Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner

      Mad video


      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

      Links

      Cookiesinformation


      Om os

      Kontakt
















Krydsallergi



Ved pollenallergi kan man få allergiske symptomer, når man spiser visse frugter, grøntsager, nødder eller krydderier. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer. Det kaldes krydsreaktioner.


Herunder er der lister over fødevarer, som kan krydsreagere med pollen. Under overskrifterne birkepollen, græspollen og bynkepollen kan du se, hvilke fødevarer der kan give symptomer.

Listerne er ikke forbudslister, men kan bruges som en vejledning i, hvilke fødevarer du skal være opmærksom på. Det er sjældent, at man får symptomer fra alle de fødevarer, der står opført under hver hovedgruppe. Du kan derfor godt spise de frugter og grøntsager, der ikke giver dig symptomer, også selvom de står på listen. Desuden kan du komme ud for at reagere på fødevarer, som ikke står på listen.

Birkepollen:
Fødevarer, som kan give allergiske reaktioner ved birkepollenallergi

Frugter:
Abrikos, Blomme, Fersken, Kirsebær, Kiwi, Nektarin, Pære, Æble
Grøntsager:
Gulerod, Kartoffel, Tomat, Peberfrugt, Selleri
Nødder:
Hasselnød, Jordnød/peanut, Mandel, Paranød, Valnød

Mennesker med birkepollenallergi reagerer hyppigst på hasselnød og æble.


Græspollen:
Fødevarer, som kan give allergiske reaktioner ved græspollenallergi

Frugter:
Appelsin, Melon
Grøntsager:
Tomat, Ært
Nødder:
Jordnød/peanut


Bynkepollen:
Fødevarer, som kan give allergiske reaktioner ved bynkepollenallergi

Frugter:
Melon, Solsikkekerner
Grøntsager:
Peberfrugt, Gulerod, Pastinak, Persillerod, Selleri
Krydderurter:
Kamille, Persille


Krydderier og krydderurter, som kan give allergiske reaktioner ved pollenallergi

Anis, Karry, Merian, Basilikum, Koriander, Oregano, Dild, Kommen, Paprika, Estragon, Løvstikke, Sort peber, Fennikel, Malurt, Timian

Krydderier og krydderurter kan give symptomer, hvis man er allergisk over for selleri og samtidig er allergisk over for bynkepollen eller birkepollen. Reaktioner over for krydderier og krydderurter forekommer sjældent.

Eksotiske frugter og grøntsager
Nogle mennesker med pollenallergi får uventet symptomer, når de spiser rå eksotiske frugter og grøntsager, fx på rejser. Hvis du normalt har kraftige reaktioner på mad, er det en god idé at nøjes med små bidder af frugter og grøntsager, indtil du ved, om du kan tåle dem.

Kilde:
Astma-Allergi Forbundet



Krydsallergi hovedmenu
Her finder du opskrifter uden krydsalergener og andre nyttige oplysninger omkring krydsallergi.