EmediateAd

      Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Nyhedsbrev


      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

      Kontakt

      Annoncering


      Viden om mad

      Kalorieberegner

      Matoppskrift.no

      Indkøbs App

      Links


      Ugens horoskop

      Kryds og Tværs

      Din hjemmeside

      TV Vestsjælland

Grønlangkål

Antal:
Pers.
Ret : Frokost

Ingrediens : Kål

Højtid: Jul

Indsendt : 2003-12-03

Overfør ingredinserne for Grønlangkål til mealChaser indkøbsliste
Grønlangkål 4 Grønlangkål 1 Grønlangkål 2 Grønlangkål 3
Fotograf: Jytte  

Ingredienser:
1500 gram Grønkål, hakket, dybfrost
50 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
2 dl. Piskefløde 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
2 spsk. Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
Muskat *
   


Forklaring:

Tø kålen op i en sigte og pres væden fra. Lad snurre 5-10 minutter i gryde med halvdelen af smørret og hele piskefløden. Rør en smørbolle af melet og resten af smørret og bland den i grønkålen under omrøring. Spæd med sky fra skinken (grønlangkålen skal have en fast konsistens). Smag til medsalt, peber, muskat (og evt. sukker) og kog det hele godt igennem.



Andre brugere har også læst:


Energi:
KJ total 6515 (1551 kcal)
KJ pr. Pers. 814 (193 kcal)
Vægt ialt 1768 gram
Vægt pr. Pers. 221 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 368 KJ (87 kcal)
Protein 2.1 gram
Fedt 7.1 gram
Kulhydrat 5.6 gram


Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
* Betyder at vi ikke har fuld næringsoplysninger, men ingredienser med væsentligt vægt har vi oplysninger om energi, protein, fedt og kulhydrat.
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Energifordeling:
Anbefalet dagligt indhold

(Energiprocent i opskriften)
Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(1=dårligst, 10=bedst)
Brugernes vurdering af denne opskrift: 5.6 (61 stemmer)

Opskriften er vist 136576 gange,
og udskrevet 4657 gange.

Ole Welling Hansen  -  0000-00-00 00:00:00
Diabetes 2 opskrift på rigtige Vendelbokål.: Til 4 personer. 6 boller. Smørret kan erstattes af 2 til 3 spsk. rapsolie, Piskefløden erstattes med kaffefløde. Ingen mel. Ingen muskat. I spsk. sødemiddel. Tø evt. kålen op på panden i rapsolien. Efter kålen er tøet op / varm tilsættes kaffefløden - ca. 2 dl. Under fortsat stegning ved forholdsvist svag varme tilsættes salt, sødemiddel og evt. lidt peber. Kålens konsistens er fast.

leif.  -  0000-00-00 00:00:00
Må vi få den sønderjyske grønlangkål...om jeg må be,

fredsduen  -  0000-00-00 00:00:00
i stedet for melet brug kogte kartoffler. vores grønlangkaal er 3xgrønkaal og 1 gang hvidkaal

Anni, Wien  -  2006-12-11 08:30:55
Ole, hvad er 6 boller?

Lilian Andersen  -  2007-11-25 19:20:13
Til Leif. Jeg er sønderjyde, og der hvor jeg kommer fra har vi aldrig kommet kartofler i, som der står beskrevet andetsteds. Denne opskrift er meget lig den der har eksisteret i min familie.

Lilian Andersen  -  2007-11-25 19:20:44
Til Leif. Jeg er sønderjyde, og der hvor jeg kommer fra har vi aldrig kommet kartofler i, som der står beskrevet andetsteds. Denne opskrift er meget lig den der har eksisteret i min familie.

Lilian Andersen  -  2007-11-25 19:23:51
Hov 2 gange :-), kan I så forstå det. Hvidkaål hører heller ikke nogen stederr hjemme, det er kun noget man gjorde i fattige hjem for at strække den grønne kål, og kartofler får man jo ved siden af som brunede kartofler. Jeg forstår heller ikke der står at man får det til jul, det er da en nytårsret.

  -  2007-12-24 15:21:45
på lolland har man spist den ret fra 24.12 op frem .... til nytår skulle man jo have brugt sine madrester

mureren  -  2008-11-22 17:43:49
hvordan får man sky fra skinke? når det er pølse den er severet med.

