Aspargesgratin

Aspargesgratin, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Gratin

Hovedingrediens : Rodfrugter - Friske hvide asparges

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Aspargesgratin, billede 4 Aspargesgratin, billede 1 Aspargesgratin, billede 2 Aspargesgratin, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 gram Friske hvide asparges Hvide asparges svinder op mod 50% ved skrælning.

Hvide asparges skrælles fra hoved mod rod, husk også at knække den nederste træde ende af. Trævler aspargsen ved knæk er der ikke skrællet dybt nok.

skrællet vægt
800 gram Kartofler, skrællet vægt 1 mellem kartoffel vejer ca. 125 gram skrællet vægt
lidt Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
50 gram Skinketern, kogte
200 gram Roquefort. 50+
   
2.5 dl. Mælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram

Næringsberegning på baggrund af sødmælk.
60 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

80 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Muskatnød, friskrevet 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7.5 gram
1 hel muskatnød vejer ca. 3.5 gram
0.5 Citron, saft heraf Beregnet til 0.4 dl eller 40 gram saft pr citron.
1 bdt. Kørvel, frisk
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
   
Opskrift:
Først skyller du de hvide asparges og skræller dem omhyggeligt. Så skærer du den nederste ende af dem, hvis de er træede. Skræl kartoflerne, og skær dem i skiver.

Bring en gryde med vand i kog sammen med salt og en anelse sukker. Læg nu de skrællede asparges i vandet, og lad dem - alt efter tykkelse - koge i cirka 15 minutter, til de er "al dente". Efter 5 minutters forløb lægger du kartoflerne ned i gryden og lader dem koge med i 10 minutter.

Tag kartofler og asparges op med en hulske, men gem kogevandet til saucen.

Forvarm nu ovnen til 200 grader, skær skinken i tynde strimler, og anbring den skiftevis med asparges og kartofler i et smurt ovnfast fad. Blåskimmelosten smuldres henover toppen.

Så blander du ¼ liter aspargesvand med mælken. Bag melet op i det smeltede smør eller margarine, og tilsæt lidt efter lidt blandingen af mælk og aspargesvand under stadig omrøring. Bring saucen i kog og smag til med salt, peber, muskat og citronsaft.

Så hakker du kørvelbladene fint og blander dem i. Hæld til slut saucen over skinke og grønsager, og gratinér i cirka 25 minutter i den varme ovn (varmluftsovn 180 grader, gasovn trin 3).





karakterer:
Opskriften er vist 37247 gange,
og udskrevet 654 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.8    (4 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 10947 (2606 kcal)
KJ pr. Pers. 2736 (651 kcal)
Vægt ialt 2460 gram
Vægt pr. Pers. 615 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 445 KJ (105 kcal)
Protein 4.2 gram
Fedt 5.7 gram
Kulhydrat 10.2 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2010-05-22 13:58:56
Man skal være meget glad for Roquefort for at kunne spise denne ret. Der kan med fordel bruges mindre ost, eller vælges en mindre gennemtrængende type blåskimmelost.

  -   2007-06-30 15:59:47
Læg mærke til, at der ikke er æg i opskriften; så det er ikke en gratin, nærmere blot en hvid sovs!