Kylling i karry med kokosmælk (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.løg
4 kyllingefileter
3 tsk.karry
25 g.smør
2 dl.vand
4 tomater
2 røde peberfrugter
 salt
1 ds.kokosmælk stor
1 spsk.maizena majsstivelse
 vand
 
Tilbehør 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Kyllingefileterne skæres i mindre stykker, løgene skrælles og hakkes groft.

Semøret smeltes i en gryde og løgene svitses deri. Kort efter tilsættes karryen, som man ikke skal spare på, og løgene steger videre.

Kyllingestykkerne tilsættes og svitses til de har skiftet farve. 1-2 dl vand tilsættes og blandingen koger videre et par minutter.

Tomaterne skæres i små stykker, rød peberfrugt skæres i strimler og tilsættes sammen med salt. Retten koger herefter ca. 15 minutter til tomaterne er kogt ud.

Endelig tilsættes kokosmælk og saucen jævnes med maizena og efter opvarmning til kogepunktet er retten klar til servering.

Tips:

Tilbehør:
Kogte, løse ris, salat.

Bananer i skiver, dryppet med citron- eller appelsinsaft og vendt i kokos er godt tilbehør, hvis retten er blevet stærk.

Paprikagryde med oksekød - fedtfattig (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.skært oksekød
400 g.løg
1 spsk.vindruekerneolie
140 g.Tomatpure, koncentreret
5 dl.vand
2 spsk.paprika Edelsuss
 
1 rød peberfrugter
1 grøn peberfrugter
200 g.grønne bønner
 
2 dl.skummetmælk
2 tsk.Maizena
 
 salt
 peber
 
Skær kød og løg i tern og brun dette i en gryde - evt. med en smule olie. Tilsæt tomatpuré, paprika og vand, og lad det småkoge i ca. 30 minutter.

Mens kødet koger, skæres peberfrugten i tern og bønnerne i mindre stykker. Dette tilsættes efter de 30 minutter og det hele koger yderligere ca. 15 minutter.

Rør Maizenaen op med mælken. Efter endt kogetid tilsættes dette - lidt ad gangen og under omrøring. Kog op indtil det har den rette jævning - efter smag.

Server med kartoffelmos eller ris.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Amagerkoteletter (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 gsvinekoteletter
1 spsk.olie
400 g.løg
600 g.Savoykål
800 g.kartofler
10 hele hvide peber
2 dl.svinebouillon
 
Krydr koteletterne med salt og brun dem hurtigt på en varm pande. Pil løgene, skær dem i tykke skiver fra top til rod og svits dem i fedtstoffet.

Del kålen i 4 -6 stykker og lad det koge 4 -5 minutter i letsaltet vand. Skræl kartoflerne, skær dem i ca 1 cm tykke skiver og lad dem koge i letsaltet vand 4 -5 minutter. Lad kål og kartofler dryppe af.

Læg kål i bunden af et smurt, ovnfast fad. Drys de hele peberkorn over. Fordel koteletterne, kartofler, løg og resten af kålen herover. Hæld bouillon ved. Dæk med låg eller folie.

Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn 30-45 minutter.

Hurtig krydret kalkungryde (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
150 g.løg
1 spsk.olie
 
300 g.peberfrugt
1 dl.hønsebouillon
1 spsk.soya
1 tsk.chili
 salt
 peber
 
300 g.broccoli
200 g.spaghetti
 
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.

Svits kalkunkødet og det hakkede løg i en tykbundet gryde i olien.

Tilsæt peberfrugter i små tern, og herefter lidt bouillon, soja, og krydderierne. Lad retten småsnurre i et par minutter.

Tilsæt herefter broccolien, samt den kogte pasta. Lad retten derefter småsnurre i ca. 5 minutter.

Bankekød med enebær og kartoffelmos (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
700 g.skært oksekød
12 enebær hele
75 g.smør
200 g.løg
2 laurbærblade
 salt
 peber
10 dl.vand
 kulør
 Tyttebærsyltetøj
 jævning
 
Skær oksekødet i tynde skiver og bank kødskiverne godt og krydr dem med salt, peber og letknuste enebær. Brun dem godt i smørret, lidt ad gangen, tag op og hold varmt.

Svits det hakkede løg i fedtstoffet og kom kødet i gryden igen sammen med laurbærbladene. Hæld vandet over og bring det i kog. Læg låg over og lad det småstege i 1 time.

Tag kødet op på et varmt serveringsfad. Jævn saucen si evt. saucen og smag den til, giv den evt. lidt kulør.

Server retten med kartoffelmos og tyttebærsyltetøj.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Bayonneskinke med sennepssovs (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.bayonneskinke
 vand
 
500 g.gulerødder
200 g.rosenkål
1 bdt.forårsløg
 
Sovs: 
25 g.smør
1 spsk.hvedemel
4 dl.suppe fra skinken
1.5 dl.piskefløde
2 spsk.dijonsennep
 salt
 
1000 g.kartofler
 
Bring vandet i kog, læg skinken i og lad den simre 1 time, lige under kogepunktet, sluk for varmen og lad den trække en times tid i vandet før den serveres.

Skræl gylerødderne og skær dem i stave på ca 5 cm længde, fjern de yderste blade på rosenkålen og halver dem evt. Forårsløgene renses og skæres på skrå i ca. 5 cm. stykker.
Start med at koge gulerødderne da de skal koge længst, ca. 20 minutter. rosenkålen skal have ca. 8 minutter, og fåresløgene kun ca 1 minut.

Sovs:
Smelt smørret og rør melet heri. Tilsæt suppe fra skinken lidt efter lidt og spæd op med fløde Smag til med sennep og salt. Lad koge 2 minutter.


Server skinken, der er varmet i suppen uden at koge, skåret i pæne skiver. Giv grøntsager, kartofler og sovs til.

Blomkålsgratin med skinke (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.blomkål
 vand
 salt
 
40 g.smør
50 g.hvedemel
4.5 dl.mælk
 salt
 peber
 Muskatnød, stødt
 
5 æg
 
 Rasp
 
Del blomkålen i halvstore buketter. Kog dem sprøde i letsaltet vand, ca. 5 minutter. Tag den herefter op og dryp godt af.

Bag mel og smør grundigt igennem. Hæld mælk i lidt efter lidt, under omrøring. Kog saucen igennem et par minutter - til den er jævn. Smag til med salt, peber og revet muskatnød.

Hæld saucen saucen i en stor skål. Rør æggeblommer i saucen, når den er kølet en del af. Saucen skal forsat virke tæt og forholdsvis fast.

Pisk æggehviderne stive. Vend æggehvider i saucen og vend til sidst blomkålshovederne i.

Det hele fordeles i et smurt og raspdrysser ildfast gratinfad. Fordel et tyndt lag rasp over gratinen og gratiner i ovnen ca. 40 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Serveres med en skive kogt skinke og evt. smørklatter.

Tips:

Der kan eventuelt drysses lidt parmesanost over retten, inden den gratineres.