Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner

      Mad video


      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

      Links
Juletraditioner

Vi vil meget gerne hører om dine juletraditioner og her tænker vi på traditioner med klippe klistre, julestue, træfældning, bagning, konfekt men også selve jule aften og maden dertil.

Vi hører også meget gerne om gode ideer til hjemmelavet julepynt eller opskrifter på mad og drikke.

Har du andre ideer og traditioner så hold dig ikke tilbage.

Klik her for at indsende dit indslag, eller brug formularen i bunden af siden her.

Se opskrifter til julen her Klik her

Jul I Rom

Fra   :  Charles
Sted   :  Roma italien

Nu har jeg været i Rom i 8 år og er virkelig glad for at alle mine italienske venner har taget så godt imod vores danske traditioner.. Hvert år indbydes der til dansk julefest hom mig med alt hvad der hører til..dog med kalkun da sådan har min jul altid været. Vil sige et mandelgaven og pakkelegen er et kæmpe hit.. For ikke at tale om julegodterne.. Laver mindst 400 småkager og 200 konfekt så jeg kan bringe til dansk julehygge i de italienske stuer! Det eneste som jeg laver lidt anderledes er at der er lidt fler lege ved middagen.. Her er der en tradition med tombola hvilket er en slags bingo.. Hvert år finder jeg på en lille ny leg så d ikke r helt d samme hvert år.. Ja d var vidst det.. Håber i alle får jer en god jul ( buon natale)


Jule aftensdag samt aften.

Fra   :  Diana Larsen
Sted   :  Vesterborg Lolland

Os der skal være sammen juleaften starter om morgem med at vi mødes klokken 9.00 til morgen mad hvor vi sider og hygger klokken 13.30 spiser vi and og flæskesteg med tilbehør, brune og hvide, kartofler, æbler, sylte blommer og lidt surt. Så går vi i kirke til klokken 15.30 dem der ikke går med i kirke klare opvasken.Når vi kommet hjem efter kirken, spiser vi Rialamende klokke 18.00, når vi gør det sådan kan vi nyde maden på en anden måde og vi får plads til godter samt hjemmebag og der bliver tid til at vi åbner gaver og alle kan se hvad hver enkel har fået og børnebørne kan være med hele aften unden de bliver sure og trætte, når klokken bliver ca. 11.30 får vi et STK. med laks/rejer eller hvad jeg finder på sådan har vi gjort i mange år så kan jeg også glæde mig til juleaften. Og vi kan tage til julefrokost anden jule dag og spise den gode mad der er lavet.


Vi gør sådan

Fra   :  Conny Larsen
Sted   :  Viby J.

Vi er lidt op i "alderen", men vi fejrer jul med alt tilbehør og min far på 87 år. Og han elsker mine hjemmelavede klejner, og han går også ud om natten og piller "andeskroget. Flæskesteg og andesteg, risalamande skal der være, + alle de andre gode ting, juleslik - Især isnougat stykker fra Aldi, og romtoppe. Vi nyder bare hiandens hyggelige samvær med god mad og en flaske god rødvin, samt en god julefrokost 2. juledag med hjemmelavet rullepølse, varm leverpostej med bacon og ikke mindst sildene, og sidder og får en snaps eller to til den dejlige julemad. Det er vores julehygge d. 24. dec. og vi elsker den. Vi er holdt op med at give hinanden julegaver, for vi har alle det vi har brug for, så vores gave er hyggen og al den gode julemad, juletræ med videre, men det løber sig også os i efterhånden 15-1800,- for 3 personer. Men så sparer vi lidt i januar, og spiser grøntsagsretter med min. af kød, så taber vi nok det som vi har taget på i alle juledagene og Nytårsdagene.


Halv-dansk jul i Barcelona

Fra   :  Gitte K N
Sted   :  Barcelona

En julehilsen fra en Bornholmer,gift med en catalaner.Her starter julen med 4 adventsgaver til vores 8 aarige son.D 1 Dec.bliver der julepyntet,vi kober et levendne juletrae der bliver pyntet med guld og rodt.Pakkerne ligges under traet,men det med at synge maa vi ligesom droppe...men andebryst med svedsker og rodkaal,kan ogsaa godt fremstilles her.Dog er hverken risengrod eller risa la mande mine mends hof.Men lige meget hvilken dessert vi vaelger bliver der puttet en mandel i .Rigtig god jul til alle,Bon nadal/Feliz navidad.


Fra   :  Camilla
Sted   :  Århus

Vores juleaften foregår sådan at vi hvart år skiftes til at holde jul med min mors familie og min fars familie. I år skal vi holde jul med min fars familie. Gæsterne kommer ca. kl 16.00 og indtil da hygger vi bare lidt rundt derhjemme. Eller min mor og far er begyndt på den dejlige julemad som består af Flæskesteg,and,sovs,brune og hvide kartofler og rødkål. Når gæsterne så kommer sidde vi alle bare og hygger med alt det der er blevet bagt i julen og hører dejlig julemusik. De ser som regl disney juleshow. Når kl er omkring 18. Er der julemiddag. Når folk så har spist skal der vaskese op mens andre begynder at dække bord til ris a'la mande. I ris a'la manden er der næsten altid 2 mandler i. Når så den er indtaget begynder de mindte at blive utålmodige så de begynder at lægge alle gaverne under træet. Også danses der rundt om trået, og det bliver altid rundet af med - nu det jul igen som danses igennem hele huset. Så laves der kaffe og alle finder et sted at sidde, Så er det så de mindre der dele alle gaverne ud til folk. Det er altid den mindste der starter med at åbne gaver, hvor det så afsluttes af den ældste.


