Vikingbøf gryde (den originale)

Vikingbøf gryde (den originale), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 10

HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Svinekød - Svinemørbrad i stykker

Ukendt oprindelseslandFryseegnet : Fryseegnet

Indsendt af : gg999

Indsendt :      Red :

Ingredienser:
3 kg.svinemørbrad (4kg til grovædere)
1.5 l.mælk
2.5 dl.piskefløde
250 g.smør +lidt ekstra til stegning af kød
200 g.hvedemel
3 fedhvidløg
4 store løg
40 g.karry (Det skal være Madras-karry)
30 g.paprika (brug rosenpaprika)
100 g.tomatpasta (ca afhængig af styrke)
 Whisky efter behov!
 Salt
 peber
 
 Og evt:
 Stegte friske champion
 Stegt bacontern
 Lidt cocktailpølser
 Pynt evt toppen med frisk persille
 
Opskrift:
Smør brunes i tykbundet gryde. Karry tilsættes og brunes til det ryger let.
Tilsæt paprika og lidt efter de finthakkede løg.
Når løgene er næsten møre tilsættes mel. - Det bages godt igennem.
Tilsæt så ret varmt mælk og bag det hele op, så det opnår en vællingkonsistens.
Tilsæt derefter tomatpasta, finthakkede hvidløg, fløde samt salt og peber.
Saucen holdes varm - evt i et vandbad. Det må under ingen omstændigheder koge igen!

Kødet befries for sener, flækkes på langs en 3-4 gange og skæres på tværs i passende strimler. (1x4cm)
Kødstrimlerne lynsteges i brunet smør - ikke for meget af gangen, så koger det jo, dit fjols. Kødet må kun steges, som du ville stege en engelske bøf. Altså ikke for meget kød på panden af gangen.
Det lynstegte kød væltes i den varme sauce, hvor det "hviler" mindst 20 minutter, så det afgiver smag til saucen Det må endelig ikke komme i kog. (man koger jo heller ikke en engelsk bøf efter stegning - men mindre man er et fjog :O )
Selvfølgelig skal retten på den anden side også holdes varm.
Til slut tilsættes whisky efter behag og bilstørrelse, men do har vel ingen bil! - din fattigrøv!!

Retten serveres med hjemmelavede pommes frites. Porre- og rødbedestrimler ristet i honning.
Tilsæt halsen rigelige mængder af godt Århusiansk Ceres-øl.

Tips:

Denne opskrift er et gammelt gulnet udklip fra Århus Stifttidende. Og er i følge oplysningerne den originale, som John "Dix" Lindhardt har formuleret. - Deraf den muntre tone Tilføjelsen af Champion, bacontern, persille og cocktailpølser er min egen tilføjelse. Nyd den - det ER den originale. For øvrigt bliver retten kun bedre af at trække til næste dag (Ja i køleskab!)





karakterer:
Opskriften er vist 64297 gange,
og udskrevet 1399 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.5    (27 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2023-09-19 00:31:17
Den er simpelthen indbegrebet af en gryderet på svinekød. Alene formulering af opskriften får smagsløg og humoren til at dirre. Alle i min familie er vilde med retten og er begyndt at lave den selv, da der er for længe mellem mine invitationer til Vikingeaftener. jeg laver hvert år Vikingegryde til en madklub, som jeg har på Frydendal i et (senior kollektiv hus) i Aabenraa - de er VILDE med det. Ps.1. Jeg følger opskriften slavisk og morer mig hver gang over humoren i den. Ps.2. Jeg er begyndt at lave kødet i en toaster, ca 2 min. og så er ALT kødet ens og vellykket.

  -   2021-05-11 23:53:38
Hej. Til alle som også har spekuleret: Madras curry er stærkere end de fleste andre karry-blandinger. Der er mere cayenne-peber i. Jeg forstår ikke idéen med at sovsen ikke må koge. Kan ikke se hvorfor det skulle være et stort problem. Af samme grund kan jeg heller ikke se hvorfor mælken man hælder i skal være varm. Når man jævner noget med mel, er det faktisk en god idé lige at koge det lidt tid så mel-smagen forsvinder.

  -   2020-04-03 21:54:15
Hvorfor dælen ødelægge retten ved at komme fyldfoder som champignon,bacon og cocktailpølser i den? Så er det jo ikke længere Vikinggryde!

  -   2018-06-18 18:28:57
Hvorhen er det bøf? 50 år siden retten "Vikingbøf" var lavet af bøf, ikke svinekød.

  -   2014-11-25 22:50:33
Lyder rimeligt rigtigt at retten nok bliver bedre med ketchup i stedet for tomatpasta. Og selvfølgelig kan man undlade whiskyen, men det er den der giver retten et pift, saa det vil jeg ikke anbefale. - Man smager sig frem til mængden..

  -   2012-10-31 17:57:39
den originale Vikingbøf gryde fra vijingbøghus er med oksemørbra

  -   2012-10-23 18:23:27
Der skal bruges ketchup i stedet for tomatpasta, hvis det skal være den helt rigtige gryde. (Min mor er blandt de lækre damer, som kokken i 70'erne ikke kunne lade være med at røbe opskriften overfor, så jeg ved det. :-D)

  -   2012-01-07 21:39:17
kom desværre til at brænde karryen på, men end ikke det kunne ikke ødelægge en skøn madoplevelse :) Har i sin tid brugt alle mine fødselsdage sammen med familien på Viking Bøfhus. Det var et glædeligt gensyn :) Men vil nu altså mene at halv portion er nok til 10 mennesker. Vi lavede ½ portion og spiste knap halvdelen (5 mennesker)... men så er der jo lækker mad til i morgen også :) Tak for opskriften

  -   2011-11-13 12:19:45
Kan man undlade whiskyen? Og hvor meget skal der ca i, hvis ikke?

  -   2011-03-04 14:15:09
Andet godt tilbehør er ris eller kartoffelmos, flutes..