Lussekatt

Lussekatt, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 1 Portioner

KagerRet : Kager - Kager - Diverse

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidLucia

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :

Ingredienser:
5 dl.mælk
200 g.smør
100 g.gær
2.5-5 g.safran (+ evtl 1 sukkerbit)
1 æg
3 dl.sukker
2 tsk.kardemomme
1.5 l.hvedemel
 
 Pensling:
1 æg
 
 Pynt:
 rosiner
 
Opskrift:
Smuldre gæren i en skål. Smelt smørret. Bland mælk i smørret og varm blandingen til den er lunken (37°C). Hæld lidt af smørmælken i skålen og opløs gæren i dette. Knus safranen i morter, eventuelt sammen med en sukkerbit. Tilsæt safranene i resten af smørmælken. Tilsæt resten af smørmælken i gærblandingen sammen med sukker, sammepisket æg og kardemomme. Begynd så at blande i det meste af melet i til en jævn dej. Lad dejen hæve tildækket i ca. 40 minutter.

Læg dejen på bordet sammen med resten af melet og ælt dejen smidig. Form "Lussekatter" i ulige faconer og sæt dem på bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve godt (se tips).

Stik rosiner i bollerne til pynt og pensle til slut bollerne med sammenpisket æg. Bag "Lussekattene" på midterste rille i ovnen ved 200 grader C i 10-15 minutter.

Tips:

Et smart trick er at efterhæve gærdej over vandbad. Kok en stor gryde med vand og sæt bagepladen med bollerne over gryden. Dampen gør at bollerne hæver flot allerede etter ca. 15 minutter.

"Lussekatter" er fine at fryse, så disse kan du lave i forvejen og f.eks. tø op til frokosten den 13. december.





karakterer:
Opskriften er vist 9568 gange,
og udskrevet 179 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.2    (7 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2011-12-13 18:55:31
Super lækre! Jeg måtte dog tilføje en del mere mel under ældningen ellers kunne jeg ikke forme dem... Men det tig de altså ikke skade af, de var virkelig lækre :o)