Julehygge på Sjælland

Fra   :  EKH
Sted   :  Sjælland

For 28 år siden da vores barn nr. 2 blev født, valgte vi at lave om på traditionerne til jul. Den tradition med jul hos forældrene skiftevis blev for meget med 2 blebørn.Det var jo nærmest som om vi flyttede ind, når vi kom med 2 børn og oppakning og gaver, og for sent om aftenen med 2 småbørn der er overtrætte, altså alt i alt noget slemt roderi. Så vi valgte at holde juleaften hos os selv, med bedsteforældre på begge sider og søskende med koner og børn. Vi starter kl. 14.00 drikker kaffe spiser hjemmebagte småkager og chokolade og konfekt. Så ser vi Disneyshow og ved ca. 16.00 tiden danser vi om juletræ og får gaver. Børnene har så tid til at lege med deres julegaver medens faren er i køkkenet og laver julemaden: And,flæskesteg og alt det andet. Hvad moderen laver? tager sig af børnene selvfølgelig. Vi deles iøvrigt også om opgaverne til juleaften, nogle har ris a`la mente/kirsebærsovs med, nogle tager vin og cognac med, nogle mandelgave og chips, nogle chokolade og konfekt osv. Men det er mig der bager, prøv at bage småkagerne ved 110 grader varmluft i 30 - 35 min. så bliver de meget sprøde. Når vi har spist, kan vi slappe af med kaffe og julebag og diverse andre godter. Alt foregår i et roligt tempo. Børnene har tid og lyst til at spise maden, de får leget med gaverne, og kan komme rimeligt tidligt i seng uden skrig og skrål. Nu om dag gør vi det for de gamles skyld, så bliver det ikke så sent for dem og de har haft en dejlig dag også.


December hygge

Fra   :  KC
Sted   :  Birmingham, UK

Selvom jeg er flyttet til England, så holder jeg stadig fat i traditionerne. Vi har adventstage tændt hver søndag, og vi får adventsgave, bare små ting, men som viser at vi holder af hinanden. Jeg har bagt jødekager (som altid har været min favorit)og lavet marcipan konfekt. Vores lejlighed er pyntet med nisser og juletræet er pyntet med julehjerter og papir stjerner. I år skal vi til Danmark og holde juleaften med gås og dansen om juletræ. Men sidste år var i Birmingham hvor jeg den 24 december lavede and og risalament og så gav vi hinanden en gave hver. Dagen efter den 25 dec tog vi så over til svigerfamilien hvor vi fik gaver om morgen og så kalkun senere på dagen. Det var en rigtig dejlig jul, dog var vi temmelig mætte efter de to dage.


almindelig jul

Fra   :  Michelle
Sted   :  Skødstrup

Vores jul er som jule er flest. De fleste af vores traditioner er blvet nævnt. Vi spiser ikke noget anderledes end andre, men det sker da at der bliver lavet lidt om på traditionerne uden de store ramaskrig f.eks. det med mandlen blev et år lavet om til et pakkespil og sidste år da jeg skulle ned til kærestens familie og holde jul holdt vi jul hos min familie den 22. Ikke en helt almindelig juleaften for min mor havde besluttet at lave flæskestegen efter en Jamie Oliver opskrift med abrikoser og mos af et eller andet, men klaget blev der ikke. Min lillebror ven kom på beøg og vi brugte hele aftenen på at hygge os og pakke de gaver op vi ikke kunne slæbe med derned. Ellers er der kun de juletraditioner at vi på min mors side af familien samles en eller anden dag som passer de fleste og spiller julebanko. Der har vi allesammen købt ca 2 gaver til ca 20 kr srykket og så spiller vi banko og spiser æbleskiver og drikker gløgg. På min fars side af familien plejede vi da jeg var mindre at tage op til min farmor juleaftensdag og spise frokost (hun boede kun ét hus fra os men nu er hun flyttet i noget mindre og er selvfølgelig også blevet ældre så nu mødes vi bare en gang op til jul hvor dem der er på gave med hinanden får byttet dem og resten af os kommer for at hygge og få gløgg og æbleskiver. Det er også der vi finder ud af hvem der skal lægge hus til den næste julefrokost og hvem der tager hvad med. Men hyggeligt er det da


Polsk Julemiddag

Fra   :  Veronika
Sted   :  Danmark

Når vi holder jul får vi besøg af min familie fra Polen. Til en Polsk julemiddag spiser man det modsatte af fugle, nemlig fisk. Der skal stå tolv forskellige retter på bordet. De behøver ikke alle være fisk, det kan også være tilbehør, f.eks. kartofler, eller salat. Eksempler til nogle retter med fisk kan være fisk på græsk, stegt torsk og røget laks. Det er mit yndlings, men man kan jo egentlig servere hvilkensomhelst fiskeret. Der er ingen bestemt desert til en Polsk Julemiddag, så vi blander tit traditionerne og spiser Dansk Risengrød.


Tradition 24.dec. kl. 12.00

Fra   :  Dorthe - Hausfrau
Sted   :  Fredericia

Efter at risengrøden er indtaget den 23. dec., pynter vi juletræet og finder gaverne frem. Traditionsmæssigt finder vi "tilfældigt" altid lige en glemt gave, der så kommer til at ligge yderst. Den 24. dec. kl. 12.00 når spændingen og forventningerne til dagen næsten ikke er til at holde ud for små, - og store! får de lov til at tage EN pakke. Og vi peger den ud (den yderste, tilfældige pakke fra lillejule-aften). Den tilfældige pakke er et spil. Et spil der er indkøbt efter gæsternes sammensætning. Hvilket også betyder at vi i huset har ret så mange spil, og derfor også kan nyde op til flere spilleaftener i løbet af det nye år, med forskellige venner og evt. børn. Og ja, teenagebørnene ved godt hvor spillene står, når vennerne er på besøg og kedsomheden melder sig. God jul fra mig


Advent

Fra   :  Rosemarie Munch Hammervig
Sted   :  køge

vi har altid på advents søndage spist risengrød og det har de 3 mænd i min familie elskede så det skulle min datter også prøve men det kunne hun ikke lide.... vi prøver igen på søndag......


morgenhygge

Fra   :  bente hansen
Sted   :  nordsjælland

i mit barndomshjem havde vi den tradition, at vores far julemorgen kom og vækkede os fire børn, med en bakke med kirsebærvin og småkager, så sad vi sammen i vores forældres seng, og nød det. bagefter blev der rigtig leget med alle julegaverne. den tradition har vi holdt i mange år.


juleaftenhygge

Fra   :  bente hansen
Sted   :  nordsjælland

traditioner fra mit barndomshjem, er masser af hjemelavet mad, såsom sylte leverpotej.finker,rullepølse,og selvfølgelig medisterpølse.selve juleaften får vi and flæskesteg og medisterpølse. mens vi spiser tænder vi på samme tid et lille lys, som brænder mens vi spiser.den der har det lys som brænder længst,får en lysgave,meget hyggeligt.resten af aftenen bliver der hygget, og sunget meget.vi slutter altid med hj.lavet natmad.det,julehygge.


