehør:  
400 g.spaghetti
 
Raspen udblødes i mælken. Kødet røres med rasp, æg, løg og salt. Kødet formes til bøffer, som brunes på panden i smør, tages af panden.

Løget hakkes, og champignonerne skæres i skiver. Hvidløget presses.

Løg, hvidløg og champignon svitses i fedtstoffet fra bøfferne. Tomat, tomatpuré og krydderier tilsættes. Saucen småkoger ca. 5 minutter.

Bøfferne lægges i sovsen og steger færdige i saucen 4-5 minutter under låg.

Serveres med friskkogt spaghetti.

Risengrød 02 (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 g.grødris
2 dl.vand
20 dl.mælk
1 tsk.salt
Vandet bringes i kog og risene tilsættes. De koger i vandet et par min.

Mælken tilsættes og retten bringes i kog under omrøring.

Grøden koger ca. 1 time, hvorefter den smages til med salt.

Tips:

Fordelen ved at koge risene i vandet et par minutter er, at grøden ikke brænder så nemt på.

Nakkesteg stegt som vildt (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.nakkekam (uden svær)
 
Marinade: 
7 dl.rødvin
200 g.løg
200 g.gulerødder
1 laurbærblad
6 enebær hele
2 timiankviste
4 stilkepersille
 
Til stegningen: 
125 g.bacon i skiver
50 g.margarine
2 dl.piskefløde
 ribsgelé
 salt
 peber
 
1500 g.kartofler
 
Læg kødet i en stor skål / gryde sammen med løg i både, gulerødder i tern, laurbærblad, knuste enebær, timiankviste og persille. Hæld rødvin over og lad det stå et køligt sted natten over. Vend det engang imellem, så al kødet kommer i kontakt med marinaden.


Tag kødet op af marinaden og dup det tørt. Si marinaden. Skær baconen i tern og rist dem i en stegegryde. Smelt margarinen gylden heri og brun kødet på alle sider.

Krydr med salt og peber og hæld marinade, urter samt 1 dl af fløden ved. Læg låg på og lad kødet stege mørt i 2½-3 time.

Tag kødet op og tilsæt resten af fløden. Jævn sovsen let og smag den til med ribsgelé.

Serveres med kartofler, ribsgelé og evt. waldorffsalat.

Amerikansk kalkunpie (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej:  
175 g.hvedemel
75 g.smør
1 æggeblomme
2 tsk.tørret timian
1 knsp.salt
0.5 dl.vand
 
Kalkunfyld:  
300 g.kalkunbryst
100 g.løg
300 g.gulerødder
100 g.blegselleri
30 g.smør
3 spsk.hvedemel
3 dl.hønsebouillon
1 tsk.tørret timian
 salt
 peber
 
Pensling 
 æggehvide
 
Hak smørret i melet og smuldr det ensartet. Tilsæt æggeblomme (gem hviden) og krydderier og saml hurtigt dejen med koldt vand. Eller kom samtlige ingredienser i en foodprocessor, og dejen er samlet på rekordtid. Læg dejen i køleskabet, mens fyldet tilberedes.

Kalkunfyld:
Skær kalkunkødet i smalle strimler. Rengør grøntsagerne og skær dem i strimler eller skiver.

Varm smørret på en stor pande og svits kød og grøntsager heri nogle minutter for god varme, mens der røres. Drys melet over og tilsæt suppen gradvist under omrøring. Smag stuvningen til med timian, salt og peber.

Fordel fyldet i bunden af at tærtefad (ca. 27 cm i diameter).


Rul dejen ud og læg den over fyldet som låg, skær den til i siderne og tryk den godt fast.

Udstik resterne af dejen med en lille form. Pensl dejen med sammenpisket æggehvide. Fæstn de små figurer på dejlåget, pensl igen og bag derefter pien i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 45 minutter.