Kalkun i wok med blandede grøntsager (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunkød i strimler
1 spsk.olie
1 fedfinthakket hvidløg
 
750 gkinesisk wokblanding
1 spsk.soyauce
2 spsk.sød chilisauce
 
Tilbehør:  
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Varm olien i wok eller stor pande og rist finthakket hvidløg heri. Tilsæt kødet, rist det i et par minutter under omrøring og tag det op.

Hæld grøntsagerne i panden, rist i 5 minutter.

Bland kødet ved og rist yderligere et par minutter, før retten smages til med soyo- og chilisauce.

Kan serveres med ris og godt brød.

Frikadeller med stuvet spinat (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Frikadeller: 
500 g.svinekød hakket
1.5 tsk.salt
60 g.hvedemel
1 æg
100 g.løg
3 dl.letmælk
0.25 tsk.peber
 
Stegning: 
15 g.smør
1 spsk.olie
 
Stuvet spinat: 
500 g.hel frossen spinat
1 spsk.hvedemel
 Muskatnød, stødt
2 dl.letmælk
 salt
 peber
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
 
Frikadeller:
Rør kødet sejt med salt – gerne 3-4 minutter. Rør de tørre ingredienser i kødet sammen med revet løg og æg. Rør væsken i lidt ad gangen, og lad farsen hvile i køleskab mindst 1/2 time.

Form farsen til frikadeller, og brun dem på en varm pande med smør og olie - ca. 2 minutter på hver side. Skru ned for varmen, og steg frikadellerne færdige - ca. 4 minutter på hver side. Frikadeller skal gennemsteges.

Stuvet spinat:
Optø den frosne spinat eller brug den friske (1000 g.), skyllede spinat, hvor de groveste stilke er fjernet. Læg spinaten i en gryde og damp væden væk. Rust mælk og hvedemel til en jævning. Hæld jævningen over spinaten og lad stuvningen koge nogle minutter. Smag til med salt, peber og revet muskatnød.

Server med kogte kartofler.

Helstegt oksemørbrad i ovn (onsdag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.oksemørbrad
 
Kryddersmør: 
150 g.smør
1 bdt.persille
3 fedhvidløg
 salt
0.5 tsk.peber
1 tsk.paprika
1 tsk.herbes de Provence
 
En istandgjort oksemørbrad snøres evt. med garn, brunes i olie og sættes til afkøling.

Smør blandes med hakket persille, hvidløg, salt, peber, paprika og herbes de Provence.

Det smøres på mørbraden, som steges ca. 25-30 minutter i en 250 grader C. alm. ovn.

Mørbraden tages ud og hviler i 20 minutter uden indpakning inden den skæres i skiver.

Bruges stegetermometer skal Centrumstemperatur ved udtagning fra ovn være
Lidt rød 55-60 C.
Svagt rosa 60-65 C.
Gennemstegt 65-68 C.


Tips:

Undlad evt. smørret og gnid presset hvidløg og krydderier direkte på mørbraden, eller nøjes med at gnid med salt og peber og steg.

Beregn 200-250 gram oksemørbrad pr. person.

Roastbeef sandwich (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.roastbeef kogt/stegt
 blandet salat
8 burgerboller
 
Dressing: 
100 g.tomatpure
150 g.løg
40 g.revet peberrod
1 spsk.gin
 salt
 peber
 
Dressing:
Løget hakkes meget fint og blandes med tomatpureen, smag til med revet peberrof og gin.

Rostbeefen skæres meget tyndt. Burgerbollerne flækkes og varmes.

Bollerne lægges sammen og servers.

Wienersnitzel (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalveschnitzler, højst 1 cm. tykke
1 æg
1 dl.rasp
 salt
 hvid peber
50 g.Smør
 
Pynt: 
1 Citron
 Kapers
 Ansjosfileter
 peberrod
 
Bank kalveschnitzlerne, så de bliver ensartet tynde, men aldrig så tynde at der går hul.

Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og vend schnitzlerne heri.

Vend herefter schnitzlerne i salt og peberblandet rasp og læg dem på et spækbræt 5 minutter så paneringen når at sætte sig.

Lad smør bruse af på en pande, men læg højst to schnitzler på ad gangen, ellers daler temperaturen for meget og resultatet forringes.
Steg schnitzlerne 3-4 minutter på hver side ved jævn varm. Er varmen for stærk, bliver paneringen brun og sprød før indholdet er stegt, er varmen for lav, bliver paneringen klæg af at suge fedtstof, uden at kødet er stegt nok.