Mange mandelgaver

Fra   :  Kirsten Knudsen
Sted   :  Faaborg

Da vi 4 søskende var børn, var der 4 mandler i ris á l`amanden. Vores mor lagde 4 små stykker vaniljestang oven over der, hvor de 4 mandler lå og øste selv op til os, og der var 4 fornøjede børn, der hver var så "heldige" at få en mandelgave. Senere hen, da vi var blevet ældre, var der kun 1 mandel i desserten, og sådan var det i mange år; men et år fandt min søster på en anden måde at gøre det på, og det har vi så gjort lige siden: Vi medbringer alle 3 - 5 småting til en pris af 5 - 10 kr. eller småting, man har hjemme. Hvis vi er mange juleaften, har vi 3 gaver med, hvis vi er færre, har vi flere med. Der kommes selvfølgelig samme antal mandler i ris á l`manden. Når vi kommer til desserten, lægger vi alle pakkerne i en række på midten af bordet og diskuterer så reglerne: Om man selv må vælge en pakke, eller om man kun må tage fra én af enderne eller fra begge. Når vi så er begyndt at spise, siger den, der først får en mandel:"Stop", hvorefter alle stopper med at spise og kikker på den, der får sin gave - og så går det videre på den måde. Det er så sjovt, og der går megen tid med det.


Jul i Texas

Fra   :  Margit Stuckler
Sted   :  Fort Worth, Texas

Som udenlandsdansker er det ikke altid nemt at holde de samme traditioner som vi voksede op med i Danmark. Man bliver noedt at tillaegge sig sit nye lands traditioner p.g.a. familien. Vores tradition er at juleaften gaar vi i kirke, kommer hjem og spiser noget laekkert smoerrebroed, aabner gaver og hygger os. Da boernene var smaa blev der lagt smaakager og sat maelk til julemanden som kom om natten gennem kaminen med sin store saek og gaver. Den 25. er jo den amerikanske jul. Gaverne blev aabnet om morgenen, saa spiser vi laekker morgenmad og sent paa eftermiddagen spises kalkun og afsluttes saa med god dansk risalaman med kirsebaersovs.


Blandingsjul

Fra   :  Mette
Sted   :  Asien

Jeg er dansker, pt bosat i FjernOesten, med en sydafrikansk mand og 2 smaa boern. Eftersom vi kommer fra 2 forskellige kulturer med meget forskellige traditioner og med alle de historier boernene hoerer om, at julemanden kommer om natten, saa har vi valgt at kombinere det. Den 24 er der fokus paa familien, familehygge og gaver fra familie-medlemmer, og d. 25 om morgenen har Julemanden saa vaeret og laegge et par gaver til boernene. Noget af det vigtigste juleaften er, at der kun bliver aabnet en gave af gangen (det gaar paa tur), hvilket giver tid og lejlighed til at takke giveren og respektere de andre familie-medlemmer - og tvinge egoisme og graadighed paa afstand, hvilket for os er en stor del af juleaanden. Mine foraeldre kommer ud i aar of fejrer jul i 30 graders varme, og vi glaeder os alle som boern. Ha` en god jul Mette


Varm Jul

Fra   :  Mette
Sted   :  Australien

Vi prøver så godt som muligt at vedligeholde en dansk jul men varmen laver det lidt hårdt at have gløgg og jule konfekten smelter hvis du lægger det i kræmmerhusene på juletræet. Vi har dog stadig flæske steg or brune katoffler osv juleaften med risalamang (risen gråd er både for tungt og varmt). Det skønneste er dog at vi sidder udendørs i den friske luft og nyder de køligere temperature som aften bringer.


Dansker i Canada

Fra   :  Lis Petersen-Banfield
Sted   :  Nova Scotia

Jeg er ogsaa en Dansker i Canada der holder Dansk jul lille jule aften. Vi spiser kalkun og flaeskestej med svaer, brune katofler, roedkaal og risalemande + mandel gave. Mine Canadiske boern og derres boern, danser rundt om traeet imens vi synger Canadiske jule sange. Det er meget rart.


Jul

Fra   :  Kirsten Andreasen Case
Sted   :  Hamilton Ontario Canada

Jeg er den siste Dansker i vores familie her in Canada - min man er Canadian og min bror og datter var fodt her in Canada - Deres familie er Candadian ogsa- Jeg har Julefrokost her pa 25 December - og Juleaften har jeg en kalkun med brune kartoffler og rod cabbage - onskul min Dansk - jeg gigt pa skole i Canada og har ingen Dansk venner - Jeg onsker alle in Glaelig Jul


Jul

Fra   :  Kirsten Case
Sted   :  Hamilton Ontario Canada

Jeg er den siste Dansker i vores familie - min man er Canadian og min bror og datter var fodt her in Canada - Deres familie er Candadian ogsa- Jeg har Julefrokost her pa 25 December - og Juleaften har jeg en kalkun med brune kartoffler og rod cabbage - onskul min Dansk - jeg gigt pa skole i Canada og har ingen Dansk venner - Jeg onsker alle in Glaelig Jul !!


