Kalkun med broccoli og sennepskorn (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 spsk.sennepskorn gule
0.5 dl.vand
 
250 g.broccoli
250 g.squash
20 g.smør
500 g.kalkunstrimler
3 dl.hønsebouillon
100 g.flødeost naturel
1 tsk.sherryvineddike
1.5 tsk.maizena majsstivelse
2 spsk.vand
0.5 tsk.salt
 peber
 
500 g.frisk båndpasta
 
Sennepskornene udblødes ½ time i koldt vand.

Broccolien deles i små buketter, stokken kan skæres i terninger. Squashen skæres i halve skiver.

Broccolistokken svitses i smørret. Kødet svitses med. Broccolitoppe, squash, bouillon, flødeost, vineddike og sennepskorn tilsættes. Snurrer sammen i 3-4 min.

Majsstivelse udrøres i vandet og røres i. Koges igennem og smages til med salt og peber.

Servér med friskkogt pasta.

Kødboller i selleri (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.selleri
 vand
 salt
 
Fars: 
500 g.hakket svine- og kalvekød
60 g.hvedemel
2 æg
2.5 dl.sødmælk
 evtfinthakket løg
1 tsk.salt
0.5 tsk.peber
 
Sovs: 
50 g.smør
3 spsk.hvedemel
10 dl.kogevand
 evt.bouillonterning
1 tsk.salt
0.5 tsk.hvid peber
 
1000 g.kartofler
 
Skræl sellerien og skær den i ca. 1 cm. store tern og kog dem i letsaltet vand i ca. 10 minutter. Vandet må kun lige simre - ikke bulderkoge. Tage de kogte selleriterninger op med en hulske.

Fars:
Rør det hakkede svine- og kalvekød sejt med salt og peber, herefter røres melet i og æggene tilsættes et ad gangen, mælken røres i farsen lidt ad gangen til en tilpas konsistens. Tilsæt eventuelt finthakket løg.

Form kødboller med en spiseske og læg dem forsigtigt i vandet, som kun må småkoge. Lad kødbollerne simre i ca. 10 minutter, til de er gennemkogte. (Når de er klar svømmer de ovenpå).


Sovs:
Kog suppen op igen og tilsæt smør, der er rørt sammen med hvedemel. Lad sovsen koge ved lavt blus i nogle minutter.

Smag sovsen til med hvid peber og salt. Tilsæt derefter selleriterningerne. Varm sovsen forsigtigt igennem. Tag den af blusset og tilsæt evt. de æggeblommer herefter må saucen ikke koge.

Til slut vendes kødbollerne forsigtigt i sovsen, og retten serveres i et varmt fad. Man kan også servere boller og sellerisovs hver for sig.

Spis enten groft hvedebrød eller hvide kartofler til.

Tips:

Nogle mener, at selleri er mest velegnet til denne ret sidste på sommeren og først på efteråret. Senere skulle selleri tit få en mere skarp smag. (Jeg har lavet retten i januar, og den smagte herligt! Man laver jo ikke boller i selleri, hvis man ikke bryder sig om selleri!)

Halvdelen af sellerien kan erstattes med persillerod, pastinak eller majroe, som skæres i små firkanter og koges sammen med sellerien.

Millionbøf med brunede kartofler og rødbeder (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød
500 g.løg
50 g.margarine
 
3 spsk.hvedemel
5 dl.bouillon
 salt
 friskkværnet peber
 kulør
 
Pil og hak løget groft. Smelt fedtstoffet eller varm olien i en gryde, og brun løgene heri. Tilsæt det hakkede oksekød, og vend det godt til har fået farve.

Drys mel over kødet og rør det godt ind. Kom bouillon, salt og peber ved og lad retten snurre ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 20 minutter.

Farv med et par dråber kulør og smag til med salt og peber.

Serveres med kogte og brunede kartofler og rødbeder.

Pizza med kødsovs 2. dags mad (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej: 
500 g.pizzamel
2 spsk.olivenolie
1 tsk.salt
3 dl.vand
10 g.gær
 
Millionbøf: 
500 g.hakket oksekød
500 g.løg
50 g.smør
3 spsk.hvedemel
5 dl.oksebouillon
 salt
 peber
 kulør
 
2. dag: 
2 fedhvidløg
0.5 tsk.oregano
0.5 tsk.timian
0.5 tsk.basilikum
70 g.tomatpure konc.
1 dl.vand
 
 Olivenolie
150 g.revet ost
 
Både dej og millionbøf laves dagen før, og dobbelt portion af milionbøffen, som spises om sådan.


Dej:
Udblød gæren i det kolde vand, og ælt det sammen med resten af ingredienserne i minimum 5 min. Stil i køleskab og lad gerne stå i minimum 3 timer, men allerhelst natten over. Skal stå filmoverdækket, så tæt som muligt.