Lad schnitzlerne hvile et par minutter på et varmt fad, læg herefter citronskiver på schnitzlerne - og oven på citronskiven lægges ansjosfilet og kapers.

Brasekartofler, og grønne ærter er klassisk tilbehør til denne ret.

Tips:

Skåret af kalvefileter eller inderlår, højst 1 cm. tykke

Citronkylling af kyllingeoverlår (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.Kyllingelår
2 citroner, saft og skal heraf
2 fedhvidløg
2 tsk.oregano
3 spsk.olivenolie
 salt
 peber
 
Sauce:  
200 g.løg
2 dl.hønsebouillon
70 g.tomatpure koncentreret
 
Urtecocktail: 
2 grønne peberfrugter
200 g.rødløg
2 fedhvidløg
1 spsk.olivenolie
 salt
 peber
 
Ovnbagte kartofler: 
1000 g.kartofler
0.5 dl.olivenolie
 græsk krydderi
 salt
 peber
 
Pynt: 
1 citron
 
Sæt ovnen på 225 grader C. alm. ovn.

Skyl kyllingelårene i koldt vand og tør dem. Skrub to af citronerne godt og riv det gule af skallen. Pres saften af dem. Skær den tredje citron i skiver til garnering.

Pres hvidløgsfeddene og bland med citronskal, citronsaft, oregano og 1 spsk. olie. Krydr med salt og peber. Stryg citronblandingen på kyllingelårene. Læg dem i et ovnfast fad og ovnsteg dem til de er gennemstegte – afhængig af størrelsen på kyllingelårene tager det ca. 40 – 50 minutter. Kødsaften skal være klar – så er kyllingestykkerne gennemstegt.

Sauce:
Hak løget fint og lad det stege kort på en pande i resten af olien. Kom bouillon og tomatpure på og lad alt koge sammen.

Urtecocktail:
Peberfrugter og løg strimles og sauteres møre i olivenolie sammen med hvidløg. Smag til med salt og peber.

Ovnbagte kartofler:
Kartoflerne skrælles og skæres i skiver, vendes med olivenolie, græsk krydderi, salt og peber. Lægges i en bradepande beklædt med bagepapir og bages møre ved 225 grader C. alm. ovn, i ca 45 minutter.

Tag kyllingen ud af ovnen og hæld bouillonblandingen over. Sæt fadet tilbage i ovnen nogle minutter. Anrettes herefter på en tallerken, og der pyntes med citronskiver.

Bradepandepizza med fire slags fyld (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej: 
500 g.hvedemel
2.5 dl.vand
25 g.gær
1 spsk.olivenolie
1 spsk.sukker
2 tsk.salt
 
Sauce: 
2 løg
1 spsk.olivenolie
1 fedhvidløg
1 ds.hakkede tomater
 salt
 peber
 timian
 oregano
 basilikum
 chili stærk
 
Fyld: 
50 g.champignon
75 g.skinkestrimler kogt
 
75 g.pepperoni
0.5 grøn peberfrugt
 
100 g.bladselleri
150 g.tun i olie drænet vægt
 
150 g.hakket oksekød
1 spsk.olivenolie
0.5 grøn peberfrugt
 
200 g.reven ost
 
Dej:
Opløs gæren i vandet. Bland resten sammen med det lunkne vand, gem dog mel til at ælte på.

Ælt dejen rigtig meget – og drys lidt mel på og skær et kryds og lad dejen hæve under et rent viskestykke ca. 30 minutter.

Sauce:
Løg og hvidløg snittes fint og svitses i olivenolie. Dåsetomaterne blendes og hældes ved. Tilsæt salt og peber, masser af timian og basilikum samt lidt oregano. Smag til med lidt stærk chilli. Chilli smagen må gerne være lidt stærk men absolut ikke dominerende. Lad sovsen småsimre i en times tid ved lavt blus. Det giver en god konsistens på sovsen.


Dejen slås ned og rulles ud i en bradepandes størrelse. Dejen lægges i en smurt bradepande, og kanten foldes ned en gang hele vejen rundt.

Saucen smøres jævnt ud over dejen.

Det hakkede oksekød brunes på panden i lidt olie, en rest af tomatsauce kan blandes i eller fordeles over kødet.

De fire slags fyld fordeles i felter på bunden og der drysses ost over.

Bages i forvarmet ovn i 20-25 min. ved 200 grader C. alm. ovn.

Tips:

Pizzaen kan jo selvfølgelig laves med kun en slags fyld efter smag, så ganges det blot op med 4, eller der bruges en helt anden slags fyld.