Julepynt og advent

Fra   :  Tina Dreijer-Pedersen
Sted   :  København

Første weekend i advent, der samles hele den store familie, som forældre,moster,onkler,tanter, kusiner og fætre og alle vores børn, så drikker vi gløgg og spiser æbleskiver. Bagefter tager mændene på tur et sted, og kvinder og børn laver juledekorationer imens, og når mændene er tilbage spise vi aftensmad sammen. En rigtig hyggelig tradition som samler os alle sammen inden der bliver for meget juleræs, og vi får ønsket hinanden en glædelig jul. En anden tradition mine børn og jeg har, er at juleaftensdag, hvor ventetiden kan være svær, der spiser vi brunch om morgen. Bagefter laver vi en rigtig lang kæde af ringe, af det overskydende julepapir. Vi klipper strimler og limer sammen, mens vi evt ser jule-tv. Glædelig jul alle sammen :-)


julen her

Fra   :  
Sted   :  

vi starter med at gå i kirke og så spise og så skal vi have rigsenalaman og så danser vi om jule træet, og for gaver og hygger os og siger godnat. meget enkelt


Julekalender til alle og enhver

Fra   :  Marianne
Sted   :  Nordsjælland

Jeg har skabt min egen tradition. Jeg laver julekalendere til alle i min familie (far, søster + nevøer samt kæreste, svigerforældre og svigerfarmor). Jeg laver et lille brev til hver dag op mod jul. Min søster får som regel om julen, alle mulige traditioner vedr. julen. Mine nevøer kan også få om julen, men også almindelig historier. Min far får om alt muligt andet end julen - det hænder dog der kommer juleagtigt med alligevel. Kæresten får om hele den danske kongerække i år. Og svigerfamilien får om julens historie. Indpakningen af julekalenderen på denne måde kan være kuverter med tal på, en julepose med tal på hver side eller en æske med siderne i ligeledes med tal på hver. Denne form for julekalender skal laves til alle der kan læse, og til de mindre børn, som ikke kan læse må forældre eller søskende hjælpe lidt til. Der er stor inspiration at hente til emner på biblioteket og på internettet, det er jo kun fantasien er sætter grænsen.


Lækkert julepynt

Fra   :  Hanne
Sted   :  Holstebro

Da jeg var barn, havde vi derhjemme (som så mange andre)en tradition med at mor og børn, har en dag hvor vi bager og laver julekonfekt. Især husker jeg at vi lavede nogle store jule-honninghjerter som vi pyntede med vores navne(med glasur og krymmel osv.) og kom et pænt bånd om, og så hang vi dem op til pynt. Det er hyggeligt at lave og en flot julepynt, selv katten kunne ikke nære sig... den havde en tendens til at rage hjerterne, ned og spise dem. Må i alle have en rigtig glædelg jul, og et godt nytår.


Julebage dag

Fra   :  Vibeke Winther
Sted   :  Fyn

Jeg er så heldig at min svigerfamilie elsker julen og alle dens traditioner lige så meget som jeg selv. Et af de allermest hyggelige indslag er den fælles bagedag, som løber af stablen den 1. søndag i advent. Vi er to svigerdøtre og en datter, som hver bidrager med en dobbelt portion af vores yndlings julesmåkager (dej) og "svigermekanikken" lægger hus til, desuden er det dem der laver brunkage og kokoskransedej. Hvert år tester vi en ny slags småkager og falder de i smag kommer det op på et familieråd om denne dej skal bages i dobbelt portion næste år. Vi er pt 15 bageglade personer i alderen 6 - 65 år som samles over småkagebagningen og vi slutter med at smage på sagerne og spise hjemmebagte æbelskiver og gløgg til både de voksne og børnene (uden alkohol, naturligvis).


Juleshopping

Fra   :  Stine
Sted   :  Østjylland

Hvert år i den første weekend i december, tager jeg og mine 2 trofaste veninder, altid ud og juleshopper. Vi bruger hele dagen på at købe julegaver. Det er bare rigtig hyggeligt, og så får man også købt alle julegaverne på en gang. Vi har gjort det i et par år nu, og har mange gode minder der fra. Så tag din veninder med ud og juleshoppe, gør det til en tradition. Det er herligt :) Glædelig jul.


Pakkekalender til Olde/Bedsteforældre

Fra   :  Gitte Nielsen
Sted   :  Vestfyn

Hejsa nu skal i høre om en ide jeg fik da de ældre i familien som regel ikke ønsker sig noget til jul.Vi har gennem flere år lavet pakkekalender med små nyttige ting så som en luxus shampoo,luxus kaffe, hjemmebag og konfekt,spillekort,quickskrab o.lign. Det vækker hver gang stor jubel og er de stadig et par, kan de trække gave hver anden dag ,så de får 12 gaver hver,indpakningen kan feks være en nyttig indkøbskurv og gaven juleaften, er måske et gavekort på en dejlig middag ude eller i hjemmet, efter hvad man nu er til. Håber andre kan få glæde af min tradition. Julehilsner fra Fyn`s land.


Advent

Fra   :  Liv
Sted   :  Sønderjylland

Hver søndag i advent tænder vi i min familie lys i adventskransen, mens vi synger "Så tænder vi et lys i kvæld". Den 1. søndag tænder vi ét lys og synger ét vers osv.. Når vi har tændt lys synger vi en 5-6 andre julesange.


Den bedste tid på året - fortsat.

Fra   :  Victoria (12 år)
Sted   :  Østsjælland

-fortsættelse:ogå tager hele familien, også ud i skoven d 23 december og fælder juletræ, og går hjem og pynter det og hygger . Og så 1 juledag, holder vi julefrokost hjemm hos mig, og 2 juledag, hos min kusine og fætter . fortsættelse VICTORIA HAR TALT .


Den bedste tid på året!