Wiwewa  -  2008-12-10 00:49:06
Den Lollandske grønlangkål laves faktisk med kanel i. Og det giver den en speciel smag. Om man så kan lide den smag, er jo så idividuelt forskelligt for os alle sammen. Dog laves den også uden muskat, hvidløg og kartofler.......!!!!

tina albertsen  -  2008-12-30 15:44:02
i grønlangkål skal der sukker i for ellers smager den ikke godt

Ole Welling Hansen  -  2009-01-11 00:57:48
Kære Anni Wien Du spørger: "Ole, hvad er 6 boller?" Når kålen er kommet i gryden koges den på diverse gode sager (ben, kylling, maggiterninger ell. andet - pas på for alt for fede ting - animalsk fedt er djævelsk for diabetes 2). Når kålen har kogt en 3 timer ell. mere, køles den ned til håndvarm temperatur. Herefter tages der en god håndfuld som presses kraftigt i hænderne ( på størrelse med en god snebold). Kogevandet presses herved ud. Du har nu en Grønlangkålsbolle. Sådan fortsættes til gryden er tom. Bollerne nedfryses og gemmes til Jul. Disse boller kan man købe de fleste steder under betegnelsen f.eks. "Grønlangkålsboller" Dem jeg bruger er fremstillet i Vensyssel. vh Ole

  -  2009-11-19 10:55:59
Hej og tusind tak for jeres svar til Anni Wien ! Min mor kunne lave grønlangkål så den smagte godt.Jeg har forsøgt mange gange,men aldrig fået den rigtige smag frem.Det frosne grønkål man kan købe,bliver jo kun til stuvet grønkål.Jeg har ledt efter en opskrift hvor der står hvor længe kålen skal koges men aldrig fundet noget brugbart.I skriver 3 timer og det er godt nok meget længere tid end jeg har gjort før! Nu håber jeg virkelig at jeg kan få den rigtige smag frem! Mange hilsner Inge Andersen

Jonna Larsen  -  2009-11-28 19:15:26
jeg puttede lidt hvidløgs smør i stedet for alm. smør. det gav en dejlig smag

Ole Welling Hansen  -  2010-02-19 16:40:53
Hej Anni, Wien Du spørger hvad 6 boller er (2006-12-11 08:30:55) Når kålen har kogt 2 til 3 timer skal den presses for at få saften ud. Det du kan have i din hånd presses vildt hårdt og formes med håndfladerne til ne "bolle"

Ole Welling Hansen  -  2010-02-19 16:51:04
Kære Inge Andersen Når jeg siger koge 2-3 timer, mener jeg jo den rå kål som er hentet ind fra urtehaven. De boller man køber skal jo blot direkte på panden. De boller man laver skal opbevares i dybfryseren til december måned. Så skal de , som de købte på panden! Husk at dette på ingen måde må sammenlignes med stuvet grønlangkål - fy føj da' Som jeg tidligere skrev: Diabetes 2 opskrift på rigtige Vendelbokål.: Til 4 personer. 6 boller. Smørret kan erstattes af 2 til 3 spsk. rapsolie, Piskefløden erstattes med kaffefløde. Ingen mel. Ingen muskat. I spsk. sødemiddel. Tø evt. kålen op på panden i rapsolien. Efter kålen er tøet op / varm tilsættes kaffefløden - ca. 2 dl. Under fortsat stegning ved forholdsvist svag varme tilsættes salt, sødemiddel og evt. lidt peber. Kålens konsistens er fast.

Ole Welling Hansen  -  2012-11-27 20:01:45
Hej Inge Andersen Har du haft held med min opskrift? Det er Vendelbo Kålboller du skal købe. Det der midtjyske sjask har intet med grønlangkål at gøre - det er babysuppe!! Tilbehør er: Arfmannsennep, Rødbeder, Medister, kogt flæsk eller hamburgryk eller det hele :o), Brunede kartofler. Det er lidt ærgerligt at denne side blandes med andre lokalretter. Denne side burde jo være dedikeret den uundværlige Vendelbokål. I min familie kalder vi opskriften (tilsneget den jeg har skrevet) for "Grønlangkål fra vensyssel, som tante Gerda lavede den". Konsistensen af den færdige kål skal ligne det græs, som sætter sig fast under plæneklipperen. Oprindelig hører der ikke sukker (sødemiddel) til, men det gør nu godt med en teskefuld eller to pr portion.