Hamburgerryggryde (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.hamburgerryg
25 g.smør
2 tsk.karry
 
2 porrer
1 rød peber
1 grøn peber
1 hvidløgsfed
70 g.tomatpure konc.
3 spsk.hvedemel
5 dl.bouillon
 
2 dl.fløde
 salt
 peber
 
9 dl.vand
5 dl.ris
 
 Persille
Hamburgerryggen skæres i skiver og brunes let i smør med karry, evt, af et par gange, tages op.

Tilsættes porrer i strimler, peberfrugter også i små strimler, tomatpure samt mel og bouillon, vend det hele godt rundt. Læg hamburgerryggen tlbage i gryden. Småkoger under låg til grøntsager og kød er mørt, ca. 15 minutter.

Derefter tilsættes fløde. Herefter koges retten op igen, og den smages til med salt og peber.

Drysses med persille inden serveringen med løse ris til.

Farseret squash (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 mellemstore squash
200 g.løg
20 g.smør
300 g.mager hakket oksekød
1 spsk.tomatpure koncentreret
0.5 tsk.basilikum, tørret
1 tsk.oregano, tørret
2 spsk.creme fraiche 18%
 salt
 peber
 
Til gratinering: 
2 spsk.rasp
30 g.revet emmentaler
 
Skær squash igennem på langs. Skrab indmaden ud med en ske, så skallerne er ca. 1 cm. tykke.
Hak squashkødet groft.

Skær løget i tern og svits det i smørret på en pande. Tilsæt oksekødet og lad det svitse med, til det har skiftet farve.

Kom tomatpuré, squashkød, hakket basilikum og oregano på panden og lad det stege et par min. ved stærk varme, så væden fordamper. Tag panden fra varmen og rør creme fraichen i og smag til med salt og peber.

Anbring squashskallerne i et ovnfast fad, og fordel fyldet i dem. Drys rasp og revet ost over. Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn ca. 20 minutter til osten er smeltet og squashene er møre.

Server med flutes til.

Kalkun med pasta (onsdag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
450 g.kalkunbryst
2 spsk.olie
 
1 dl.hvidvin
1 dl.hønsebouillon
2 tomater
0.5 peberfrugt
 Basilikum frisk
 Salt
 peber
1,5 dl.fløde 9%
 
Tilbehør: 
200 g.frisk pasta
 
Brun kødet i olien på alle sider. Tilsæt vin, bouillon, hakkede tomater, peberfrugt og krydderier. Lad det simre under låg i ca. 35. minutter, vend kødet et par gange under vejs.

Tag kødet op, tilsæt fløde, smag til. Saucen kan evt. jævnes med lidt maizena.

Kuvert flûtes lunes. Pastaen koges efter anvisningen på indpakningen.

Det kan være godt at snører kødet med bomuldsgarn inden tilberedningen, det gøre det nemmere at håndtere ved udskæringen.

Asparges og nye kartofler i sursød sauce med koteletter (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Sursød-rabarbersauce: 
150 g.rabarber
0.25 dl.vand
4 spsk.sukker
 
2.5 dl.vand
2 spsk.eddike
1.5 spsk.sukker
1 tsk.sambal oelek
1 spsk.maizena majsstivelse
1 tsk.ingefær stødt
 
800 g.grønne asparges
1000 g.nye kartofler
 
600 g.svinekoteletter
2 spsk.olie
 
Sursød-rabarbersauce:
Rens rabarberne og skær dem i ca. 1 cm. stykker. Kog dem med lidt vand og sukker ved svag varme indtil de er lige ved at koge ud. Vand eller bouillon, eddike, sukker og sambal oelek piskes i og bringes i kog. Tilsæt majsstivelsen udrørt i koldt vand og kog saucen igennem. Smag til med ingefær og salt og evt. mere sukker og sambal oelek. Lad saucen køle lidt af.


Skær de grove ender af aspargesene og kasser dem. Del hver asparges i 3 stykker med lange skrå snit.


Kog kartoflerne og hæld vandet fra dem og lad dem dampe tørre. Steg koteletterne i 1 spsk olie på en varm pande, eller grill dem ca. 2 min. på hver side. Varm en wok eller en stor stegegryde og lynsteg aspargesene i 1 spsk olie ca. 2 min.

Vend ca. 1 1/2 dl af saucen i. Vend resten af saucen med kartoflerne. Anret kartofler og asparges på et stort fad med de stegte/grillede koteletter.