Fra   :  Victoria (12 år)
Sted   :  Østsjælland

16/9-o5 Victoria 12 år Vi forstår og hygge når det er jul! - synes jeg. Jeg er det eneste barn der er der juleaften, og det er en stor fordel. Men nu vil jeg fortælle om min jul, hør her: Selfølgelig har vi købt en ckokolade-julekalender til mig, og de julekalendre som passer til det der bliver sendt i fjernsynet om aftenen. Vi pynter op i hele huset dagen inden 1 December så vi vågner til et hyggeligt hus. Så vågner jeg og går ud i min julesok, og tager min gave som julemanden er kommet med. Han kommer med en gave hver nat. Der sidder også en lille nisse i den og passer på min gave så den ikke bliver taget af nogle (; Så spiser jeg morgenmad, og er skole, og når jeg så kommer hjem, hygger jeg mig, og ser julekalenderen i fjernsynet. Så en weekend laver mig og min mor julekonfekt sammen, kun os to, og det er rigtig hyggeligt, så har man noget tid alene sammen med sin mor. Hvert år tager vi også til et julemarked i Hillerød, og kigger på de mange juleting. NÅr det så bliver juleaften tager, mig, min mor, og min far(hvert andet år min farmor) vi ud til min mormor og morfar. Der laver min mor så maden i køkkenet med min mormor, og jeg hjælper til og dække bord, julemaden består af: Flæskesteg, Andesteg, Rødkål,Hvide kartofler, brune kartofler, asier, rødbeder, syltede agurker,brun sovs, og æbler og svesker fra anden DRIKKELSE: Rødvin, cider, juleøl, vand, og et lille glas portvin til de voksne.Vi bruger meget tid på at spise, og vi elsker det, for der skal man hygge. Bagefter hjælpes vi alle sammen ad med og vaske op og snakker imens, og så går tiden meget hurtig med opvasken. Når vi har gjordt det skal vi allesammen gå ud fra køkkenet, for så skal min mormor severér ris a´lamande hun kommer en klat ris a´lamande, op i en skål til her af os, og så kommer hun mandlen ned i en tilfældig en af skålene. Så skal hun gå ud af køkkenet, og min mor deler dem ud, så det bliver helt tilfældigt hvem der får mandlen, vi kan nemlig kun spise meget lidt ris a´lamande efter maden, så er der også kirsebær sovs, til og hælde på. Så deles vi om opvasken igen. Bagefter sætter vi os ind i stuen, hvor der er vanillekranse, brunkager, pebernødder, og jødekager, figner, svesker, og dadler. Kaffe, jule og cider. Så har vi den tradition at jeg skal have lavet en julesang som vi skal synge, jeg bruger altid melodien fra ''højt fra træets grønne top'' og så skriver så en text til. Og så skal jeg også lave et juledigt eller en julehistorie og i år har jeg lavet en julehistorie, sidste år var det et digt. Så skal jeg læse min digt eller historie op, og så skal vi så danse rundt om juletræet, og synge min sang, og alle mulige andre julesange og salmer. Så sætter vi så ned, og så deler jeg gaver ud, og det foregår på den måde, at jeg vælger en tilfældig under træet og læser det op som står på kortet, og giver pakken til personen der skal have den, og ind imellem holder vi en pause hvor vi snakker, og spiser af konfekten og godterne, og drikker noget, og så fortsætter vi så, og så når alle pakker er pakket ud, kigger jeg på mine ting, og de voksne snakker. OG vi har den tradition at morfar tænder de levende lys. Så har jeg også en hund, den får også en gave, og det ser ret skægt ud når han flår papiret af. Jeg synes den jul jeg holder, er den bedste måde og holde jul på ! Julen er den bedste tid på året - for mig !! (: VICTORIA HAR TALT


Konfektdag og teater

Fra   :  Simone-Isabel
Sted   :  

For nogle år siden fik min mor og jeg den ide at invitere min bedsteveninde og hendes bedste veninde til en aften i december hvor vi lavede konfekt, marcipanguf, julegodter og havregrynskugler. Da vi startede var vi min veninde og jeg 10 år - nu mange jule siden er vi næsten 17, men vi holder stadig konfektdag hvert år. Da både min veninde og jeg spiller meget teater og går på teaterskoler, laver vi en lille forestilling den dag for min mor og hendes veninde. Det er en virkelig hygelig aften - og når man juleaften sætter tænderne i sin hjemmelavede marcipangris tænker man tilbage på den hyggelige vinteraften...


Bryd mørket

Fra   :  LarsJensen
Sted   :  Sjælland

Siden børnene var små har vi bevidst prøvet at få julen til at handle om samvær og aktivitet. Hver dag havde sit præg af advent, jul eller vinter. Nogle spændende andre mere hverdagsagtige. 1.dec bliver stjerner i vinduerne tændt sammen med anden lysdekoration. 2. dec. gik vi i skoven og hentede gran til dørmåtter og krukker udendørs. 3. december blev de ,, billige" småkager som pebernødder o.l. bagt, så der var lidt ekstra knas. Alle dage blev fyldt med en lille aktivitet om jul:Rengøring inde, slagtning af gris og fjerkræ, fremstilling af div. julemad, bagning spredt over flere dage. Til sidst må det da blive jul med skovning af juletræ og gran, små pakker med bagværk eller konfekt, som børnene så afleverede hos naboer og venner lillejuleaften eller om formiddagen juleaftensdag. og selvfølgelig kogning af risengrød til folk og nisser. Juleaftensdag skulle gårdspladsefejes, grusarealer rives, stald og lade holdes lukket for trolde, og SÅ var det jul.


traditionens tro

Fra   :  Susanne Jølst
Sted   :  Gedser

Jeg har også holdt fast i familiens traditioner, men fra i år måtte de ændres.Siden jeg selv blev mor(15 år siden) har jeg lagt hus til juleaften og det gør jeg forsat også selvom jeg er blevet skilt, men i år skulle mine forældre lige pludselig vælge, at holde jul med min ene brors familie - de rejste i nat. Mine børn sagde øv, men mormor -morfar i slipper ikke, vi holder bare juleaften den 19.december - det var rigtigt hyggeligt, vi spidste anden, som var blevet stegt om formiddagen, idet vi altid bager vores julesmåkager i sidste øjeblik, samt laver julekonfekten sammen dage. Alle hygger sig i køkkenet og til sidst bliver træet pyntet af børnene. I skrivende stund er vi så ved, at forberede julefrokosten ( det er første gang jeg skal stå for den), som jo også er forflytte i år til dagen efter de alle lander efter en velfortjent ferie. Ps vi holder også juleaften den 24.december( børnenes far kommer også), men da står den så på kalkun for første gang,og ris à lament.Samt en masse råhygge, spil og julemusik. God jul til alle


