Sprængt gås

Sprængt gås, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 1 Portion

HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Gås - Gås hel

Ukendt oprindelseslandIndsendt :     

Ingredienser:
5-6 kg.gås
 
 Saltblanding:
100 g.groft salt
 
 Saltlage, pr. 1 liter vand:
50 g.salt
25 g.sukker
 
 Til kogning, pr. 1 liter vand:
1 gulerod
1 løg eller porre
 hvide peberkorn
1 laurbærblad
 persillestilke
 
Opskrift:
Gnid gåsen ind- og udvendig med groft salt. Lad gåsen ligge koldt ca. 1 døgn. Vend den et par gange undervejs.

Kog saltlagen op og lad den blive kold. Kom gåsen i lagen. Læg en stor tallerken over og sørg for, at lagen dækker gåsen helt. Lad den stå koldt 1-2 døgn, (helst 2).

Tag gåsen op og skyl den godt, lad den dryppe af. Kom den i en gryde, og hæld så meget kold vand ved, at det knapt dækker. Bring vandet i kog. Skum. Tilsæt gulerod, løg / porre og krydderier, lad den småkoge under låg til den er mør. Kogetid ca. 2 timer

Server gåsen varm eller kold. Hvis den skal serveres kold, skal den køle af i suppen. Skær gåsen for.

Servering:
Serveringsforslag:
Varm gås, serveres med kartofler og kogte eller smørdampede grøntsager, samt en sovs, fx madeira-, tomat - eller champignonsovs.

Kold gås, serveres med kartoffelsalat eller grøn salat eller råkostsalat, cumberlandsovs eller flødepeberrod.





karakterer:
Opskriften er vist 51543 gange,
og udskrevet 1299 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.4    (8 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2023-03-01 14:07:11
Synes ikke opskriften mangler detaljer - for en rimeligt øvet køkkenskriver er den særdeles fyldestgørende. MEN tomatsovs. Visuelt ville jeg aldrig gøre det. Flødepeberrod, friske nye grøntsager og en champignon sovs, det forekommer mig at være en fin forårsmiddag.

  -   2021-12-24 11:10:48
Denne opskrift giver også en dejlig mør vildgås!

  -   2020-12-22 21:29:23
Jeg tilslutter mig, at gerne vil se en tallerken der holder en 5-6 kilos gås nede i lagen....Dårlig og ikke særligt detaljeret opskrift....

  -   2013-10-16 14:28:26
Jeg vil forfærdelig gerne se et foto af 5-6 kg gås under en stor tallerken ;-)

  -   2010-07-02 10:14:18
Det var med stor succes denne opskrift blev bragt til udførelse. En god ide er at klippe gåsen først på langs og siden på tværs - i 4 dele på benet. Klip derefter vinger og ryggrad af og kog dem i fond(efter saltning)med, gulerod, pastinak, bladselleri, timian m.m. Vingerne smager super efterfølgende. Brysterne koges i 30-40 min. mens lår koges i 2 tim. Det bliver perfekt. Denne gås blev spist kold med flødepeberrod og nye kartofler vendt i lidt smør og friskhakket persille.