Hakket oksekød med kartoffellåg (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.kartofler
500 g.hakket oksekød
1 spsk.olie
1 tsk.tørret timian
1 grøn peberfrugt
1 rød peberfrugt
1 ds.hakkede tomater
3 dl.cremefraiche 9%
150 g.revet cheddarost
 salt
 peber
 
 
Skær de skrællede kartofler i tynde skiver og kog dem i letsaltet vand i 10 min. Hæld kartoflerne i en sigte til afdrypning.

Brun derefter det hakkede kød i fedtstof til det smuldre og skifter farve. Bland de skivede peberfrugter og tomaterne i og drys med salt, peber og timian. Lad det småstege 5-6 min. og hæld blandingen i et smurt ovnfast fad, ikke for dybt.

Vend forsigtigt kartoflerne med creme fraichen og fordel dem oven på kødblandingen. Drys med revet ost.

Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn i ca. 20 minutter.

Hamburgerryg i folie (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hamburgerryg
 
1000 g.kartofler
300 g.løg
4 tomater
4 spsk.smør
2 fedhvidløg
4 spsk.persille
 
Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Fordel dem på 4 stykker godt smurte alufolie. Læg løgringe på.

Kom kødet skåret i 4 tykke skiver på og derefter tomatskiver. Rør smør og knust hvidløg sammen og fordel det over tomaterne.
Drys med hakket persille.

Fold folien om fyldet og sæt pakkerne i et fad. Sæt pakkerne i ovnen i 50 minutter ved 175 grader C. alm. ovn.

Hurtig krydret kalkungryde (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
150 g.løg
1 spsk.olie
 
300 g.peberfrugt
1 dl.hønsebouillon
1 spsk.soya
1 tsk.chili
 salt
 peber
 
300 g.broccoli
200 g.spaghetti
 
Kog pastaen efter anvisningen på pakken.

Svits kalkunkødet og det hakkede løg i en tykbundet gryde i olien.

Tilsæt peberfrugter i små tern, og herefter lidt bouillon, soja, og krydderierne. Lad retten småsnurre i et par minutter.

Tilsæt herefter broccolien, samt den kogte pasta. Lad retten derefter småsnurre i ca. 5 minutter.

Bøf stroganoff 02 (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
150 g.bacontern
600 g.okseklump i strimler
 
300 g.løg
25 g.smør
250 g.champignon
 
1 spsk.paprika
2 laurbærblade
70 g.Tomatpure, koncentreret
5 dl.oksebouillon
 
2.5 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
Start med at riste bacontern, tages op.

Oksestrimlerne brunes i stegefedtet af nogle gange, tages op.

Svits løg (halverede og skivede) i 25 g. smør nogle minutter, til sæt så champignon i skiver og svits videre nogle minutter.

Halvdelen af den ristede bacon, oksestrimler, paprika, laurbærblade, tomatpuré og oksebouillon tilsættes og bringes i kog og småsimrer mindst 40 minutter til kødet er mørt.

Rør piskefløde med hvedemel og rør i retten, lad den koge et par minutter.

Server med kartoffelmos, som er drysset med resten af baconen.

Server evt. en grøn salat til.

Farseret svinemørbrad (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinemørbrad
 salt
 peber
 
Fars: 
250 g.svinekød hakket
1 æggeblomme
100 g.løg
0.5 rød peberfrugt
 salt
 peber
 
25 g.smør
3 dl.svinebouillon
1 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
1000 g.kartofler
 
Befri mørbraden for sener og hinder. Flæk den halvt igennem og bank den lidt ud.

Fars:
Rør det hakkede kød med hakket løg, peberfrugt og æggeblomme. Krydr med salt og peber. Læg farsen midt på mørbraden, luk den og bind omkring den.

Brun den på alle sider i smørret i en stegegryde. Krydr med salt og peber og hæld bouillon ved.
Lad den stege ca. 25 min. i alt.

Tag mørbraden op, sigt evt. bouillonen og hæld fløde blandet med hvedemel i. Bring det i kog og smag sovsen til.

Serveres med kogte kartofler.

Kylling al la spla (kyllingegryde fra Sudan) (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.løg
2 spsk.olie
 
1500 g.kylling
1 rød chilipeber
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 gul peberfrugt
1 fedhvidløg
1 tsk.salt
 
2 spsk.jordnøddesmør
70 g.konc. tomatpure
 vand
 
4 dl.ris
8 dl.vand
1 tsk.salt
 
Hak løgene fint og steg dem gyldne i olie.

Del kyllingen i mindre stykker, og læg dem i en gryde med løg. Tilsæt chilipeber og peberfrugter skåret i tern, knust hvidløg og salt. Lad dem stege i 10-15 minutter.

Tilsæt jordnøddesmør og tomatpure og hæld vand ved, så det næsten dækker. Lad retten småkoge til kyllingen er mør 45-60 minutter.

Retten serveres med ris. Man kan også bruge Assida (majsgrød) eller Kisera (gærede pandekager af durra eller majs).

Tips:

I Sydsudan bruges frisk peber og hvidløg sjældent. Men det bruges i andre områder under påvirkning fra andre madtraditioner. Det giver retten en stærkere smag.

Hjemmelavet forårsruller (søndag)

Antal personer: 8

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 g.hvedemel
4 dl.vand
 salt
1.5 tsk.olie
 
Til stegning: 
 olie
 
Fyld: 
250 g.hvidkål
150 g.porre
150 g.løg
1 ds.bambusskud
100 g.champignon
200 g.bønnespirer
4 spsk.olie
125 g.hakket oksekød
125 g.hakket svinekød
4 spsk.sojasauce
4 spsk.sherry
 salt
 cayennepeber
 
 
Pensling: 
 æggeblomme
 
Kom melet i en skål og rør, mens vandet langsomt hældes i. Tilsæt olie og salt. Lad dejen hvile i 30 minutter.

I mellemtiden tilberedes fyldet:
Skyl hvidkål eller kinakål og porre og skær dem i tynde strimler. Pil og hak løget. Lad bambusskudene dryppe af og skær dem derefter i fine strimler. Skyl bønnespirerne. Rens champignonerne og snit dem fint.

Varm olien på en stor pande og brun kødet. Tilsæt kål, porre, løg og bambusskud. Lad det svitse i ca. 5 minutter. Derefter hældes svampe og bønnespirer i, og det hele svitses et par minutter. Smag til med soya, sherry eller risvin, salt og cayennepeber.

En pande (ca. 25 cm i diameter) pensles med olie. Hæld dejen op i et målebæger og fordej en ottendedel af den på panden. Sørg for, at der ingen huller er. Lad pandekagen stivne ved svag varme. Den skal ikke vendes. Læg den på et fugtigt viskestykke. Bag resten af dejen på samme måde.

Fyldet fordeles på pandekagerne, pensl kanterne med en rest flydende dej eller meljævning. Fold dejen sammen om fyldet (red: Æv! Det er *lidt* svært at gengive på skrift) og trykkes godt fast, så rullen er helt lukket.

Varm olien i en frituregryde og kog rullerne et par stykker ad gangen, til de er gyldne og sprøde. Tag dem op og læg dem på fedtsugende papir.

Tips:

Frysning:
Forårsrullerne kan fryses både rå og stegte, men det er at foretrække rå.

Stegte forårsruller kan genopvarmes i ovnen ved 200 grader ca. 15 minutter.