Juleaften

Fra   :  Sørensen
Sted   :  København

Juleaften starter hos os på lidt forskellige datoer. Idet der er mange dele-børn, (-sviger)-forældre, -bedsteforældre, skal alle jo opleve at være sammen som "kernefamilien". Det betyder at vi sagtens kan lave traditionel julemiddag 3-4 dage i træk. På den måde, får alle oplevet at være sammen "juleaften". Konceptet er altid det samme, og viser at det sagtens kan lade sig gøre, at skulle dele til højre og venstre. Man læser tit om problemer med hvem der skal have hvilke børn hvornår, men hos os har vi valgt at dagen er ligegyldig. Maden er altid den samme; And, flæskesteg, hvide og brune kartofler, hjemmelavet rødkål, chips, sauce og guf fra anden, ris a'lamande, masser af rødvin og sodavand. Ænderne (gerne en 2-3 stykker) sættes i ovn kl 9 om morgenen, steg kl 13 og så kører det ellers derud af i køkkenet. Store som små kredser om køkkenet, i håbet om at noget falder af. Traditionen tro, er undertegnede særdeles rundhåndet denne dag (og alle sedler "må IKKE røres" i køleskabet, er fjernet i dagens anledning) Dagen for de små går med at: klippe-klistre (jeg har som regel "glemt" at få pyntet eet eller andet sted), rafle, spille og hvis man er rigtig heldig, har nissen efterladt sin ynglingsvideo som altid vækker stor jubel. Når tiden sig nærmer, er det børnenes opgave at dække bordet og jeg kan lige love for at mors fine porcelæn bliver varsomt behandlet og sjællent har jeg oplevet så smukke borde, som de små kan pynte. Denne ene dag, får de små lov til at komme og gå fra bordet som det passer dem og de voksne kan nyde mad og drikke i behageligt tempo. Når alle er mætte, klares opvasken af et par køkkenskrivere mens de små er i gang med deres næste opgave; at sørge for at ALLE gaver i huset findes og lægges under træet. (Nogle gange er det som om at selv det største træ pludseligt ikke er stort nok) Når alle gaver er på plads, danses der om juletræet og vi synger salmer. Herefter bydes der brasilansk kaffe til de voksne og den mindste begynder at dele julegaver ud. Ingen må pakke sine pakker op, før alle er fordelt og det er nu den ældste der starter med at åbne sine gaver. De små har ingen problemer med at vente, det er mere de voksne der ikke kan følge med i hvem der har givet hvad.


Fra   :  Tina Lyng Jensen
Sted   :  Nordsjælland

Hvert år d. 1 søndag i advent mødes hele familien ved 13 tiden og går i skoven og samler kogler, mos, gram osv. til juledekorationer. Så tager vi hjem og jule klippe klistre mens vi får æbleskiver og stærk hjemmelavet gløg til at varme os på. Og ved 18 tiden bliver der så serveret hjemmelavet oksekøsdsuppe som har kogt i 2 dage så den er godt kræftig. Og til suppen bliver der serveret oksekød og peberrodssovs og en masse god rødvin.. Det er en rigtig familietradition der har eksisteret så længe jeg kan huske. Men nu er vi jo en familie fuld af traditioner, så næsten alt hos os er hjemmelavet...Vi laver leverpostej, sylte, finker, rullepølse, konfekt, småkager, og vi sylter, så der er fart på hele julemåneden.....men det er hygge og ikke streds...Skønt med sådan en julefrokost hvor næsten alt er hjemmelavet...Glædelig jul til jer alle derude


julemanden kommer den 23.december

Fra   :  lone holler brændstrup
Sted   :  nordjylland

vores juleaften tyv-starter med, at når børnene går iseng den 23 december ligger de en strømpe frem til julemanden, som så kommer forbi om natten. Han putter gerne en slikpose og en cacaomælk i sokken og lægger en lille julegave til hver af børnene, det har vi altid gjort også dengang jeg var lille og så har jeg valgt at føre traditionen videre, da den er hyggelig og børnene har en ting de kan lege med indtil julemanden kommer på besøg med endnu en "hvor har du været eksta-artig i år-gave" sidst på eftermiddag, derved bliver vente tiden heller ikke så lang for dem, når de har noget at se frem til og lege med. god jul til jer alle.


Dansk jul i Canada

Fra   :  Sanne
Sted   :  Regina, SK Canada

Som dansker i udlandet er det vigtigt at holde ved de gamle traditioner og velkomme de nye. Juletræet hentes den 1. December og hele familien går i gang med at pynte så snart farmanden har fået træet til at stå lige, mens at jule musik fylder hele huset. Her i Canada hænger vi også lys udenfor på huset og i træerne, så det hele er ganske festligt. Nogle aftener inden jul, og efter at det er blevet mørkt, tager vi hele familien ud og køre en tur igennem byen og kigger på de meget opfindsomme og oplyste huse. Nogle gange stiger vi ud og går en tur, hvis at hele gaden er rigtig festligt beklædt. Det elsker børnene for der er nok at se på. Juleaften spiser vi flæskesteg og hygger os med god mad, hvorefter træet tændes. Efter vi har danset om træet, deles pakker ud en efter en. Det er gerne den yngste der deler ud. Hundene har også hver deres gave og det er vældig sjovt at se dem pakke deres godter ud... Så er det igen jul den 25. Dec. og vi tager til bedsteforældrene for en rigtig hygge-dag med kalkun og flere gaver. Bagefter hygger vi os med kaffe og spil og ungerne leger med deres nye gaver... Tja, det er ikke helt dårligt at fejre jul to gange, men vi når kun lige at komme os inden at det så er nytår.. Glædelig jul!