Millionbøf:
Pil og hak løget groft. Smelt smørret i en gryde, og brun løgene heri. Tilsæt det hakkede oksekød, og vend det godt til har fået farve.

Drys mel over kødet og rør det godt ind. Kom bouillon, salt og peber ved og lad retten snurre ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 20 minutter.

Farv med et par dråber kulør og smag til med salt og peber.


2. dag:
Millionbøffen koges op med vand. tomatpure og krydderier.

Pensel bradepanden med lidt olivenolie og tryk dejen ud, gerne med en lille kant. Kødsovsen fordeles over og revet ost drysses over til slut. Bages ved 250 grader C alm. ovn i ca. 20 minutter på nederste eller nedstnederste rille.

Tips:

Se opskrift en på millionbøf her

Jægerens kyllingegryde (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 kylling
 Salt
 peber
3 spsk.olivenolie
 
200 g.løg
1 fedhvidløg
400 g.champignon
100 g.blegselleri
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 ds.flåede tomater
1 laurbærblad
1.5 dl.hvidvin
1.5 dl.hønsebouillon
 
Tilbehør: 
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Del kyllingen i portionsstykker og krydr dem med salt og peber. Lad olien blive varm og brun kyllingestykkerne på alle sider. Tag dem op.

Svits det skivede løg og knuste hvidløgsfed i olien. Kom de skivede champignon i og lad dem svitse med. Tilsæt fintsnittet blegselleri og peberfrugter i tynde strimler og hæld tomaterne med væden ved. Lad det koge sammen 4-5 minutter.

Kom kyllingerne i og tilsæt laurbærblad, hvidvin og hønsebouillon. Lad retten snurre under låg i 45 minutter.

Indonesisk ristaffel (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
6 dl.langkornede ris
8-9 dl.vand
1 tsk.salt
 
1 kg.magert svinekød
2 spsk.olie
1 stortløg
2 fedhvidløg
2 fintsnittede porrer
1 rød peberfrugt
250 g.markchampignoner
3 spsk.Ketjap Manis (Sød sojasauce)
 evt. salt
1 tsk.sambal oelek
 
Tilbehør 
 Stegte bananer
 Bambusskud
 Stegte rejer
 Kokos
 Rosiner
 Ananasstykker
 Sambal goreng (chilipasta tilsat løg)
 Sambal manis (stærkt chili-løgkrydderi)
 Chilisauce m.m.
 Peanuts
 Karrypasta
 
Skær kødet i meget fine strimler og svits det kort i olien. Tag det fra varmen og svits herefter skivet løg, delte hvidløgsfed, fintsnittet porre og peberfrugtstrimler samt fint skivede champignoner. Kom kødet i og hæld indonesisk soyasauce på. Kog hastigt igennem, mens der røres, og smag til med sambal olek og evt. salt.

Kog risene løse.

Tilbehør:
Bananer:
Skær de skrællede bananer i skiver og rist dem kort i lidt olie tilsat karry.

Bambusskud:
Skær dem i smalle strimler som varmes i lidt af væden tilsat soya.

Rejer:
Vend rejerne kort i lidt hed olie, tilsat tomatpure.

Kokos:
Vend det kort på panden til det bliver sprødt.

De øvrige ingredienser serveres til i små skåle.

Endvidere kan der serveres kroepek oedang og kroepek bridge, der er tørrede rejebrød (købes færdige i supermarkedet). De tørre flager skal frituresteges i varmt fedtstof. Kom kun en i ad gangen, den vokser på et kort øjeblik til en stor flage, der fylder det meste af gryden.

Gammeldaws æggekage med flæsk (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
8 æg
4 dl.sødmælk
2 spsk.hvedemel
2 tsk.salt
 Peber
400 g.røget flæsk eller bacon i tykke skiver
50 g.margarine (brug evt. fedtstof fra stegt tilbehør)
 
4 skivergroft rugbrød
0.5 bdt.purløg
 
Steg flæsket på en pande i 15-20 minutter, til den er sprød og gylden.

Del æggeblomme og æggehvide i 2 bøtter.

Æggeblommeren piskes sammen med mælk, mel, salt og peber. Æggehviden piskes stiv. Æggehviden røres forsigtig i æggemassen.

Lidt margarine eller fedtet fra bacon varmes op på en pande. Æggemassen hældes på. Din æggekage bliver bedst hvis den kommer i ovnen (200 grader C. alm. ovn) i ca. 17-20 minutter (hvis panden kan holde til at komme i ovnen).

Alternativt steges den på panden i 17-20 minutter med et låg på.

5 minutter før æggekagen er færdig lægges flæsket på. Og lige inden servering klippes purløg over æggekagen.

Tips:

Serveres med et rigtig godt og groft rugbrød, samt en rigtig god sennep.