Kartoffel- auberginegratin med græske frikadeller (fredag)

Antal personer: 5

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.bagekartofler
500 g.løg
2 fedhvidløg
2 spsk.oregano frisk
1 dl.olie
 salt
 peber
 
600 g.aubergine
100 g.fetaost
1 dl.olie
 salt
 peber
 
Græske frikadeller: 
1000 g.hakket oksekød
200 g.fetaost
1 æg
2 fedhvidløg
1 bdt.persille frisk
2 spsk.Oregano frisk
2 tsk.salt
0.5 tsk.peber
0.5 citron skal heraf
 
Kartoflerne skæres i tynde skiver (1 mm) Løgene hakkes fint. Kartofler, løg, presset hvidløg og finthakket oregano vendes i en skål med olie, salt og peber. Lægges i et smurt ildfast fad som sættes i ovnen 45 minutter ved 180 grader C. alm. ovn.

Auberginer skæres i skiver ca. 1 mm. Vendes med olie og smuldret feta, lægges over kartoflerne, Fadet sættes i ovnen yderligere 45 minutter ved 180 grader C. alm. ovn.


Frikadeller:
Hvidløget presses og krydderurterne hakkes fint, citronskallen rives fint. Farsen æltes godt sammen og hviler en ½ time.

Farsen formes til små frikadeller som sættes på pande i olivenolie. Steges ca. 2 min. på hver side. Skru ned for varmen, og steg frikadellerne færdige, ca. 4 min. mere på hver side.


Servering:
Server gratinen med græske frikadeller tatiki og evt. lidt olie fra frikadellerne. Drys med friskhakket oregano

Helstegt kylling med courgetter og citronmelisse (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1600 g.kylling, hel
håndfuld kraftfulde krydderurter som fx timian rosmarin og salvie 
1 helthvidløg pillet i fed
1 citron
 
1000 g.nye kartofler
1000 g.courgetter
3 løg
100 gcitronmelisse
3 spsk.olivenolie
 hønsebouillon
Skær ryggen ud af kyllingen, det gøres lettest ved at lægge kyllingen med ryggen nedad og skære på hver side af rygraden med en stor kokkekniv. Bred kyllingen ud og tør den med køkkenrulle. Man kan evt. skære ribbenene ud og skære det yderste af vingespidserne.

Af ryg, ribben og vinger kan man koge lidt bouillon til grønsagerne.

Læg kyllingen på et stort fad med skindsiden nedad. Drys med salt og peber og skær halvdelen af hvidløgene i skiver og dæk hele indersiden af kyllingen. Læg krydderurter over og dæk så med citronskiver. Lad kyllingen marinere i køleskabet i mindst et par timer og gerne op til 6 timer.


Tænd ovnen på 200 grader C.

Dæk kartoflerne i grove stykker med vand, tilsæt lidt salt og bring dem i kog. Lad dem koge 5 min.

Hæld vandet fra og fordel kartoflerne i et stort ildfast fad sammen med courgetter i grove stykker, løg delt i 8 både hver og resten af hvidløgsfeddene. Bland med blade af citronmelissen, olivenolien, et par tsk salt og rigeligt med friskkværnet peber.

Læg kyllingen på en ovnrist med skindsiden nedad og uden at fjerne citronskiver og urter. Sæt kyllingen i ovnen og stil fadet med grønsager under. Steg ca. 25 min.

Tag kyllingen ud og vend den ved hjælp af en paletkniv og en stegegaffel, så den nu ligger med skindet opad. Vend kartofler og grønsager ved samme lejlighed og hæld evt. et par dl. hønsebouillon over.

Steg til skindet er sprødt og saften er klar, når man stikker i kødet mellem lår og overlår. Det tager ca. 25 min.

Grønsager og kartofler skulle også gerne være møre på det tidspunkt.

Lad kyllingen trække 5 min. inden den deles i portionsstykker. Skær lår og overlår fra hinanden og del bryststykkerne i hver 2 stykker.

Server med kartoffel-courgettefadet og en enkel grøn salat.

Tips:

Kom gerne kronblade fra spiselige blomster i den grønne salat (fx fra hjulkrone, purløg, kornblomst og tallerkensmækker).

Ved 4 personer kan grønsagsmængden reduceres og lår og overlår fra kyllingen gemmes til en kyllingesalat. Jeg lavede retten til 4 i en lukket kuglegrill af den type, hvor kullene kan ligge ude langs siderne og fadet med grønsager kan stå under kyllingen.

Græske pitabrød (søndag)

Antal personer: 1

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 pitabrød
 tzatziki
2 græske frikdeller
 blandet salat
2 soltørrede tomater
6 sort oliven
1 spsk.bredbladet persille
 
Lun og åbn pitaerne fyld alle ingredienserne i og top med tzatzikien og lidt bredbladet persille

Tips:

Er tænkt som andendagsret til Kartoffel- auberginegratin med græske frikadeller, Se opskriften her