Juleaften

Fra   :  Amalie (datter)
Sted   :  Næstved

(Vi er altid ca. 4-6 personer juleaften) Vores juleaften starter altid med at mor og 'papfar' sætter maden i ovnen og så sidder vi alle ved kaminen og hygger. Når maden er færdig begynder vi at spise. (Julemiddagen består af:And, andesovs, flæskesteg, sovs, brune kartofler, hvide kartofler, rødkål, salt chips, svesker og æbler fra anden, rødvin og sodavand.) Desserten er selvfølgelig ris a´lamande med mandel (der er både mandelgave og 'sidegevindster'.) Jeg ved ikke hvorfor dem der sidder ved siden af personen med mandelgaven også skal have en gave,tja, jeg kan bare huske at sådan har det altid været. Efter maden spiller vi 'klodsmajor' om hvem der skal vaske op.(alle hjælper aligevel til), eller som de sidste to år spiller vi pakkeleg med tre gaver pr. person. Efter det går vi over i sofaen og jeg (den yngste) læser juleevangeliet op. Så går alle undtagen min mor ud i gangen og venter til vi må komme ind igen (så er juletræet tændt men ægte levende lys.) Derefter danser vi om juletræet, slutter med 'Nu det jul igen' (denne sang danses i hele huset!)Så åbner vi gaver efter tur, en af gangen og spiser konfekt. Gog Jul...


Tag juletræstoget

Fra   :  poul larsen
Sted   :  Roskilde

Hvert år op til jul tager vi Hedelanstoget i en weekend for at hente juletræet. Det har vi gjort til en tilbagevendende tradition, man tager toget i hedehusene (i hedeland), det tager ca. 15 minutter, så stopper det ved en plantage, der står man af toget, man kan selv fælde juletræet, værktøj kan lånes, når træet er fældet kan der nydes en æbleskive,pølser, chokolade og andet. for børnene er der også mulighed for at komme til at kæle med forskellige dyr, så som kaniner, geder og andre dyr. (der kommer en del menesker til denne herlige oplevelse i det skønne Hedeland, så undersøg hvornår toget afgår fra hedehusene, så du ikke skuffer de små poder,dette kan gøres på hedelands hjemmeside).Efter juletræet er pakket og man er klar til at køre hjem, tager man toget retur. Jeg kan varmt anbefale dette!!.


Lillejuleaften

Fra   :  Karin
Sted   :  Farum

Efter børnene er fløjet fra reden og der er kommet delefamilier ind i billedet, så samles vi lillejuleaften og "holder jul", da vi selve juleaften kan risikere at være spredt for alle vinde. På den måde bliver gaverne fordelt til modtagerne, og vores kernefamilie har været samlet om juletræet i det mindste een gang.


Advent

Fra   :  Helle Christensen
Sted   :  Nordjylland

Indimellem skal man selv skabe sig traditioner. I vores familie har vi valgt at prioritere advent højt. Advent er blevet samlingspunkt. Hver adventsøndag samles vi om eftermiddagen til en kop kaffe eller gløgg, lidt marcipan, en æbleskive eller brunkager og hygger os - bare en times tid. Mens vi sidder bænket med vores knas, læses der højt af en eller anden bog, som alle kan have fornøjelse af - sidste år læste vi bl.a. Ringenes Herre. - Og det har vist sig, at vi ofte kommer ud at gå en tur i skoven, får hentet juletræ eller andet inden - så faktisk har vi fundet plads til at være mere sammen, netop i en tid hvor meget er mere hektisk end i hverdagen.


Jul på Nordfyn

Fra   :  Maria
Sted   :  Morud - Nordfyn

Min mand og jeg samler hele familien hos os hvert år. Det er en tradition. Vi får masser af andesteg, og altid lidt flæskesteg og medister til også. Der er risalament (uden mandler!) og så danser vi om juletræet og pakker gaver op. Senere på aftenen spiller vi pakkespil, hvor alle har taget en gave til 10-20 kr med. Ellers hygger vi os, med hjemmelavet konfekt m.m.


Jule gaver før maden

Fra   :  LTJ
Sted   :  Jylland

Hej og Glædelig jul Hos os har vi altid mens børnene var små statet juleaften kl. 14.00, med kaffe og småkager, herefter har vi danset om juletræet og fået gaver. Nu var der så tid til at børnene kunne lege med deres gaver og andre gik i køkkenet for at færdig gøre maden. Grunden til denne række følge er ganske enkelt at jeg ikke har lyst til at stå i køkkenet den halve dag, hvorefter vi skal spise i lyn tempo, så de utolmodige og nogen gange trætte børn kunne få gaverne, vi vil gerne have lov til i ro og mag at nyde vores julemad. Det virker, vi har ingen pjevse børn som ikke vil spise og de voksne kan nyde maden og den gode rødvin.


jule tøsetur..

Fra   :  katja
Sted   :  greve

hvert år i starten af december, mødes alle piger, damer, og koner i min familie. så tar vi til københavn og køber julegaver og ser julebordene ved storkespringvandet. så spiser vi sammen og slutter i tivoli... det er rigtig julehygge...


juleafter

Fra   :  Lotte Nielsen
Sted   :  nordfyn

Juleaften tager jeg, mine forældre og min bror ned til mine bedsteforældre. Vi ser juledisneyshow og julekalender. Bagefter spiser vi julemad og hygger. når så der er vasket op samles vi alle om juletræet og synger nogle julesalmer. Så pakker vi pakker op(det går der som regl lang tid med. Når det er gjort spiser vi ris a la mande, spiller pakkespil og hygger os med den hjemmelavede konfekt vi har lavet i løbet af december:)... Glædelig jul til alle


juleaften

Fra   :  sus henriksen
Sted   :  sydsjælland

Juleaften starter med et glas vin til de voksne og sodavand til børnene. Og når vi så har spist julekalkunen, som vi gør og har fundet mandlen i ris alamanden, vasker vi op før vi spiller om raflegaver og det kan vi få en masse sjov med. Og så til sidst kommer det med julegaverne, som ikke er så vigtige hos os, som hyggen er.


Juleslik

Fra   :  Birgit krarup Nielsen
Sted   :  

Hej Min søster med familie og min familie samles hvert år en lørdag i december hos mine forældre og laver alle mulige slags julegodter, som vi så deler. Vi slutter af med æbleskiver og gløgg...alle glæder sig hvert år til denne dag.


Julemanden kommer fra d. 1 - 24 December

Fra   :  Karina Thomsen
Sted   :  Odense s.v.

Hjemme hos os kommer julemanden hver nat fra d. 1 - 24 December. Han giver en lille gave i en julesok der hænger på deres seng, Feks. kan han give, en lille bog, en lille bamse eller et lille stykke slik. Osv...... Det er de helt vilde med. Rigtig glædelig jul til alle.


Juletræet hentes

Fra   :  Birthe
Sted   :  Farum

I mange år mens børnene var mindre hentede vi juletræer til os selv, mine forældre og mine svigerforældre. Når træerne blev afleveret - med én dags mellemrum - blev der altid serveret æbleskiver med saftevand til børnene og gløgg til de voksne. Nu hvor børnene er voksne, holder vi stadig traditionen i hævd. 'Børnene' er stadig med ude og hente juletræet, og vi tager derefter hjem og hygger med æbleskiver og gløgg.


Julegaverne

Fra   :  Laila
Sted   :  aalborg

Det bliver altid lidt forvirret og kaotisk når tiden kommer til at man skal pakke gaverne op juleaften. Derfor har jeg inført en ny tradition i familien, som de synes er mere hyggelig. Det starter med at en person taget en pakke under juletræet og læser højt hvem det er fra og til. Personon får sin gave og pakker den op, mens de andre kigger på. Derefter går den person, der lige har pakket op, hen og tager en ny pakke og læser op hvem det er fra og til og giver det til den det er til. Og sådan fortsætter det indtil der ikke er flere gaver. På denne måde kan alle se hvad man får og af hvem. Så er man fri for at skulle opremse det bagefter. Og på denne måde er det noget man kan hygge sig med og det er ikke overstået efter 30 minnutter.


kravlenisser

Fra   :  Vivi Jensen
Sted   :  Kastrup

1. december sætter mor eller far den første kravlenisse op i i stuen,gangen,køkkenet eller badeværelset andre rum må ikke bruges. Så skal de øvrige familiemedlemmer finde den, den som finder nissen sætter en op næste dag så Juleaften har vi 24 kravlenisser hængende det er sjovt at se hvor børnene går op i at gemme nisserne så de er svære at finde. Øvrigt julepynt og dekorationer kommer frem fra 1.søndag i advent


raflegaver og gemmegaver

Fra   :  christina
Sted   :  københavn

I min familie har vi indført en sjov leg som hedder gemmegaver. Alle kender vist raflegaver, hvor man med en terning rafler sig til mange gaver. Vi har udvidet med gemmegaver.Alle køber en gave til 10 eller 20 kr.Så bliver man enig om hvilket rum gaverne skal gemmes i,f.eks. stuen.Alle går ind i soveværelset, og en efter en går man på skift ind i stuen og gemmer sin gave, husk at man ikke må lede efter andres gaver som alleree er gemt. Når alle har gemt deres gave, samles man i soveværelset, og når man har talt til tre, skynder man sig ind i stuen og finder en gave hver. Det har vi meget sjov med juleaften, især børnene morer dig meget.En begivenhed som ungerne glæder sig meget til hver jul.også de voksne!!! Merry Jul


Børnejulefrokost

Fra   :  Else
Sted   :  Gørlev

For efterhånden mange år siden, da vore børnebørn var små, ville forældrene gerne have dem passet mens de købte julegaver.

Vi ville så have dem alle på en gang, og det har så siden været fast tradition at vi holder børnejulefrokost den sidste weekend i november.

Menuen er burgere og sodavand, selv efter at børnebørnene nu er blevet voksne vil de stadig have burger og sodavand.


Lucia

Fra   :  Niels
Sted   :  Næstved

Da jeg for mange år siden gik på landbrugsskole, blev vi vækket af lærene til lucia, ved at de gik rundt på alle værelser og sang santa lucia.


julekalender

Fra   :  a.nielsen
Sted   :  sydsjælland

Jeg har købt 24 forskellige øl som julekalender til min mand. Det vagte jubel


Pakke-kalender til mormor

Fra   :  Datter
Sted   :  Ringkøbing

Vi har valgt i år at glæde vores mor / mormor på 71 år. Hun elsker overraskelser (ja, hvem gør ikke det :) Så vi børn og børnebørn slår os sammen om gavekalender til hende. Vi skal købe/lave 4 gaver hver til hende.(vi er 6 om det)+ en lille dreng på 5 år. han skal lave advendtsgaverne til hende i børnehaven. (Som ekstra gaver til hende om søndagen. Den 1. dec. har en aftalt med hende, at komme ud og drikke kaffe om aften, og vupti så er vi der alle sammen med gløgg, æbleskiver og ikke mindste vores fine gavekalender. Hun bliver glædlig overrasket, da vi er samlet fra Vestjylland - Nordsjælland 'SS' Det er da en dejlig start på julen for os alle!


julepynten klippes

Fra   :  pia jensen
Sted   :  odense n.v.

1.søndag i advent samles familien og klipper og klistrer familien til pynt og evt. manglende hjerter til jule træet. bagefter hygger vi med gløgg,æbleskiver og juleknas.


Advent

Fra   :  Jette Nielsen
Sted   :  Nordsjælland

1. søndag i advent samles hele familien efter frokost og går en tur i skoven, evt. for at finde lidt materiale til juledekorationerne. Bagefter hygges der hjemme med kaffe, the, gløgg, æbleskiver og kager.


Overskrift


Dit navn


Sted


E-mailadresse ( Bliver ikke vist )


Tekst